Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2007 -

Nașterea lui Isus

Noaptea de la Betleem ne aduce în prim plan tabloul unei familii în sânul căreia se naște un copil. Deși nașterea pruncului are loc într-o iesle săracă, umilă, încălzită doar de suflarea animalelor, nu este vorba de o familie obișnuită și nu este un copil obișnuit. În această iesle săracă Dumnezeu dă lumii un Mântuitor.

Este o naștere plănuită de Dumnezeu care pregătește Fiului său un "trup uman" prin opera Duhului Sfânt care este iubire.

Noaptea de la Betleem este noaptea sfântă în care Tatăl își trimite Fiul pe pământ. Prin lucrarea Duhului Sfânt el devine om în sânul unei fecioare din Nazaret. Dar nu este o fecioară oarecare, ci una aleasă de Dumnezeu Tatăl încă înainte de a se naște, o fecioară neprihănită, fără de păcat.

Maria este pregătită pentru această maternitate de către îngerul Gabriel. Din acel moment Maria face ea însăși parte din planul divin al mântuirii lumii. "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău". Astfel, "da-ul" Mariei este un "da" al credinței necondiționate în Dumnezeu, un "da" al supunerii depline în fața voinței Tatălui.

Din momentul nașterii sale Isus face parte din istoria omenirii de la început până la sfârșit. Din acel moment omul nu mai este văzut ca o ființă efemeră, condamnată să suporte consecințele păcatului originar și să moară, ci accede la divinitate devenind el însuși fiu adoptiv al lui Dumnezeu și frate întru Cristos.

Misterul întrupării este deopotrivă mister divin și uman.

Venirea Mântuitorului se împlinește și prin opera omului. Așadar, divinul și umanul își dau mâna pentru a se împlini voința Tatălui ceresc.

În noaptea de Crăciun ne îndreptăm cu toții spre cel care întruchipează bucuria deplină a cerului. Harul lui Dumnezeu s-a revărsat peste lume. Dumnezeu ni s-a revelat, s-a deschis către lume făcându-ne cel mai frumos dar ce poate fi făcut vreodată de cineva: pe Fiul său în chip neprihănit de prunc dumnezeiesc.

Și lumea renaște. Lumea speră. Lumea vine să-l adore pe cel care i-a fost dăruit. Asemenea păstorilor din Betleem, primii martori, lumea vine să îngenuncheze în fața lui Dumnezeu, care și-a aplecat cu iubire privirea către ea.

Isus este imaginea Dumnezeului invizibil, care, prin nașterea Fiului său face ca invizibilul să devină vizibil. El revelează lumii întregi misterul Tatălui și al iubirii sale infinite. Este omul perfect care redă fiilor lui Adam asemănarea cu Dumnezeu, deformată din cauza păcatului originar. Astfel, el devine noul Adam, iar Fecioara Maria, noua Evă.

Mariana Ghergu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat