Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Centrul "Don Bosco"
Centrul Diecezan Caritas Iași a inaugurat un nou Centru Social-Caritativ pentru Copii "Don Bosco" în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, în ziua de 6 septembrie. Proiectul este realizat cu sprijinul Ordinului Ospitalier al Sfântului Lazăr din Ierusalim, Stiftung Hilfswerk Deutscher Zahnartzte (Germania), pr. Franz Lutum (Germania) și a altor binefăcători. Adresa noului centru este: Str. Oltea Doamna, nr. 3, Iași (cartierul Nicolina I, în spatele bisericii "Sf. Tereza").

Festival coral
Provincia Franciscană "Sfântul Iosif" din România, Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman și Asociația Româno-Germană "Remesianul" au organizat Festivalul Coral de Muzică Sacră "Pr. Carmil Tocănel" (ediția a II-a), în zilele de 28 și 29 septembrie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Au concertat coruri din diferite zone ale României (București, Brașov, Galați, Cluj, Iași), orchestra de cameră "Tescana" a Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, precum și invitați de seamă din Statele Unite ale Americii și Coreea.

Tiraj de top
Lumina creștinului este revista creștină cu cel mai mare tiraj din România, relevă un studiu recent al Agenției de presa NewsIn. Din cele 52 de publicații (41 ortodoxe și 11 catolice), notate pe situl Ministerului Culturii și Cultelor, pe primele locuri la nivel de tiraj se află: Lumina creștinului (17.000), Vestitorul ortodoxiei românești (10.500), Revista Bisericii Ortodoxe Române (10.000), Vasarnap (9.500), Studii teologice (9.000), Mesagerul sfântului Anton (8.500), Isus, prietenul copiilor (5.000).

Profesiuni
- La încheierea exercițiilor spirituale pentru capucini (Onești), în perioada 2-8 septembrie, un frate a făcut profesiunea simplă, iar alți patru au îmbrăcat haina novicilor, în cripta sanctuarului "Fericitul Ieremia".
- În cadrul Liturghiei solemne, prezidată de părintele provincial Ion Ciuraru, în ziua 8 septembrie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, nouă frați franciscani conventuali au profesat pentru întreaga lor viață sfaturile evanghelice de ascultare, curăție și sărăcie în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sf. Iosif" din România.
- În biserica parohială din Prăjești, în ziua de 9 septembrie, prezidată de părintele provincial Ion Ciuraru, 18 frați novici au profesat pe o perioadă de un an sfaturile evanghelice de ascultare, curăție și sărăcie în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sf. Iosif" din România.
- La Prăjești, în ziua de 17 septembrie, 18 tineri au îmbrăcat haina franciscană începând astfel anul de noviciat, în cadrul Liturghiei prezidate de părintele provincial Ion Ciuraru, alături de care au concelebrat circa 20 de preoți.

Hirotoniri
- Provincia Fraților Minori Conventuali "Sf. Iosif" din România și Custodia "Sf. Bonaventura" din Franța au trăit momente de bucurie prilejuite de hirotonirea diaconală a doi confrați: Silvestru Tifan (Berzunți, BC), și Claudiu-Mihai Doctoreanu (Bacău), la Narbonne, în biserica "Sf. Bonaventura", în ziua de 1 septembrie, prin rugăciunea și impunerea mâinilor ES Mons. Alain Planet, episcop de Carcassonne.
- Fr. Iulian Pișta, prin impunerea mâinilor episcopului Louis Pelatre, a fost hirotonit diacon în cadrul unei ceremonii la Istanbul, în biserica "Sf. Anton de Padova", la 15 septembrie. Printre invitați s-a numărat și ES Radu Safta, consulul general al României la Istanbul.
- Prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Petru Gherghel, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman zece frați franciscani conventuali și doi frați capucini vor primi hirotonirea diaconală în cadrul Liturghiei din ziua de 4 octombrie.

Întâlnire diecezană
A treia întâlnire diecezană din 2007 a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași va fi la Traian, în ziua de 7 octombrie, organizată de Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată. Tema, "Provocările întâlnirii ecumenice de la Sibiu pentru viața consacrată", va fi analizată prin cuvântările susținute de pr. Iosif Dorcu și pr. Tadeusz Rostworowski, SJ. Programul întâlnirii a fost publicat pe www.ercis.ro.

Sfințire
Biserica Mănăstirii "Maica Unității", situată în satul Viișoara, jud. Neamț, va fi sfințită în ziua de 7 octombrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00. La 25 martie 1998, în timpul unei audiențe private, papa Ioan Paul al II-lea a binecuvântat prima piatră a primei mănăstiri benedictine în România, în prezența primelor trei călugărițe românce. La 13 mai 1998, la Piatra Neamț, s-a depus piatra de temelie. La 6 august 2000, PS Petru Gherghel, pe locul construcției "Maica Unității" a așezat o primă piatră, cu relicvele sfinților, pe locul viitorului altar. Mănăstirea a fost inaugurată la 29 iunie 2003, prin sfânta Liturghie prezidată de pr. Alois Fechet. La începutul anului 2003, guvernul român a conferit personalitate juridică mănăstirii și s-a născut în mod oficial Fundația "Maica Unității".

Pe scurt
- 27-31 august: Campus vocațional la Pârâul Rece-Brașov, pentru 19 tinere, organizat de Surorile Franciscane Misionare de Assisi
- 4-21 septembrie: Pelerinaj la Fatima organizat de Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje și "Ad Astra Pilgrims" cu participarea unui grup de 35 de credincioși
- 6-9 septembrie: Zilele Culturii Polone, desfășurate la Suceava, Poiana Micului și Solonețu Nou, sub egida "Mai aproape unii de alții"
- 8 septembrie: Pelerinaj la Cacica al unui grup de credincioși din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași
- 9 septembrie: Pelerinajul anual al comunităților etnice din Londra la sanctuarul marian din Walsingham, cu participarea unui grup de 55 de credincioși români catolici
- 9 septembrie: Sfințirea grotei dedicate Fecioarei Maria la Parohia Ștefan cel Mare
- 11 septembrie: Campanie de informare în Iași despre proiectul "Să-i educăm iubindu-i!" al Biroului de Asistență Socială Caritas
- 14 septembrie: Liturghie cu venerarea unei cruci aduse din Israel la Oțeleni, de pr. paroh Iosif Gîrleanu
- 15 septembrie: Pelerinaj la Cacica al unui grup de credincioși din Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman
- 16 septembrie: Liturghie pentru bolnavii netransportabili organizată de comunitatea locală a Parohiei "Sf. Petru și Paul" din Onești
- 17 septembrie - 30 noiembrie: Derularea proiectului "Lumea văzută din fotoliu rulant", organizat de Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap Iași
19 septembrie: Sfântului Părinte i-a fost prezentată cartea Martiri pentru Cristos din România, în perioada regimului comunist, la Vatican
21-23 septembrie: Pildești: Întâlnire a Consiliului Diecezan AC
- 22 septembrie: Deschiderea cursurilor pentru formarea cateheților laici în Casa de reculegere din Traian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat