Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cum putem spera?

Răspunsul papei la întrebările tinerilor

La privegherea de la întâlnirea de pe platoul Montorso, aproape de Loreto, de la 1 septembrie, papa a răspuns la începutul intervenției sale la două întrebări ale celor prezenți (aproximativ jumătate de milion de tineri din cel puțin 50 de țări). Publicăm în acest număr răspunsul la întrebarea adresată Sfântului Părinte de Piero Tisti și Giovanna Di Mucci.

"Multora dintre noi, tineri din periferie, le lipsește un centru, un loc sau persoane capabile să dea identitate. Suntem adesea fără istorie, fără perspective și de aceea fără viitor. Pare că ceea ce așteptăm cu adevărat nu se întâmplă niciodată. De aici experiența singurătății și, uneori, a dependențelor. Sanctitate, există cineva sau ceva pentru care putem deveni importanți? Cum este posibil să sperăm, când realitatea neagă orice vis de fericire, orice proiect de viață?"

Benedict al XVI-lea: Mulțumesc pentru această întrebare și pentru prezentarea foarte realistă a situației. Cu privire la periferiile din această lume cu mari probleme acum nu este ușor să răspundem și nu vrem să trăim într-un optimism facil, dar, pe de altă parte, trebuie să avem curaj și să mergem înainte.

Așa aș anticipa substanța răspunsului meu: "Da, există speranță și astăzi, fiecare dintre voi este important, pentru că fiecare este cunoscut și voit de Dumnezeu și pentru fiecare Dumnezeu are un plan al său. Trebuie să-l descoperim și să-i corespundem, ca să fie posibil, în pofida acestor situații de lipsuri și de marginalitate, să realizăm planul pe care Dumnezeu îl are cu noi.

Dar, pentru a merge la detalii, ați prezentat în mod realist situația unei societăți: în periferii pare dificil să mergem înainte, să schimbăm lumea în mai bine. Totul pare concentrat în marile centre ale puterii economice și politice, marile birocrații domină și cel care se află în periferii realmente pare exclus de la această viață. Așadar, un aspect al acestei situații de marginalizare a multora este că marile celule ale vieții societății, care pot construi centre și în periferie, sunt sfărâmate: familia, care ar trebui să fie locul întâlnirii generațiilor - de la străbuni până la nepot - ar trebui să fie un loc unde se întâlnesc nu numai generațiile, dar unde se învață să se trăiască, se învață virtuțile esențiale pentru a trăi, este sfărâmată, este în pericol. Cu atât mai mult noi trebuie să facem posibilul pentru ca familia să fie vie, să fie și astăzi celula vitală, celula periferiei.

Tot așa și parohia, celula vie a Bisericii, trebuie să fie realmente un loc de inspirație, de viață și de solidaritate care ajută la construirea împreună a centrelor în periferie. Și, trebuie să spun aici, se vorbește adesea în Biserică de periferie și de centru, care ar fi Roma, dar în realitate în Biserică nu există periferie, pentru că unde este Cristos, acolo este centrul. Unde se celebrează Euharistia, unde este tabernacolul, este Cristos și deci acolo este centrul și trebuie să facem totul pentru ca aceste centre vii să fie eficace, prezente și să fie realmente o forță care se opune acestei marginalizări.

Biserica vie, Biserica micilor comunități, Biserica parohială, mișcările ar trebui să formeze tot atâtea centre în periferie și astfel să ajute la depășirea dificultăților pe care marea politică desigur că nu le depășește și în același timp trebuie să gândim că în pofida marilor concentrări de putere, chiar societatea de astăzi are nevoie de solidaritate, de sens al legalității, de inițiativa și de creativitatea tuturor.

Știu că este mai ușor de a spune decât de a realiza, dar văd aici persoane care se angajează să crească și în periferii centre, să crească speranța, și deci mi se pare că trebuie să luăm chiar în periferii inițiativa, trebuie ca Biserica să fie prezentă, ca Isus Cristos, centrul lumii, să fie prezent.

Am văzut și vedem astăzi în evanghelie că pentru Dumnezeu nu există periferii. Țara Sfântă, în vastul context al Imperiului Roman, era periferie; Nazaret era periferie, o localitate necunoscută. Și totuși chiar acea realitate era, de fapt, centrul care a schimbat lumea! Tot așa și noi trebuie să formăm centre de credință, de speranță, de iubire și de solidaritate, de simț al dreptății și al legalității, de cooperare.

Numai așa poate supraviețui societatea modernă. Are nevoie de acest curaj, de a crea centre, chiar dacă desigur nu pare să existe speranță. Trebuie să ne opunem acestei disperări, trebuie să colaborăm cu mare solidaritate și să facem ceea ce este posibil să crească speranța, ca oamenii să poată colabora și trăi. Lumea, vedem bine, trebuie să fie schimbată, dar este tocmai misiunea tineretului de a o schimba!

Nu putem face aceasta singuri cu forțele noastre, ci în comuniune de credință și de drum. În comuniune cu Maria, cu toți sfinții, în comuniune cu Cristos putem face ceva esențial și vă încurajez și vă invit să aveți încredere în Cristos, să aveți încredere în Dumnezeu. A sta în marea companie a sfinților și a merge înainte împreună cu ei poate schimba lumea, creând centre în periferie, ca ea să devină realmente vizibilă și astfel să devină realistă speranța tuturor și fiecare să poată spune: "Eu sunt important în totalitatea istoriei. Domnul ne va ajuta".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat