Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Calea cea mai sigură spre Dumnezeu

Poetul german Hermann Bahr mărturisea odată despre sine: "Eu am băut apă din toate izvoarele vremii și eram mereu însetat. În marea inimii mele m-am întors la credință. Ca să aflu adevărul, lumina lăuntrică, certitudinea, am început să mă rog. Necesitatea spirituală m-a învățat să mă rog... Și credința nu m-a dezamăgit, rugăciunea mea a fost ascultată. Eu am aflat în Dumnezeu împlinirea dorințelor mele, pornirile sălbatice au dispărut".

În vremurile noastre este atâta lume care se adapă la izvoarele timpului, caută mulțumirea și fericirea în lucruri pământești: unii în setea după bunuri pământești, alții în lăcomie, în special abuzul de băutură, alții în satisfacerea poftelor josnice. Dar omul rămâne mereu nemulțumit.

Adevărata pace și satisfacție sufletească i-o poate oferi numai credința în Dumnezeu. Dar calea cea mai sigură spre Dumnezeu este rugăciunea.

Despre Isus Cristos, Mântuitorul nostru, ne spune sfânta Evanghelie că petrecea nopți în rugăciune. Deseori se retrăgea în Grădina Ghetsemani spre a se ruga. El ne învață zicând: "Privegheați și vă rugați ca să nu cădeți în ispită".

Calea aceasta au urmat-o atâția oameni mari ai Bisericii care ne învață nu numai cu pilda vieții lor, ci și prin cuvinte calea regească a rugăciunii.

Sfântul Ioan Damaschin spunea: "Rugăciunea este ridicarea minții spre Dumnezeu". Cam în același fel vorbea și sfântul Ambrozie când zicea: "Rugăciunea se urcă la Dumnezeu, iar Dumnezeu se coboară la tine".

Viața aceasta este o luptă mare și greu de dus și avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Ca atare sfântul Ioan Gură de aur zicea: "Rugăciunea ta este o armă puternică, o comoară nesecată, o mare bogăție, rădăcina și mama a nenumărate bunuri".

Cam în același fel vorbește și scriitorul Tertulian când zice: "Rugăciunea este aceea care îl învinge pe Dumnezeu; rugăciunea șterge păcatele, alungă ispitele, răpește prigonitorilor puterea; ea aduce mângâiere în întristare".

În vremea ultimului război mondial o distinsă doamnă din Germania a primit de la fiul ei de pe front din Polonia următoarea scrisoare: "Dragă mamă, tu ai avut grijă să ne înveți de toate: limbi străine, matematică, muzică, pictură, dansuri, numai un singur lucru nu ne-ai învățat, să ne rugăm. Eu aici pe front văd în jurul meu camarazi care se roagă și nu sunt răi, iar în rugăciune ei găsesc putere și speranță. Numai noi, cei doi copii ai tăi, nu știm să ne rugăm; noi nu cunoaștem spiritul rugăciunii. Ce săraci suntem!" Și amândoi tinerii au murit pe front, iar mama de durere s-a îmbolnăvit.

Istoria aceasta cu un sfârșit așa de tragic să ne deschidă ochii la toți. Părinții să se roage și cu pilda vieții lor să îndrume pe calea credinței, să îndrume la sfânta Liturghie. Să nu uităm niciodată că suntem călători pe acest pământ, iar speranța noastră este la Dumnezeu, pe care îl vom găsi mereu în rugăciune.

Pr. Anton Bișoc



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat