Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia, comunitatea și virtualul

Există creștini care caută în Scripturile Sacre soluții miraculoase sau răspunsuri concrete la diferitele probleme din viața proprie, riscând să transforme Sfânta Carte într-un instrument "magic". În altă ordine de idei, este pe cale să se împământenească mitul celui care - având la îndemână mijloacele necesare - poate răspunde la orice provocare, proprie sau din partea altora. Ca în povestioara următoare.

Era odată un cioban care își păștea oile într-un loc singuratic. Deodată, dintr-un nor imens de praf, apare în preajma lui un Jeep Cherokee nou și strălucitor, se oprește și din el coboară un tânăr îmbrăcat în costum Armani, având în picioare pantofi Cerruti, pe nas ochelari Ray Ban, iar la gât o cravată elegantă. Nici una, nici două, i se adresează celui de la turmă: "Ia ascultă, bade! Dacă ghicesc câte oi ai pe această pășune, îmi dai una ca răsplată?" Ciobanul îl observă câteva clipe, privește cu drag spre propria turmă și în final zice cu mult calm: "Hai, să fie!". Tânărul se duce la mașină, își conectează laptopul la celular, intră pe internet, accesează situl NASA, deschide o foaie de calcul... și, puțin după, zice: "Matale, bade, ai exact 786 de oi". "Măi-măi, da deștept mai ești! Atunci, ia-ți una de colo!". Tânărul observă cu grijă oile, ochește una care i se pare mai potrivită, o prinde, o pune în mașină și dă să plece. De data aceasta însă ciobanul este cel care exclamă: "Dacă eu ghicesc ce meserie ai, îmi dai animalul înapoi?" "Sigur, de ce nu?", vine răspunsul. "Ești consultant, unul din ăia care se cred experți în toate". "Exact, dar cum ți-ai dat seama?", întreabă uimit tânărul. "Păi, foarte simplu - argumentează ciobanul - în primul rând pentru că ai apărut fără să aibă nimeni nevoie de tine, mi-ai cerut plată ca să-mi spui ceea ce eu știam deja și nici măcar n-ai habar ce fac eu aici. Iar acum, dă-mi odată câinele ăla înapoi!".

Dincolo de ridicolul situației, analizând lucrurile la rece, cei doi nu au nimic în comun. Poate doar faptul că observă. Aparent amândoi pe lângă. Sau cel puțin unul dintre ei. Într-o comunitate însă lucrurile stau cu totul altfel: componenții știu destul de multe unul despre celălalt și, apoi, fiecare dintre ei este în același timp observator și observat. Există în sociologie - în cadrul teoriilor constructiviste - o teză care sună așa: observatorul observat se observă pe sine însuși ca observator. Ca să nu spunem că este vorba de un control reciproc binefăcător. Iar mai presus de toate, o mărturie; care înseamnă a te expune pe tine însuți, cu toate riscurile de rigoare. Dar tocmai o astfel de "vulnerabilitate" - atât în fața celorlalți, cât și în fața cuvântului Scripturii citit în comun - aduce după sine roade impresionante. Iată de ce, lectio divina nu se practică de unul singur, iar disponibilitatea trebuie să fie totală.

Asemenea Euharistiei, pâinea cuvântului se mănâncă împreună, căci - prin aspectul de comuniune - zidește comunitatea, iar riscul de a instrumentaliza textul sacru în folosul propriu este exclus din start. Și asta pentru că fiecare membru al comunității este în același timp și observator și observat. Cât despre așa-zisele comunități virtuale, "constituite" pe internet, unde fiecare toarnă minciunile pioase pe care le crede de cuviință, fără să-și asume riscul de a se expune prin mărturie vie, să fim siguri că se vor sparge ca baloanele de săpun sau ca înfumurarea tânărului din povestioară. Pe când Biblia rămâne vie tocmai în real.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat