Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Sesiune CER
Sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România s-a desfășurat în zilele de 15 și 16 octombrie, la Casa de Studii "Jacob Antal" din Miercurea Ciuc (Șumuleu). A participat și ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Episcopii au discutat diferite probleme cu care se confruntă în privința învățământului confesional, situația acceptării de către Secretariatul de Stat pentru Culte a Codurilor canonice, problemele existente în cadrul Caritas România, necesitatea urgentării Legii învățământului, statutul congregațiilor religioase din România, constituirea unei comisii naționale de cercetare a istoriei Bisericii Catolice din România în perioada 1948-1989, participarea tinerilor din România la întâlnirea cu Sfântul Părinte la Sydney în 2008, alte probleme de ordin intern. Sesiunea de primăvară va avea loc la Iași în zilele de 15-17 mai 2008.

Schimbări la Nunțiatură
Nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Jean-Claude Périsset, a fost transferat de papa la Nunțiatura Apostolică din Republica Federală Germania. Arhiepiscopul Périsset, elvețian, fusese numit nunțiu apostolic în România de papa Ioan Paul al II-lea, la 12 noiembrie 1998, iar la 22 martie 2003 a fost numit de papa ca nunțiu apostolic și în Republica Moldova. Misiunea ecleziastică în România va fi asumată începând din 8 noiembrie de însărcinatul de afaceri, Mons. Mauro Lalli, italian, din Dieceza de Chieti-Vasto, pentru o perioadă nedeterminată.

Info Caritas
- La Cluj-Napoca, în perioada 24-29 septembrie, s-a desfășurat activitatea de supervizare a activităților, tehnicilor și metodelor de lucru aplicate în cadrul birourilor antidrog ale Confederației Caritas România din orașele: Iași, Cluj, Timișoara și Brașov.
- O echipă a Centrului Diecezan Caritas Iași s-a întâlnit cu comunitatea din Ștefan cel Mare (BC), la 30 septembrie, pentru a prezenta rezultatele primei etape a proiectului pilot de prevenire a calamităților și dezastrelor naturale derulat în această localitate.
- Urmărind îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor care se confruntă cu probleme de natură medicală, Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap (BACH) din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași a început derularea serviciilor de kinetoterapie pentru persoanele cu dizabilități în perioada 1 octombrie 2007 - 15 mai 2008.
- Centrul Diecezan Caritas Iași, în colaborare cu Confederația Caritas România, prin Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu", a organizat, în perioada 22-24 octombrie, la Iași, conferința internațională cu tema: "Îngrijiri la domiciliu - caritate și profesionalism". Au participat oaspeți din țară și străinătate. A fost prezent și ES card. Javier Lozano Barragán, președintele Consiliului Pontifical pentru Pastorația Operatorilor Sanitari.

Profesiune și postulandat
În biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești, în cadrul unei Liturghii, în ziua de 7 octombrie, a avut loc profesiunea temporară a două surori din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi: sr. Cristina Vasile, din Huși, și sr. Laura-Marina Pleșca, din Hălăucești. Liturghia a fost prezidată de pr. Ștefan Acatrinei, vicar provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali. Din partea Familiei Surorilor Franciscane Misionare de Assisi le-au fost alături sr. Iacinta Roca, superioara provincială, sr. Bernadeta Ciobanu, maestra de novice, precum și alte surori. În aceeași zi, în capela comunității surorilor de la Hălăucești, a fost și începutul etapei postulandatului pentru două tinere, ambele din Valea Mare: Bernadeta Secaci și Mihaela Jitaru.

Pentru familii
- La Casa de Reculegere din Traian, s-a redeschis, la 21 octombrie, proiectul "Școala familiei" realizat de Asociația "Familia și Viața" în parteneriat cu Fundația "Verbum". Familiile participante se reunesc pentru a face meditații și rugăciune și pentru discuții pe teme de interes familial.
- La Centrul de Cultură și Spiritualitate "Xaverianum" din Iași s-a constituit la 22 octombrie un grup de sprijin pentru familii, intitulat "DOI+". Scopul grupului este de sprijinire a familiilor, prin discuții biblice privind viața de familie, prin prezentarea exemplelor din Biblie de familii creștine, discuții, confesiuni.

Centenar
Împlinirea a 100 de ani de la înființarea Congregației "Săracii Slujitori ai Divinei Providențe" a fost sărbătorită la Răcăciuni, la 30 octombrie. Cu acest prilej s-a celebrat și hramul comunității "Ioan Calabria", deși sărbătoarea liturgică a fondatorului fusese la 8 octombrie. S-au comemorat, de asemenea, cei 10 ani de existență a Operei "Don Calabria" în România, la Răcăciuni, județul Bacău, unde este prezentă din 12 octombrie 1997, purtând numele de Institutul "Don Calabria". La celebrare au participat PS Petru Gherghel, pr. Waldemar Longo, superiorul general, și pr. Pietro Cunegatti, provincialul din Italia.

Pe scurt
- 7 septembrie: Procesiunea luminilor în Parohia Săbăoani

- 24 septembrie - 4 octombrie: Pelerinaj în Israel al unui grup de opt preoți și un laic
- 25-27 septembrie: Cea de-a XVIII-a Adunare Generală a C.R.S.M. la mănăstirea Părinților Carmeliți din Snagov, având tema: "Comunitatea europeană: implicări morale și spirituale pentru viața consacrată și misiunea ei în România"
- 26-27 septembrie: Întâlnirea anuală a salezienilor la Chișinău
- 1 octombrie: Deschiderea anului academic 2007-2008 la Institutul Teologic Romano-Catolic, Iași pentru 133 de studenți
- 6 octombrie: Întâlnire a terezinelor din România la Casa "Sf. Iosif" din Iași, cu rostirea primelor angajamente și depunere de voturi
- 13 octombrie: Întâlnirea educatoarelor din grădinițele particulare la Grădinița "Sf. Paul" din Onești
- 14-21 octombrie: Proiectul "Zilele Acțiunii Catolice - Fă click pe Acțiunea Catolică!" în 45 de parohii din Dieceza de Iași
- 20 octombrie: Sărbătoarea medicilor catolici, organizată, la Iași, de Asociația Medicilor Catolici - Moldova și Bucovina
- 20-21 octombrie: Vizită pastorală în Parohia Stufu
- 25 octombrie: Dezbatere "Realitatea reflectată în mass-media. Tehnici de informare - tehnici de dezinformare" la Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași
- 27-28 octombrie: Vizită pastorală în Parohia Suceava
- 28 octombrie: Concert susținut de corul "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, în catedrala nouă din Iași
- 28 octombrie: Concert de binefacere organizat de Grădinița "Surorile Providenței" și Centrul de Zi "Sf. Alois Scrosoppi" în capela "Sf. Familie" a Congregației "Surorile Providenței" din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat