Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mesajul pentru Postul Mare

Vor privi la cel pe care l-au străpuns

Având în centru misterul cel mai mare al creștinismului: jertfa lui Cristos pe cruce, mesajul papei, semnat la 21 noiembrie 2006 și dat publicității la 13 februarie, arată cum credința oferă dimensiunile cele mai profunde la care poate să ajungă caritatea.

Creștinii pot să înregistreze, nu fără satisfacție, că în viața socială porunca biblică a iubirii aproapelui pare să fie universal acceptată. Este suficient să ne gândim la actele de binefacere, la fundațiile sociale, la organizațiile de caritate, la teledonurile care se organizează sau la ajutoarele care se adună când sunt catastrofe.

Mesajul de anul acesta se ocupă mai puțin de dimensiunea orizontală, pentru a pune în lumină mai clară dimensiunea verticală de trăire creștină.

Este cunoscut că Iuri Gagarin, cosmonautul rus, după prima călătorie spațială a răspândit cuvintele: "Tovarăși, cerul este gol". Pentru papa "absența lui Dumnezeu e mai rea decât mizeria materială, pentru că ucide orice speranță și lasă omul numai cu durerea și cu plânsul său".

Suveranul pontif reia reflecția despre eros și agape dezvoltată în prima sa enciclică: Deus caritas est, și vede aceste două forme de iubire întâlnindu-se deplin în Cristos crucificat. Pentru aceasta spune: "Numai iubirea în care se unesc dăruirea gratuită de sine și dorința arzătoare de reciprocitate revarsă un entuziasm care fac ușoare sacrificiile cele mai apăsătoare".

Papa face referință la pedeapsa care apasă peste viețile noastre din vina noastră sau a altora și ne face să ne ridicăm privirea de jos spre înălțimi. Pentru aceasta a ales tema: "Vor privi la cel pe care l-au străpuns".

Mesajul nu se îndepărtează de realitatea concretă. Cristos crucificat "ne va face să luptăm împotriva oricărei forme de disprețuire a vieții și de exploatare a persoanei și să alinăm dramele singurătății și ale abandonării atâtor persoane".

Oricum, nu este dramă mai mare decât aceea de a nu descoperi iubirea lui Dumnezeu.

Patruzeci de zile pentru a experimenta iubirea lui Dumnezeu. Este propunerea pe care o face Sfântul Părinte. Această iubire a lui Dumnezeu își are expresia culminantă în Cristos crucificat: "În misterul crucii se revelează în mod deplin puterea irezistibilă a milostivirii Tatălui ceresc. Pentru a recuceri iubirea creaturii sale, el a acceptat să plătească un preț foarte mare: sângele unicului său Fiu".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat