Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Festival de film la Iași

Privind copiii

Un festival de film despre drepturile copilului, "Privind copiii", s-a desfășurat la Iași în perioada 4-6 decembrie 2006.

UNICEF și Asociația Signis România au desfășurat un proiect care promovează drepturile copilului prin film. Obiectivele acestui proiect au fost acelea de a promova cunoașterea drepturilor copilului prin intermediul celei de a șaptea arte, de a stimula cooperarea în domeniul educației, între cineaști, asistenți sociali și psihologi, de a oferi unor copii defavorizați sau marginalizați oportunitatea de a se exprima prin intermediul fotografiei și a producțiilor video și de a face cunoscută viziunea lor asupra drepturilor copilului atât publicului larg cât și factorilor de decizie din societate, de a informa și sensibiliza comunitatea asupra problemelor cu care se confruntă copiii defavorizați și, nu în ultimul rând, de a oferi publicului larg o modalitate de a înțelege problematica drepturilor copilului, prin dezbaterile unor filme de calitate.

Organizator local a fost Centrul Diecezan Caritas Iași, în parteneriat cu Casa de Cultură "Mihai Ursachi" și Primăria Municipiului Iași. Lista invitaților a cuprins personalități din domeniul universitar, religios, social și media, intenția fiind abordarea subiectelor din filme din punctul de vedere al realizării lor, al mesajului pe care l-au transmis și al experienței de care dispuneau participanții.

La deschidere au participat PS Petru Gherghel, pr. Egidiu Condac, director general CD Caritas Iași, pr. Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", Anca Berlogea, președinte Signis România, prof. univ. Popa Cojocaru, Fundația Holt (care a transmis mesajul UNICEF), un reprezentant al DGASPC Iași.

Dezbaterile care au urmat primei proiecții, "Copiii din Beslan" (Trofeul pentru Drepturile Copilului oferit de Signis și UNICEF), au scos în lumină, prin moderarea făcută de pr. Wilhelm Dancă, o întrebare care a marcat toate cele trei zile ale festivalului, născută din replica unui copil din film, victimă a catastrofei din Beslan: "Când eram acolo, eu nu credeam în Dumnezeu. Credeam în Armata Roșie care mă va salva". Întrebarea părintelui era - dacă pentru un creștin e mai mult sau mai puțin greu în mijlocul unei suferințe atroce, cât de greu trebuie să fie pentru omul care nu crede în Dumnezeu? Aceeași problematică am întâlnit-o prezentată dintr-o altă perspectivă de către dna conf. univ. Daniela Șoitu în filmul Lilja 4-ever, un film despre traficul de persoane.

În seara aceleiași zile a festivalului am beneficiat și de prezența a doi documentariști ieșeni, Dana Petrea și Tutus Ceia, care mai mult decât observații de natură profesională asupra documentarelor proiectate (Living Rights), ne-au împărtășit din experiența lor și uneori din compromisurile pe care trebuie să le facă orice jurnalist, documentarist în istorisirea adevărului despre un grup minoritar. În experiența lor, aplicând la realitatea românească, a fost vorba despre minoritatea romilor.

Un moment provocator s-a desfășurat în cea de-a doua zi a festivalului, când prof. univ. Gabriela Irimescu a reușit să declanșeze o dispută aprinsă între studenții de la Psihologie și cei de la Sociologie, în urma vizionării unui film de ficțiune, Ça commence aujourd?hui.

În ultima zi a festivalului a fost prezent și PS Petru Gherghel împărțind daruri copiilor care au participat la atelierele din vară "Un minut de adolescență" (și ale căror filmulețe le-am vizionat), altor copii beneficiari ai proiectelor Caritas și copiilor de la Corul "Luceafărul" și Academia Show (prof. Anca Apetroaiei, Cosmina Țărnă și Ligia Cosoi), care au creat o atmosferă plăcută prin cântecele și dansurile oferite.

Sr. Petra Măriuț și Vasilica Oncioaia



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat