Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Nicorești

Satul Nicorești (comuna Pârgărești, județul Bacău) este așezat pe un platou al dealurilor ce despart valea Oituzului de cea a Slănicului. În statisticile catolice vechi, satul a purtat numele de "Szitas" și sub acest nume "este menționat pentru prima dată de Schematismul Misiunii din 1850, când erau aici 92 de credincioși, fără biserică". Se pare că cei care au format acest sat sunt cetățeni veniți de dincolo de Pasul Oituz (azi județul Covasna), care făceau schimb de mărfuri în renumitul târg medieval Târgu Trotuș. Distanța ce trebuiau să o parcurgă, aproximativ 50 km, i-a determinat să rămână nu departe de Târgu Trotuș. Cu siguranță că acest platou, de pe care ai o vizibilitate la mare distanță, a fost determinant în alegerea comercianților de a se stabili pe actualul teritoriu al satului Nicorești.

Locuitorii Nicoreștiului au participat de-a lungul istoriei la marile războaie. În secolul trecut, în timpul celor două războaie mondiale, foarte mulți dintre locuitori și-au dat viața pe câmpul de luptă. În marea bătălie de la Oituz (1916-1917) au murit mulți dintre oamenii acestui sat. În cinstea lor s-a ridicat un monument din piatră, care poate fi observat și astăzi, în centrul satului.

Biserica veche a fost construită în anul 1912 și pentru dotarea ei s-a adus aici tot inventarul lucrurilor bisericești care au aparținut capelei fostei fabrici de sticlă de la Huta.

Construită din lemn, tencuită cu lut, biserica a fost parțial distrusă în timpul Primului Război Mondial, apoi refăcută, iar după gravele avarii suferite în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a fost restaurată și i s-au aplicat consolidări serioase din piatră. Are o lungime de aproximativ 20 m și o lățime de 14 m. Astăzi se găsește în centrul vechiului sat aflat pe coasta dealului. Această biserică o are drept patroană pe Sfânta Fecioară Îndurerată.

Nicoreștiul, ca filială, a aparținut mai întâi de Parohia Grozești, Oituz astăzi, iar mai târziu, din anul 1980, a făcut parte din Parohia Satu Nou. La data de 31 decembrie 1993 erau la Nicorești 232 de familii cu 884 de credincioși.

În anul 1999 prin fuzionarea filialelor Nicorești și Bahna s-a format noua Parohie Nicorești, paroh fiind numit pr. Mihai Horvat. La 1 august 2003, paroh al comunității din Nicorești a fost numit pr. Inocențiu Arcana. La 1 ianuarie 2007, Parohia Nicorești era formată din 445 de familii, cu 1.469 de credincioși, dintre care în filiala Bahna se aflau 173 de familii, cu 552 de credincioși.

Din anul 1999 până astăzi s-au construit la Nicorești casa parohială, sfințită de PS Petru Gherghel, în anul 2000, la 15 septembrie, și biserica nouă, ce urmează a fi sfințită la 6 octombrie. Construită cu sprijinul credincioșilor din Nicorești și a altor binefăcători, biserica are 35 m lungime și 15 m lățime. Înălțimea turnului este de 35 m.

* * *

Parohia Nicorești adresează tuturor, preoți și credincioși laici, o călduroasă invitație de a lua parte, sâmbătă, 6 octombrie, ora 11.00, la sfânta Liturghie solemnă, prezidată de Excelența sa PS Petru Gherghel, în cadrul căreia va avea loc sfințirea noii biserici și consacrarea altarului.

Pr. Inocențiu Arcana



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat