Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea în Austria

"Priviți la Cristos..."

A șaptea călătorie apostolică internațională a papei Benedict al XVI-lea a avut loc în Austria între 7 și 9 septembrie.

Vizita s-a desfășurat sub motoul: "Priviți la Cristos... și îmi veți fi martori", același moto care a stat și la baza mesajului adresat de Benedict al XVI-lea la întâlnirea cu tinerii italieni, la Loreto, cu câteva zile înainte.

Având o populație de 8,1 milioane, în Austria 73,6% sunt catolici, 4.7% protestanți, și 4,2% musulmani. Societatea austriacă trăiește astăzi o perioadă de bunăstare, poate nemaiîntâlnită în istoria sa, dar creșterea dezechilibrului dintre bogați și săraci este tot mai pregnantă. Deși se vorbește despre o retrezire după momentele dificile din anii trecuți, austriecii se confruntă în continuare cu probleme diverse: abandonul practicii religioase, mai ales din partea intelectualilor, practica duminicală în scădere, lipsa de preoți și de tineri, punerea în discuție a acceptării vieții atât în ceea ce privește începutul cât și sfârșitul ei natural...

Austria este cunoscută ca "regat al mănăstirilor și bogată în mănăstiri". Printre acestea: Mariazell, unul din cele mai vechi sanctuare dedicate Fecioarei Maria, situat la 140 km, sud-vest de Viena, la 870 m altitudine, în provincia Stiria - inima spirituală, dar și geografică a Austriei. Pentru sanctuarul Mariazell, care adună foarte mulți pelerini austrieci și din țările învecinate, anul acesta înseamnă 850 de ani de la întemeiere.

Etapa mariană a pelerinajului lui Benedict al XVI-lea la Mariazell, care a ocupat ziua de 8 septembrie, a delimitat celelalte două etape ale călătoriei apostolice. Importantă, după sosirea la Viena (7 septembrie), a fost oprirea papei la memorialul Holocaustului, situat în Judenplatz, în amintirea celor 65.000 de evrei austrieci uciși de regimul nazist. Ultima zi a vizitei (9 septembrie) a fost dedicată Vienei și vienezilor, precum și credincioșilor care au venit în oraș.

De-a lungul celor trei zile papa a abordat diverse teme, de la apărarea vieții în fața avortului și eutanasiei, până la relativismul care neagă existența adevărului, subliniind necesitatea redescoperirii rolului duminicii în cultura occidentală.

Suveranul pontif a îndemnat oamenii să-și îndrepte privirea spre esențial, spre Cristos. Creștinismul, a subliniat papa, este mult mai mult decât un simplu sistem moral: este o întâlnire cu o persoană, cu Isus Cristos; în această lumină, poruncile lui Dumnezeu nu trebuie citite ca o serie de interziceri, ci ca un "da" spus lui Dumnezeu și aproapelui...

"Multe din ceea ce Austria este și posedă se datorează credinței creștine (...). Credința a format profund caracterul acestei țări și oamenii săi. Trebuie să fie, de aceea, în interesul tuturor să nu se permită ca într-o zi, în această țară, doar pietrele să mai vorbească despre creștinism! Fără viața de credință creștină Austria nu ar mai fi Austria".

Papa a spus că "fără Cristos, timpul este gol", și i-a invitat pe austrieci să redescopere că duminica, mai mult decât o poruncă, este o necesitate interioară... În acest context, Benedict al XVI-lea a repetat fraza martirilor din Abitene, în nordul Africii: "Sine dominico non possumus - Fără duminică nu putem trăi" - care orientase o predică anterioară ținută de papa la Congresul Euharistic Național de la Bari, Italia, în mai 2005.

Vizita a oferit papei Benedict al XVI-lea și ocazia de a privi la Europa de astăzi. "După ororile războiului și experiențele traumatice ale totalitarismului - a afirmat papa - Europa a început drumul spre unitatea continentului. Despărțirea care timp de decenii a rupt continentul în mod dureros este, într-adevăr, depășită politic, dar unitatea rămâne încă în mare parte de realizat în mintea și inima persoanelor". Benedict al XVI-lea a observat cum comunitatea acestui continent este numită și "casa Europa", care "va fi pentru toți un spațiu locuibil numai dacă va fi construită pe un fundament cultural și moral solid al valorilor comune pe care le tragem din istoria și tradițiile noastre".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat