Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Tema noului an pastoral

Sfânta Scriptură și familia

Tema noului an pastoral, manifestări legate de Anul Sfântului Paul, inițiative referitoare la episcopul martir Anton Durcovici, aducerea moaștelor fericitului Ieremia Valahul au fost câteva dintre subiectele abordate la întâlnirea Consiliului Pastoral Diecezan și a Consiliului Prezbiteral.

Întrunirea, convocată de păstorul diecezei, a avut loc joi, 18 octombrie, în sala mare a Casei de Reculegere a Părinților Verbiți din Traian. Au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți, persoane consacrate și laici: în total 87 de membri.

Pe ordinea de zi au fost incluse: prezentarea procesului verbal de la ultima întrunire, o temă biblică vizând noul an pastoral dedicat Sfintei Scripturi, prezentarea proiectului pentru cursurile de perfecționare a preoților, expunerea inițiativelor catehetice la nivelul oficiilor diecezane, analiza celebrărilor care se vor organiza în luna mai a anului 2008 în memoria episcopului martir Anton Durcovici, prezentarea cursurilor de teologie pentru laici, o expunere din partea Centrului Misionar Diecezan...

Întâlnirea a fost moderată de pr. Dumitru Farcaș, care a deschis adunarea și a prezentat principalele puncte ce vor fi analizate.

Pr. Alois Moraru, secretarul executiv al Consiliului, a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de 11 decembrie 2006.

Prima temă a întrunirii a fost prezentată de pr. Cristinel Fodor, vicar episcopal pentru Evanghelizare, Sacramente și Pastorație, care a făcut o retrospectivă a principalelor inițiative care au fost promovate în dieceză în anul pastoral 2006-2007. Pe baza aspectelor pozitive surprinse în parohii, în casele comunităților călugărești și în instituțiile de învățământ, ținând cont de noile situații pe care le trăiesc creștinii în zilele noastre, a anunțat tema noului an pastoral: "Sfânta Scriptură și familia". În acest sens a prezentat intenția oficiilor pe care le coordonează de a edita un set de cateheze și istorioare biblice care să-i ajute pe soți să găsească modele biblice pentru a depăși situațiile grele pe care le întâlnesc în viața de familie. În continuare, pr. Iosif Antile a vorbit despre Anul Paulin propus de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru perioada 28 iunie 2008 - 29 iunie 2009. Cu această ocazie se va comemora jubileul de 2000 de ani de la nașterea apostolului neamurilor, se va reflecta mai mult la convertirea lui Saul și cea a creștinului de astăzi, precum și asupra rolului pe care apostolul Paul l-a avut la răspândirea creștinismului, preconizându-se o largă orientare ecumenică. Responsabilul cu Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică a subliniat principalele inițiative care vor fi propuse pentru noul an pastoral: vor fi pregătite 12 teme catehetice, se vor edita cărți despre viața și opera sfântului Paul, se vor organiza pelerinaje în Italia, Grecia și Turcia, se vor căuta modalități pentru a organiza o sesiune de comunicări științifice.

Intervenția PS Petru Gherghel a surprins multiple aspecte sesizate în cadrul vizitelor pastorale, făcând anumite observații și aprecieri privind modul în care preoții, persoanele consacrate și laicii s-au implicat în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu în rândul comunităților.

Tema a doua a întâlnirii a fost prezentată de pr. Eduard Coșa, responsabilul Oficiului pentru Cler. Sfinția sa a expus mai multe argumente pentru formarea permanentă a preoților, aspecte surprinse din decretul conciliar privind slujirea și viața preoțească Presbyterorum ordinis (nr. 19), exortația apostolică Pastores dabo vobis (nr. 70) și din dezbaterile Sinodului diecezan (nr. 169). Temele propuse pentru aceste cursuri sunt: enciclica papei Benedict al XVI-lea: Deus caritas est, cartea aceluiași papă: Isus din Nazaret, documentul Sacramentum caritatis etc. În modul acesta "preoții vor reuși să fie cât mai apropiați de contemporanii lor, vor susține un proces personal de convertire și vor găsi motivații suficiente pentru activitatea lor".

A treia temă supusă atenției s-a referit la diferite proiecte pentru catehezele speciale ce se vor ține în noul an pastoral. Pr. Felician Tiba a prezentat intenția Oficiului pentru Cateheză, pe care îl coordonează, de a edita noi și diverse seturi de cateheze. În ciuda aprecierilor pesimiste, catehezele sunt foarte practice, elaborate de persoane diferite, cu multe exemplificări din viața de zi cu zi. S-a solicitat preoților și cateheților din dieceză să colaboreze cu acest oficiu pentru a fructifica experiența atât de bogată a unor comunități, precum și găsirea unor alternative de promovare a catehezelor în rândul grupurilor de copii, tineri și adulți.

Pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan, a prezentat principalele linii ale angajării misionare promovate de Dieceza de Iași, insistând asupra sensibilizării misionare care trebuie să fie promovată de fiecare comunitate parohială. S-au evidențiat câteva propuneri: luna octombrie și Postul Mare să fie marcate prin mai multe inițiative pentru susținerea misiunilor, să se propună în perioada Adventului o zi specială pentru misiuni, să se marcheze mai bine ziua de 6 ianuarie ca o zi a "copiilor misionari", să se răspândească Almanahul misionar, să se continue cursurile de formare misionară, să se promoveze laici pentru a merge în misiuni etc.

Un alt punct al întâlnirii s-a referit la cursurile speciale pentru laici care se organizează la Casa de Reculegere a Părinților Verbiți din Traian. Pr. Gianfranco Maronese a subliniat necesitatea acestor cursuri și realizările pe care le-au avut în cei șapte ani de funcționare a Școlii de Teologie pentru Laici. S-a prezentat programul cursurilor, evidențiindu-se principalii colaboratori, modul de finanțare, diplomele acordate, neajunsurile întâmpinate și finalitatea cursurilor. PS Petru Gherghel a sugerat ca astfel de cursuri să se organizeze și în alte localități ale diecezei, menționând și anumite dificultăți în organizarea lor.

Păstorul diecezei a prezentat programul special pe care îl propune pentru luna mai 2008: celebrări legate de memoria episcopului martir Anton Durcovici. Pentru ziua de 10 mai este prognozată desfășurarea unui pelerinaj diecezan la Sighetu Marmației; în ziua de 11 mai se va depune în catedrala din Iași o urnă cu pământ luat din Cimitirul Săracilor, unde au fost îngropați peste 50 de ierarhi și oameni politici care au murit în închisoarea de acolo; în ziua de 17 mai se va celebra o Liturghie solemnă cu participarea tuturor episcopilor catolici din țară; editarea unei medalii comemorative și punerea unei plăci în catedrala veche din Iași; realizarea unor studii de către Departamentul de Cercetare Științifică din cadrul Episcopiei de Iași; organizarea unor sesiuni științifice și culturale în memoria episcopului Durcovici etc.

În cadrul reuniunii Consiliului Prezbiteral și a Consiliului Pastoral Diecezan s-a abordat și aducerea în dieceză a moaștelor fericitului Ieremia Valahul. În acest sens, s-au propus două date la care să se încoroneze strămutarea osemintelor "sfântului nostru" din Napoli la Onești: 8 mai sau 31 mai.

În încheierea întâlnirii, Preasfințitul Aurel Percă a prezentat mai multe aspecte administrative ale Episcopiei de Iași: definitivarea statutului Bisericii Catolice din România, o mai bună structurare a parohiilor și congregațiilor călugărești pentru obținerea personalității juridice, împărțirea diecezei în trei vicariate (Bucovina, Moldova și Vrancea), inventarierea tuturor bunurilor mobile și imobile ale parohiilor diecezei, realizarea unor albume de fotografii ale edificiilor aparținând Bisericii locale, inventarierea arhivelor etc.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat