Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Inaugurare de biserică
În cartierul Favorit din orașul Roman, în noaptea de duminică, 24 decembrie 2006, PS Aurel Percă a inaugurat biserica "Isus, Bunul Păstor". Sfințirea bisericii și consacrarea altarului au fost anunțate pentru 29 aprilie. Parohia "Isus, Bunul Păstor" a fost înființată la 1 august 2004, iar piatra de temelie a noii biserici s-a pus la 17 aprilie 2005. Parohia are circa 560 de familii cu aproximativ 2.000 de credincioși. (Gabriel Ghiuzan)

Al cincilea bingo
Aproape 500 de copii și tineri au participat în zilele de 5 și 6 ianuarie la subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" și la sediul Congregației "Sf. Iosif" (Iosefinii lui Murialdo) din Roman, la spectacol-concurs ce poartă denumirea de "Marele Bingo". Aflat la cea de-a cincea ediție, "Marele Bingo" a adus zâmbete și cadouri copiilor, adolescenților și tinerilor dornici de a petrece câteva ore din vacanța de Crăciun în alt mod decât cei de vârsta lor. Organizat de Congregația "Iosefinii lui Murialdo", cu concursul parohiei gazdă și al animatorilor de la cele patru parohii din orașul mușatin, spectacolul a inserat numeroase cântece atractive, jocuri și câte trei runde de tombolă. (Pr. Alois Moraru)

Doi diaconi
În biserica parohială "Sf. Anton de Padova" din cartierul Kwesimintsim, al orașului Takoradi, localitate situată în sudul Ghanei, pe continentul african, fr. Paul Panțiru și fr. Gheorghiță Farcaș au fost hirotoniți diaconi prin impunerea mâinilor episcopului John Martin Darko în cadrul Liturghiei din ziua de vineri, 29 decembrie 2006, alături de alți patru seminariști diecezani. (Pr. Bogdan Balașcă)

Jubiliar Scout
Scoutismul sărbătorește 100 de ani de la înființare. Lideri și șefi de centre catolice Scout din România s-au reunit la Nisiporești în perioada 6-7 ianuarie și au trasat programul pentru anul 2007. La analiza ultimelor activități s-a acordat o atenție specială "împărțirii luminii de la Betleem". S-au făcut diverse propuneri de proiecte și informări asupra evenimentelor internaționale, între care se remarcă 22 februarie, ziua "amintirii lui Baden-Powel". Momentul culminant al anului jubiliar va fi la 1 august cu întâlnirea de la București și celebrările la nivel național.

Ecumenism
Între 18 și 25 ianuarie au avut loc mai multe întâlniri, în diferite orașe din Dieceza de Iași, în cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor care a avut tema "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (Mc 7,37). La 18 ianuarie a fost o priveghere de rugăciune pentru unitatea creștinilor în Parohia "Fer. Ieremia" din Bacău. La 18 ianuarie, în Onești manifestările au debutat la Casa Ecumenică și au continuat în biserica ortodoxă "Sfinții Împărați" (21 ianuarie) și la biserica catolică "Sfinții Petru și Paul" (23 ianuarie). La 20 ianuarie a avut loc la Roman o sesiune ecumenică și conferințe organizată de Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et unitas" sub patronajul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan. La 20 ianuarie, frații și surorile Asumpțiunii au organizat la Mănăstirea "Sf. Augustin" din Mărgineni o întâlnire deschisă tinerilor. La 23 ianuarie, în Parohia Roman "Fericitul Ieremia" a avut loc o întâlnire cu caracter ecumenic, iar la 25 ianuarie, în biserica ortodoxă "Sfântul Dimitrie" din Roman. La Iași s-au desfășurat întâlniri alternative în biserici ortodoxe și catolice, în zilele de 18 și 19 ianuarie participând și ÎPS Daniel împreună cu PS Petru Gherghel. La nivel mondial, papa Benedict al XVI-lea a marcat încheierea Săptămânii de rugăciune în bazilica "Sfântul Paul în afara zidurilor", în ziua de 25 ianuarie, prin celebrarea Vesperelor, la care au fost invitați și reprezentanți ai Bisericilor și comunităților ecleziale din Roma.

Curs de formare ACC
Cursul diecezan de formare pentru animatorii ACC (Acțiunea Catolică a Copiilor) s-a desfășurat în perioada 19-21 ianuarie, în comunitatea Surorilor Carmelite din Luncani (Str. Slatina, com. Mărgineni, jud. Bacău) și a fost realizat în colaborare cu Asociația Caritas Iași. Scopul întâlnirii a fost formarea responsabililor parohiali și animatorilor ACC în vederea identificării nevoilor grupului parohial și coordonării unor proiecte asociative.

Liturghii la Pordenone
Pr. Ionel Jicmon, aflat în pastorație la Padova, anunță că a început să celebreze pentru românii din Pordenone. Liturghiile au loc la Casa Madonna Pellegrina (Via Madonna Pellegrina, 11, 33170-Pordenone, tel. 0434/546811), în a treia duminică din lună, la ora 10.30. Spovezile încep cu o jumătate de oră înainte de Liturghie. Părintele este la dispoziția celor care doresc să fie vizitați în familie, pentru sfințirea caselor sau pentru a sta de vorbă cu un preot. Pentru relații la Pordenone poate fi contactată Maria Scutariu la tel. 349/2891768. Pr. Ionel Jicmon poate fi contactat la: tel. 0039/328/5419001, e-mail: padrejohnjr@yahoo.it.

Pe scurt
- 6-7 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Poiana Micului
- 13-14 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Poiana Negri
- 20-21 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Pralea
- 26 ianuarie: Masă rotundă pe tema: "Speranța pentru înnoire și unitate în așteptarea Adunării ecumenice de la Sibiu" la Centrul "Xaverianum" din Iași
- 27-28 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Prăjești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat