Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de biserici

Viișoara

Sfințirea bisericii și consacrarea altarului Mănăstirii "Maica Unității" au avut loc duminică, 7 octombrie.

Liturghia a fost prezidată de ES Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. La Liturghie, care a fost transmisă și la Radio Iași, au participat: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Mons. Paolo de Nicolo, regent al Casei Pontificale, Mons. Carlo Casteli, don Robo Rekuci, don Gerardo Belzaino. În total au fost 25 de preoți. Au fost, de asemenea, numeroase persoane consacrate. Printre credincioșii participanți s-au aflat un grup din Italia, binefăcători și iubitori ai mănăstirii.

Celebrarea a început afară, în fața mănăstirii. Păstorul diecezei a urat bun venit tuturor oaspeților și a subliniat importanța momentului: o nouă casă a lui Dumnezeu este destinată rugăciunii și jertfei euharistice.

După ce biserica a fost deschisă, cheile au fost înmânate abatesei Cristina Pirro.

La predică, nunțiul apostolic a vorbit despre semnificația sfințirii bisericii. A subliniat că în biserică "vor fi celebrate sacramentele, în ea va fi proclamat cuvântul lui Dumnezeu, în ea ne vom aduna pentru a forma împreună Biserica lui Cristos formată din pietre vii".

La finalul Liturghiei, PS Aurel Percă a citit mesajul Sfântului Părinte. Au luat cuvântul transmițând salutul lor Mons. Paolo de Nicolo și PS Virgil Bercea. PS Petru Gherghel a oferit crucea sinodală Mons. Paolo de Nicolo; sr. Cristina Pirro a primit o copie a icoanei de la Cacica. Pr. Lucian Păuleț a citit decretul de consacrare a bisericii.

Cu ocazia sfințirii bisericii, în interior s-a pus o piatră comemorativă. Aceasta amintește de binecuvântările lui Benedict al XVI-lea și Ioan Paul al II-lea, de momentul sfințirii și de binefăcători.

Mănăstirea a fost fondată de Arhicenobiul din Arpino, Dieceza Sora-Aquino-Pontecorvo, prin contribuția Mons. Paolo de Nicolo. La 25 martie 1998, în timpul unei audiențe private, papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat prima piatră a primei mănăstiri benedictine în România, în prezența primelor trei călugărițe românce. În același an, la 13 mai, piatra binecuvântată de papa s-a depus la temelia mănăstirii ce avea să se construiască. La 6 august 2000, PS Petru Gherghel, pe locul construcției "Maica Unității" a așezat o piatră cu relicvele sfinților, pe locul viitorului altar. Mănăstirea a fost inaugurată la 29 iunie 2003.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Nicorești

Preasfințitul Petru Gherghel a sfințit noua biserică din Parohia Nicorești în ziua de 6 octombrie. Au participat PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhidiecezei de București, și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea.

Lucrările de zidire a noii biserici, având-o de patroană pe Sfânta Fecioară Maria Îndurerată, au început sub coordonarea pr. Mihai Horvat și au fost finalizate de pr. Inocențiu Arcana, susținuți permanent de credincioșii parohiei și de conducerea Episcopiei de Iași.

La început, păstorul diecezei i-a salutat pe cei prezenți, subliniind că această comunitate este mică, dar are un suflet mare, căci în doar câțiva ani au reușit să zidească lui Dumnezeu și Bisericii locale un nou locaș de cult.

În omilia sa, PS Cornel a subliniat importanța lăcașului de cult în viața unei comunități locale, precum și orizontul de credință ce îl deschide în ochii credincioșilor patroana bisericii.

La sfârșitul celebrării, în semn de prețuire, după citirea decretului de consacrare a altarului și sfințire a bisericii, PS Petru Gherghel i-a înmânat părintelui Inocențiu Arcana crucea sinodală.

Pr. Ștefan Lupu

* * *

Roman

Preasfințitul Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica și mănăstirea "Sf. Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise Urbaniste de clauzură din Roman, în ziua 13 octombrie. Au concelebrat 35 de preoți din țară și din Italia; a participat un număr mare de credincioși, persoane consacrate și studenți ai Institutului Teologic Franciscan din Roman.

Surorile clarise își au originile de la sfânta Clara din Assisi (1193-1253), care, inspirată din spiritualitatea sfântului Francisc din Assisi și ajutată de acesta, a dat naștere Ordinului Damelor Sărace, numite apoi clarise, care au primit confirmarea regulii lor de viață, din partea Bisericii, la 9 august 1253, cu doar două zile înainte de moartea fondatoarei. În decursul istoriei, regula clariselor a cunoscut diferite reforme, dintre acestea făcând parte și o rescriere a regulii aprobată de papa Urban al IV-lea, la 18 octombrie 1263. Surorile care urmează această regulă se numesc Clarise Urbaniste.

În fața bisericii, după salutul de început al PS Petru Gherghel, a urmat salutul pr. Ion Ciuraru, ministrul provincial.

În cadrul predicii, episcopul a subliniat bogăția spirituală a consacrării unui altar și a sfințirii unei noi biserici și mănăstiri. De asemenea, a ilustrat viețile demne de urmat ale sfinților Francisc și Clara din Assisi.

După ritualul sfintei Împărtășanii, pr. Edoardo Brentari, în calitate de delegat general pentru clarise din partea Ordinului Fraților Minori Conventuali, a exprimat mulțumirile și felicitările pentru surorile clarise; a transmis și salutul din partea pr. Marco Tasca, ministrului general OFMConv. O mulțumire specială a fost adusă inginerului italian Mario Zepponi, care, din anul 2002, a condus aproape în întregime lucrările la mănăstire și biserică; părintelui Antonio Moro, din Italia, care a susținut economic o bună parte a construcției; domnului Șugaru, fost director la fabrica de ceramică din Roman.

Mulțumirilor pr. Edoardo s-au adăugat mulțumirile exprimate și de sr. Imelda, stareța mănăstirii din Citta di Castello.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Mihai Patrașcu a dat citire documentului emis cu această ocazie, document înmânat de PS Petru Gherghel stareței mănăstirii. De asemenea, preasfințitul a dăruit noii mănăstiri o icoană cu Maica Domnului de la Cacica.

După www.ofmconv.ro

* * *

Casa "Sf. Bertilla"

Casa "Sf. Bertilla" din Oțeleni, jud. Iași, a Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi", a fost sfințită sâmbătă, 20 octombrie, în cadrul unei celebrări prezidate de PS Petru Gherghel.

Au fost prezenți la celebrare pr. Iosif Gîrleanu, pr. Alois Fechet, pr. Isidor Chinez, pr. Ioan Beșleagă, sr. Bianca Rosa Zocca, fostă generală în perioada începerii proiectului, sr. Amabilis Marchetti, coordonatoarea propriu-zisă a casei de la Oțeleni, surorile din comunitatea din Slobozia, jud. Ialomița, ca și un grup de surori din aceeași congregație, venite din Ucraina, Vasile Diac, primarul comunei Oțeleni, și el un bun susținător al casei, consilieri, profesori de la școala din sat, ca și un mare număr de credincioși.

În România, surorile sunt dinainte de anul 2000 la Slobozia (Ialomița), iar după anul 2000 au venit la Roman (jud. Neamț) și la Oțeleni (jud. Iași).

Construirea casei a început în anul 2004 și a fost coordonată de pr. Ioan Beșleagă, fostul paroh de Oțeleni, ajutat de un grup de ingineri și constructori, specializați în astfel de proiecte.

Finalitatea imediată a mănăstirii, pe lângă faptul că este și locuința surorilor, va fi și un centru de formare umană și creștină a copiilor și tinerilor din Oțeleni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat