Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Consistoriu
Benedict al XVI-lea a anunțat pentru ziua de 24 noiembrie un consistoriu în care va numi 18 noi cardinali. Aceștia sunt consultați de către papă, fie individual, fie reuniți în grupuri, când au loc așa-numitele consistorii. Unii cardinali sunt reprezentanți ai Curiei Romane; în calitate de responsabili de dicasterii, aceștia colaborează zilnic cu Sfântul Părinte. A doua responsabilitate se referă la alegerea Sfântului Părinte.

Statistici catolice
Populația catolică crește cu repeziciune în Africa și în Asia - o demonstrează sinteza anuală de date statistice puse la dispoziție de agenția de știri Fides a Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. Populația catolică mondială a crescut cu 16,6 milioane în ultimul an: cu 4,65 milioane în Africa, cu 3,08 milioane în Asia și cu 6,83 milioane în cele două Americi. Numărul preoților în lume a crescut, ajungând la 406.411. Astfel, numărul credincioșilor raportat la numărul de preoți a crescut în Europa, Oceania și Americi, scăzând în Africa și Asia. Și numărul seminariștilor care se pregătesc pentru preoție a crescut în Africa și Asia, cu 1.500 combinat, dar a scăzut semnificativ în Europa (443) și nesemnificativ în Oceania (7). În Americi numărul seminariștilor a crescut cu 210, în special în țările latino-americane.

Anul Paulin
Jubileul de anul viitor pentru împlinirea a 2.000 de ani de la nașterea sfântului Paul va oferi pelerinilor ocazia de a dobândi indulgență plenară. "Nu se știe cu exactitate în ce an s-a născut sfântul Paul, a explicat pr. Oliviero Plichon, coordonator al Anului Paulin, dar experții spun că acest lucru s-a petrecut între anii 5 și 10 d.C.". Începând la 28 iunie 2008 și încheindu-se la 29 iunie 2009, anul va include numeroase evenimente în domeniul ecumenismului, liturgiei, rugăciunii, artei, istoriei, arheologiei, inițiative pastorale și pelerinaje. Punctul principal de pelerinaj va fi bazilica "San Paolo fuori le mura" din Roma.

Întâlnire ecumenică
Cea de-a X-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică s-a celebrat la Ravenna, Italia, între 8 și 14 octombrie, găzduită de Arhidieceza de Ravenna-Cervia. Lucrările comisiei au fost conduse de copreședinții săi: card. Walter Kasper și mitropolitul Ioannis de Pergam, tema fiind: "Consecințele ecleziologice și canonice ale naturii sacramentale a Bisericii: comuniune eclezială, conciliaritate și autoritate în Biserică". Tema următoarei sesiuni plenare va fi: "Rolul episcopului de Roma în comuniunea Bisericii în primul mileniu", locul și data urmând a fi stabilite ulterior.

Religia și violența
"Violența în numele lui Dumnezeu nu poate fi niciodată justificată", a spus papa Benedict al XVI-lea la o întâlnire cu liderii interreligioși la Napoli, îndemnându-i să promoveze pacea și "spiritul de la Assisi". Apelul papal a răsunat în Seminarul Arhidiecezan Capodimonte în prima zi a Celei de-a XXI-a Întâlniri Internaționale "Oameni și Religii", organizată de Comunitatea "Sant'Egidio" între 21 și 23 octombrie, având tema: "Spre o lume fără violență: religii și culturi în dialog". Papa Benedict s-a întâlnit cu participanții la eveniment, printre care era și Bartolomeu I, patriarhul ecumenic de Constantinopol.

Preot ucis
Un preot catolic a fost ucis în Colombo, Sri Lanka, atunci când mașina lui a trecut peste o mină antipersonal pe un drum, în apropierea unui lagăr de refugiați. Pr. Nicholaspillai Packiyaranjith, în vârstă de 40 de ani, care lucra pentru Serviciul Iezuit pentru Refugiați, a murit în timp ce făcea aprovizionarea pentru refugiații din lagărul din Kalvilaan. În urma morții preotului, arhiepiscopul Oswald Gomis de Colombo a făcut apel la a se pune capăt războiului civil din Sri Lanka.

Statistici triste
În Uniunea Europeană, în prezent, aproape jumătate dintre căsătorii sfârșesc prin divorț, iar unul din trei copii se naște în afara căsătoriei, arată ultimele date statistice. În Belgia, 71% dintre cuplurile căsătorite au divorțat. Procentul este mai mare în partea mai puțin religioasă a țării, vorbitoare de franceză, și mai mic în partea flamandă. În Polonia, 33% dintre căsătorii se sfârșesc cu divorț. Doar 18% dintre italienii căsătoriți și 17% dintre irlandezii căsătoriți divorțează. În anul 1980, în Uniunea Europeană existau 670.000 de cupluri divorțate. În anul 2005 numărul a crescut la peste un milion. În Suedia, 55% dintre copii se nasc în afara căsătoriei; în Franța procentul este de 45%; în Marea Britanie de 42%, în timp ce în Polonia este de 15%.

Sărbătoarea popoarelor
La inițiativa Diecezei de Prato (Italia), duminică, 30 septembrie, a avut loc Sărbătoarea popoarelor, dedicată tuturor imigranților care din diferite motive s-au înstrăinat de casele lor și de cei dragi și pentru moment se află în Prato în căutarea unei vieți mai bune. Imigranții prezenți la Prato sunt aproximativ 30.000 și provin din peste 100 de națiuni. Comunitatea română din Prato, sub îndrumarea pr. Eugen Anton, a promovat spiritul românesc și frumusețile României, prin obiecte artizanale românești, o expoziție fotografică și purtarea unor costume populare din Moldova și Maramureș.

Episcopatele europene
"Fără familie nu există viitor pentru Europa", scriu membrii Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) la sfârșitul Adunării Plenare a acestui organism desfășurată la Fatima (Portugalia) între 3-7 octombrie. Treizeci de cardinali și episcopi europeni au tratat teme precum: căsătoria și familia, ecumenismul și Uniunea Europeană. Adunarea Plenară a tratat și concluziile Celei de-a III-a Adunări Ecumenice Europene (AEE3), desfășurată la Sibiu (România) în septembrie. S-a discutat și despre evenimente în curs de organizare. Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa este constituit din președinții celor 36 de Conferințe Episcopale Europene. Adunarea plenară din anul 2008 se va desfășura la Budapesta (Ungaria) de la 30 septembrie la 3 octombrie.

Liturghie în limba română
La Pescara (Italia), în biserica "Sf. Anton de Padova", a Fraților Franciscani Minori Conventuali, pr. Eusebiu Jicmon, OFMConv. a celebrat sfânta Liturghie în limba română în ziua de duminică, 7 octombrie. Începând cu această dată, la Pescara se celebrează sfânta Liturghie în limba română în fiecare duminică, la ora 15.30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat