Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Mărturisitori ai lui Isus Cristos

Viața care se dăruiește

Biserica a cunoscut în cei peste 2000 de ani de existență perioade favorabile caracterizate de liniște și pace care i-au permis să se dezvolte, iar mesajul său - vestea cea bună a lui Isus Cristos - să ajungă la mulți oameni. Aceste perioade de liniște și pace au alternat cu altele în care mulți creștini și-au mărturisit credința în Isus Cristos cu prețul vieții. În Biserică au existat mereu, din primele veacuri și până în zilele noastre, martiri - mărturisitori ai lui Isus Cristos - victime inocente în timpul persecuțiilor religioase.

Papa Ioan Paul al II-lea, în documentul pregătitor al marelui jubileu din anul 2000, Tertio millennio adveniente, a lansat ideea recuperării memoriei creștinilor uciși în secolul al XX-lea, afirmând cu fermă convingere: "La sfârșitul celui de-al doilea mileniu, Biserica a devenit din nou o Biserică a martirilor. În secolul nostru s-au reîntors martirii, adesea necunoscuți (...). Pe cât este posibil, Biserica nu trebuie să piardă mărturiile lor...". Ca un răspuns la acest îndemn al Sfântului Părinte și-a început activitatea Comisia pentru Noii Martiri care a adunat și catalogat mai mult de 12.000 de relatări ale unor episoade care mărturisesc despre tragedia creștinilor uciși în secolul al XX-lea. Această activitate intensă a comisiei amintite și colaborarea primită din partea comisiilor responsabile cu procesele de beatificare sau canonizare din diferite țări a făcut posibilă finalizarea unui număr impresionant de cauze ale acestor martiri.

Duminică, 28 octombrie, în Piața "Sfântul Petru" din Roma au fost declarați fericiți 498 de martiri. Toți și-au dăruit viața apărându-și credința și identitatea lor religioasă în timpul persecuției religioase care a avut loc în Spania, între anii 1934 și 1939. Din cei 498 de martiri, doi au fost episcopi, 24 preoți diecezani, 462 membrii din diferite institute de viață consacrată masculine sau feminine, un diacon, un subdiacon, un seminarist și șapte laici. Cu excepția a cinci dintre ei, toți s-au născut în Spania.

Acest eveniment unic în istoria Bisericii constituie un moment de bucurie pentru întreaga Biserică, însă într-un mod cu totul special pentru institutele de viață consacrată a căror membri și-au dăruit viața în mod eroic mărturisindu-l pe Cristos. Din Congregația Părinților Augustinieni au fost declarați fericiți 98 de martiri, din Ordinul Părinților Dominicani 62, din Congregația Salezienii lui Don Bosco 59, din Congregația Frații Școlilor Creștine 58, din Congregația Fraților Mariști 47 și exemplele ar putea continua.

Acești martiri sunt pentru noi adevărați mărturisitori ai credinței, ai valorii școlii creștine, ai slujirii săracilor și ai iubirii dușmanilor. Sângele lor vărsat pentru Cristos să fie sămânța noilor vocații, de care are nevoie Biserica, pentru a duce mesajul iubirii lui Isus Cristos până la marginile pământului.

Fr. Vicențiu Ghiurca, FSC



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat