Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu patriarhul Bartolomeu I

Vizita papei în Turcia, un eveniment istoric

Vizita la comunitatea catolică turcă, îmbrățișarea cu patriarhul ortodox de Constantinopol, vizita la Moscheea Albastră au constituit momentele importante ale vizitei papei Benedict al XVI-lea în Turcia din perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2006. Vizita papei la patriarhul ecumenic de Constantinopol (30 noiembrie 2006) "are o valoare incalculabilă în procesul de reconciliere", a afirmat patriarhul Bartolomeu I într-un interviu dat jurnalistului Salvatore Mazza de la "Avvenire". Publicăm traducerea acestui interviu preluat de pe Zenit.

- Ce puteți spune despre această zi?
Mai întâi trebuie să spun că sunt cu adevărat recunoscător față de Sanctitatea sa pentru vizita pe care a voit să mi-o facă în sărbătoarea Sfântului Andrei. Este un pas înainte cu adevărat semnificativ în relațiile noastre, împlinit în cadrul unei vizite care cred că a contribuit mult la dialogul interreligios.

- Ați stat în aceste zile, împreună cu papa, în diferite momente, față în față, departe de camerele de filmat și de jurnaliști. Ce anume v-ați spus?
Sanctitatea sa a arătat bunăvoință față de Patriarhat și față de problemele sale. Îi suntem recunoscători mult pentru aceasta. A fost o ocazie de a ne cunoaște și mai bine, de asemenea și cu cardinalii cu care s-a creat o prietenie; și aspectul acesta mi se pare unul foarte important. Se poate spune că ceea ce am trăit este o zi istorică sub multe aspecte. Istorică pentru dialogul ecumenic și, așa cum am văzut în după-amiaza aceasta, urmărind ceea ce a făcut papa, istorică pentru dialogul dintre culturi și dintre culturi și religii, istorică și pentru țara noastră.

- Discursurile și declarația comună pe care ați semnat-o sunt sunete "înalte" și cu siguranță angajante. Ați vorbit și despre viitor, despre inițiative?
Cu privire la aceasta pot să spun că am vorbit cu Sanctitatea sa despre lucruri pe care le putem face. I-am făcut o propunere pe care acum nu o pot anticipa, pentru că aștept un răspuns oficial în acest sens; însă pot să spun că Sanctitatea sa s-a arătat foarte interesat și a primit favorabil propunerea. Sper să se poată realiza, pentru că este tocmai în perspectiva acelui progres ecumenic care, așa cum am afirmat și am și scris în declarația comună, suntem hotărâți să-l construim împreună.

- Pentru ce această hotărâre?
Unitatea este o responsabilitate prețioasă, dar în același timp o responsabilitate dificil de asumat dacă nu e împărtășită de frați. Istoria ultimului mileniu este un dureros "memento" al acestei realități. Sunt profund convins că vizita lui Benedict al XVI-lea are o valoare incalculabilă în acest proces de reconciliere, cu atât mai mult cu cât a avut loc într-un moment atât de dificil și în circumstanțe delicate. Fără îndoială, cu ajutorul lui Dumnezeu, vizita oferă ocazia de a face un pas înainte, benefic în procesul de reconciliere dintre Bisericile noastre. Și poate, mereu cu ajutorul lui Dumnezeu, ne oferă oportunitatea de a depăși unele dintre barierele de neînțelegere dintre credincioșii de diferite religii, în special dintre creștini și musulmani.

- Ați făcut referință la importanța tuturor acestora și pentru Turcia. De ce?
Fiind la răscrucea dintre Europa și Asia, acest oraș și această Biserică ocupă o poziție cu adevărat unică pentru a favoriza un atare dialog între civilizațiile moderne. Istanbul, într-un oarecare mod, este locul perfect pentru a construi un centru permanent de dialog între diversele credințe și culturi.

Traducere de pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat