Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Prof. Dumitru Mărtinaș

În perioada 18-21 octombrie, Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" și Arhivele Naționale Bacău au organizat manifestări culturale la Târgu Mureș, Bacău și Butea cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea ilustrului profesor Dumitru Mărtinaș. Momentul a fost marcat prin emiterea unei monede omagiale în o sută de exemplare.

Catolic, originar din satul Butea, profesor de limba și literatura română, Dumitru Mărtinaș (1897-1979) este autorul volumului Originea ceangăilor din Moldova, operă de referință printre cercetările științifice care se ocupă de identitatea populației catolice din Moldova. Ideea acestui volum reprezintă crezul său profesional pentru care și-a dedicat întreaga viață. Concluzia că "ceangăii din Moldova sunt români nu numai prin conștiință, ci și prin originea lor etnică" a fost sintetizată în două manuscrise ce cuprindeau aproximativ 250 de pagini fiecare, dar care au văzut lumina tiparului, într-o primă ediție, abia în anul 1985. Cartea avea să cunoască alte două ediții, în anul 1987 în limba italiană și cea de-a doua ediție în limba română apărută în anul 1998.

A urmat cursurile Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași, apoi pe cele ale Universității "Al.I. Cuza" din Iași studiind limba și literatura română, limba latină și filozofia. Își va susține licența în filologie în anul 1920. În perioada Primului Război Mondial va lupta pe front. Activitatea sa didactică o va desfășura începând din 12 octombrie 1921 ca profesor de limba și literatura română, cu specialitatea secundară de limba latină la Liceul German și Școala Normală din Cernăuți, la Liceul German din Trontino, județul Cetatea Albă, la Școala Medie nr. 2 din Arad, la Liceul "Principele Nicolae" din Sighișoara, iar de la 1 septembrie 1925 la Liceul "Alexandru Papiu Ilarian" de unde, după o activitate de 21 de ani, cu mici întreruperi, se va pensiona în anul 1958. La acest ultim liceu va fi de altfel și director între anii 1934 și 1936. Unii dintre elevii săi au ajuns personalități de marcă în diferite domenii de activitate: profesori universitari, biologi, istorici, eseiști, medici. A rămas în memoria elevilor săi "întruchiparea pedagogului desăvârșit". Iată ce mărturisea în nr. XI al revistei Vatra din Târgu Mureș unul dintre foștii săi elevi, profesorul J. Spielmann: "Dumitru Mărtinaș a fost un pedagog modern, un animator competent al primelor elanuri ale elevilor săi, adolescenții. Cine ar putea oare uita inegalabilele sale ore de limba și literatura română, psihologie, sociologie, filozofie, orele sale de dirigenție, palpitante și insolite... Ceea ce... stigmatiza profesorul Mărtinaș era absența curiozității intelectuale și suficiența simplistă, care dă naștere mediocrității pretențioase, ceea ce proslăvea era... dăruirea pasionată pentru propriul popor...".

Fratele părintelui Ioan Mărtinaș, profesorul Dumitru Mărtinaș face parte dintre cei care vorbesc graiul ceangăiesc, însă opera sa științifică este încununată de studiul său filologic care contribuie la clarificarea originii românești a ceangăilor din Moldova. Nu va reuși să vadă concretizat și apreciat rodul cercetărilor sale deoarece în ziua de 3 februarie 1979 va muri la Buzău, cu 6 ani înainte de publicarea primei ediții a lucrării sale. Cu câteva luni înainte de a muri lasă spre studiu manuscrisele operei sale unor prieteni din Bacău, fără a se gândi că este pentru ultima dată când le vede. Moștenirea primită de la el este valorificată și astăzi de asociația care îi poartă numele. Rămâne viu în memoria posterității, iar mărturie stă și faptul că pe frontispiciul școlii din satul natal, care îi poartă numele, se află scris crezul său care este o sinteză a unui dialog purtat în vara anului 1936 între profesorul Onisifor Ghibu de la Universitatea din Cluj și sătenii din Săbăoani: "Ce sunteți voi?" "Români!" este răspunsul.

Pr. Cristinel Farcaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat