Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ziua Mondială a Misiunilor

Toate Bisericile pentru toată lumea

Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a LXXXI-a Zi Mondială a Misiunilor a fost semnat la 27 mai, în solemnitatea Rusaliilor. Ziua Mondială a Misiunilor se va celebra duminică, 21 octombrie. Tema mesajului, "Toate Bisericile pentru toată lumea", cuprinde un îndemn și o readucere aminte.

Îndemnul. Primul lucru pe care papa îl subliniază este acela că misiunea este cu atât mai actuală cu cât Biserica este chemată să răspundă unor noi provocări în evanghelizare. Nu doar preoții sau episcopii sunt cei vizați, ci și laicii. Aici papa insistă chiar mai mult: bolnavii, persoanele suferinde, copiii pot oferi lui Dumnezeu și Bisericii o contribuție foarte importantă. Inclusiv surorile de clauzură sunt chemate să se roage mai intens pentru ca lucrarea misionară să crească în intensitate. Ne-ar putea mira insistența Sfântului Părinte, dar ea reprezintă un element esențial în ceea ce noi numim "spiritualitate misionară".

"De fapt, nu încetează să răsune, ca o chemare universală și un apel din inimă, cuvintele cu care Isus Cristos, răstignit și înviat, înainte de a se înălța la cer, a încredințat apostolilor mandatul misionar: "Așadar, mergeți și învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duhul, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă"".

Nu există misiune fără rugăciune. Nu există rugăciune pentru misiuni fără dragoste față de misiune. Și nu putem iubi dacă nu ne aducem aminte de dorința lui Isus de a ajunge la toate popoarele, la toate culturile, la toți oamenii și la toate valorile umane.

Readucerea aminte. Papa reamintește de cei 50 de ani de la enciclica Fidei donum a papei Pius al XII-lea. Actualul papă reia fragmente întregi din această enciclică, pentru că, pe de o parte, mesajul ei este la fel de actual, și, pe de altă parte, la fel de urgent. Cine este misionarul fidei donum? Răspunsul se află chiar în titlul enciclicei: fidei donum care înseamnă darul credinței. Așadar, vorbim despre cel care poartă un dar al credinței și îl transmite mai departe celor care nu-l au. Primii chemați sunt episcopii! Ei au în grija lor Biserica locală și simt cu Biserica Universală. Chemați sunt și preoții și laicii. "De aceea, mă adresez păstorilor tuturor Bisericilor, așezați de Domnul la conducerea turmei sale unice, ca să împărtășească obsesia vestirii și a răspândirii evangheliei. Tocmai această preocupare l-a făcut pe slujitorul lui Dumnezeu, Pius al XII-lea, în urmă cu 50 de ani, să facă mai corespunzătoare exigențelor timpurilor cooperarea misionară. În special în fața perspectivelor evanghelizării, el a cerut comunităților de veche evanghelizare să trimită preoți în sprijinul Bisericilor întemeiate mai recent. Astfel a dat viață unui nou "subiect misionar" care, de la primele cuvinte ale enciclicei, a luat tocmai numele de "fidei donum"".

De obicei, misionarul fidei donum merge pentru o perioadă de timp determinată într-un alt loc decât cel natal, de origine, și în urma unei înțelegeri între cele două dieceze. La încheierea mandatului, misionarul revine în țara natală. El poartă cu sine experiența darului transmis și totodată o mai mare bogăție culturală. El devine o punte de legătură între oameni și culturi, dar mai ales între două Biserici locale. Sunt zeci de mii de preoți și laici care au făcut și fac această experiență. Să fie aceasta oare calea misionară pe care Biserica noastră locală trebuie să o accentueze mai mult? E o întrebare care ar putea fi prilej de reflecție pentru noi toți. Dacă actualul papă, în modul său de a privi misiunea, are atât de multă încredere în acest mod de colaborare misionară, atunci ea poate deveni și pentru noi un "semn al timpurilor".

Pr. Cornel Berea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat