Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* C.M. (Bacău). Am fost sancționat contravențional și consider că amenda a fost aplicată pentru o faptă pe care nu am săvârșit-o. Cum pot proceda?

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Plângerea însoțită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenției se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o primească și să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens. Ulterior, acesta este obligat să trimită de îndată plângerea, împreună cu dosarul cauzei, judecătoriei în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.

Instanța competentă să soluționeze plângerea, după ce verifică dacă aceasta a fost introdusă în termen, ascultă pe cel care a făcut-o și pe celelalte persoane citate, dacă aceștia s-au prezentat, administrează orice alte probe prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalității și temeiniciei procesului-verbal, și hotărăște asupra sancțiunii, despăgubirii stabilite, precum și asupra măsurii confiscării.

În cazul în care petentul consideră că mențiunile făcute de agentul constatator în cuprinsul procesului-verbal sunt neconforme cu realitatea, acesta are posibilitatea de a solicita instanței în fața căreia a fost citat administrarea de probe, respectiv înscrisuri, martori, expertiză tehnică de specialitate, pentru a combate situația de fapt reținută de organul constatator.

De asemenea, petentul poate invoca nulitatea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, în cazul în care lipsesc din cuprinsul acestuia următoarele mențiuni: numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice denumirea și sediul acesteia, fapta săvârșită și data comiterii acesteia, semnătura agentului constatator.

Hotărârea judecătorească prin care s-a soluționat plângerea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi susținute și oral în fața instanței. Recursul suspendă executarea hotărârii.

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, recursul formulat împotriva hotărârii judecătorești prin care s-a soluționat plângerea, precum și orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciară de timbru.

* I. Antohi (Iași). Vă rog să mă lămuriți asupra unor termeni pe care i-am întâlnit în hotărârea judecătorească primită:

Moștenitorul 1. Fiica în viață a defunctului
Moștenitorul 2. Copilul unui fiu al defunctului, decedat anterior acestuia
Moștenitorul 3. Soția altui fiu al defunctului, de asemenea decedat anterior acestuia.

Care sunt cotele legale de moștenire ce le revin fiecăruia dintre acești moștenitori?

În cauza supusă discuției operează reprezentarea succesorală, care este un beneficiu al legii în virtutea căruia un moștenitor legal de un grad mai îndepărtat (reprezentant) urcă în locul și în drepturile ascendentului său care este decedat la momentul deschiderii succesiunii, pentru a culege partea de moștenire care i s-ar fi cuvenit ascendentului, dacă acesta s-ar fi aflat în viață la deschiderea succesiunii.

Potrivit dispozițiilor art. 665 și 666 din Codul civil, reprezentarea succesorală este admisă numai în privința descendenților copiilor defunctului și în privința descendenților din frați și surori.

În lumina celor explicate mai sus, în cazul prezentat, calitate de moștenitori au doar fiica și nepotul defunctului, acesta din urmă reprezentându-l pe tatăl său, decedat la data deschiderii succesiunii după bunic. Soția celuilalt fiu al defunctului nu are vocație succesorală și, deci nu-l poate moșteni pe defunct, întrucât legea română nu prevede dreptul acesteia de a beneficia de reprezentarea succesorală.

În privința cotelor la care au dreptul moștenitorii, potrivit dispozițiilor art. 667 din Codul civil, "în toate cazurile în care reprezentarea este admisă, partajul se face pe tulpină". Aceasta înseamnă că fiica și nepotul de fiu vor moșteni în cote egale. În situația în care persoanele menționate în cuprinsul întrebării sunt singurele rude ale defunctului, atunci fiica și nepotul vor împărți masa succesorală în cotă de 1/2 fiecare.

Avocat Tudor Duca (e-mail: tudorduca@yahoo.co.uk)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat