Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

200 de ani de la naștere

Bartolomea Capitanio

Un eveniment deosebit în viața surorilor din Congregația "Maria Bambina" a avut loc la 13 ianuarie, când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea sfintei Bartolomea Capitanio (13 ianuarie 1807) la Lovere, un orășel din nordul Italiei. La numai 25 de ani, aceasta a înființat un institut religios fondat numai pe caritate.

Ce ne spune astăzi această sfântă? Este într-adevăr o sfântă pentru zilele noastre? De ce?

Întâlnirea cu Bartolomea Capitanio este întâlnirea cu viața, înseamnă să cunoști o poveste care aparține pământului, îi aparține omului în tot ce are mai omenesc, dar în același timp descoperă o frântură de cer, o fărâmă de mister, de... familie trinitară.

Bartolomea are puterea, prin scrierile sale, care izvorăsc dintr-o experiență de viață intensă, să te arunce dincolo, să te facă să te avânți încetișor în ceva care este în fața ta, dar pe care miopia te împiedică să-l vezi, să-l auzi, să-l simți.

Misterul vieții
Misterul aceluia care intră în viață fără să bată la ușă, făcând-o disponibilă, până la a se confunda cu el, amestecând totul, creând acel joc care îl face nebun pe om, dar îl mulțumește pe el, Tatăl iubitor...

Acest chip și această inimă de tânără, care se simte căutată, iubită, se bucură, chiar și în ceasurile de oboseală și se aruncă în această iubire cu certitudinea că viața sa este legată de un Dumnezeu fidel, Dumnezeul iubirii, Dumnezeul vieții.

Anul școlar începuse deja de ceva timp în Colegiul "Sf. Clara" din Lovere și noile venite se simțeau ca la ele acasă în aripa mănăstirii rezervată elevelor. Sorei Francesca, una dintre învățătoare, i se păru că venise momentul să le facă să înțeleagă cât este de important darul educației. Școlărițele știau foarte bine ce era sfințenia pentru că la ore învățătoarea le citea în fiecare zi câte puțin din cartea sfântului Alois de Gonzaga. Numai că poate nu se gândeau că ar fi putut și ele să devină sfinte.

Sora Francesca le lăsă puțin să se gândească, apoi deodată le întrebă:
- Vrea cineva dintre voi să devină sfântă?
- Eu, și eu,... și eu, și eu!
- Văd că toate vreți să fiți sfinte, dar trebuie să fie una care vrea să ajungă sfântă prima dintre toate.
- Eu, eu, eu... răspunseră din nou.

Văzând că fetele voiau să se ia la întrecere, sorei Francesca îi veni ideea să propună un joc.
- Aduceți-mi o mână de paie! Cine îl trage pe cel mai lung se va strădui să devină sfântă prima.

Toate au căutat în grădină cu însuflețire și într-o clipă s-au adunat din nou în jurul învățătoarei. Ea a adunat într-o mână paiele pe care i le întindeau; le-a pus să tragă pe rând câte unul, apoi a măsurat lungimea firelor. Toate erau nerăbdătoare să afle...
- Cel mai lung este paiul Bartolomeei, a anunțat sora Francesca privind-o în ochi pe acea fetiță care promitea să fie o elevă bună și nu numai!

Aleasa a roșit și a izbucnit în plâns de bucurie. În inima ei se rugase să aibă ea acest noroc și, când a reușit să se sustragă atenției colegelor, a fugit în capelă să-i mulțumească Mariei pentru această favoare și să-i ceară ajutorul. În genunchi în fața icoanei sale, i-a promis că se va angaja cu toată ființa ei: Vreau să devin sfântă, o mare sfântă, cât mai repede sfântă!

La 26 de ani Bartolomea, pe patul de moarte, și-a reînnoit dorința sa definitivă de a deveni sfântă: "Vreau numai ceea ce vrea Domnul!"

200 de ani! Viață, istorie, momente de bucurie, de durere, multă binecuvântare... Istoria continuă și prin Institutul Surorilor de Caritate ale Sf. Bartolomea Capitanio și Vincenza Gerosa, așa-numite "Maria Bambina".

Surorile "Maria Bambina"



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat