Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Săptămâna de rugăciune pentru unitate

Drumul spre unitate

Se împlinesc aproape o sută de ani de când, în fiecare an, la inițiativa lui Paul Wattson (în 1908), creștinii se adună în cadrul unor celebrări speciale, în rugăciune, pentru ca, orientați spre unica speranță Cristos, să găsească drumul spre o reală și autentică unitate.

Bogăția întâlnirilor din acest an este conturată și de vizita papei din perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2006 în Turcia, când, la 30 noiembrie, în biserica patriarhală "Sf. Andrei", alături de patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, s-a semnat o declarație comună.

Pe plan local, în țară și în Dieceza de Iași (la Iași, Onești, Bacău, Roman etc.), vor avea loc întâlniri de rugăciune între credincioșii catolici și ortodocși. În toate bisericile catolice se vor face rugăciuni speciale pentru unitate.

Textul de referință pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an (18-25 ianuarie), este preluat din Evanghelia după Marcu: "Pe surzi îi face să audă și pe muți să vorbească" (7,37).

Pentru acest timp, în care parcurgem împreună același drum spre unitate, sunt propuse două teme, două invitații, adresate Bisericilor și creștinilor deopotrivă. Pe de o parte trebuie să ne rugăm pentru unitatea creștinilor și să ne angajăm împreună pentru realizarea acestei unități. Pe de altă parte este necesar să ne unim forțele pentru a reacționa și răspunde la suferințele oamenilor din jurul nostru. Aceste două responsabilități sunt profund legate una de alta. Amândouă au legătură cu puterea de vindecare ce aparține trupului lui Cristos, și, tocmai din acest motiv, textul principal ales pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor din acest an este o parabolă despre vindecare.

Vestea cea bună proclamată în Evanghelia după Marcu (7,37) are mai multe dimensiuni. Ca în numeroasele pasaje din evanghelie, această povestire a unei vindecări ne face să avem prezent și să înțelegem răspunsul plin de solicitudine al Domnului în fața suferinței și a slăbiciunii umane, și reprezintă o mărturie elocventă a milostivirii divine. Prin faptul că redă acestui om auzul și capacitatea de a vorbi, Isus face vizibilă pentru noi toți puterea și dorința lui Dumnezeu de a mântui fiecare om. Ca trup al lui Cristos, și noi suntem chemați să fim uniți în îndeplinirea misiunii sale, dar mai ales să fim în slujba celor care suferă și sunt în nevoie.

Pregătirea materialului de rugăciune pentru această săptămână s-a realizat în cadrul unui grup multinațional numit de către Comisia pentru Credință și Constituție a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și de către Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Grupul s-a întâlnit la Château de Faverges, în Haute-Savoie (Franța). Proiectul inițial a fost pregătit de un grup ecumenic format din preoți, pastori și laici din Umlazi-Bhekithemba și provine din experiența comunităților creștine din regiunea Umlazi, în apropiere de Durban, în Africa de Sud. Sunt texte care reflectă preocupările și experiențele unui popor copleșit de imense suferințe care constituie provocări extreme: rasismul, șomajul și sărăcia, cea mai mare dificultate cu care se confruntă populația acestor comunități fiind totuși SIDA.

Iulian Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat