Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Consiliul Pastoral Diecezan

Scriptura în centrul atenției

Cea de-a doua întrunire a Consiliului Pastoral Diecezan din anul 2006 a fost convocată de PS Petru Gherghel la Iași pentru ziua de luni, 11 decembrie. A fost a patra întâlnire a acestui organism diecezan.

La întâlnire au participat 64 de persoane din cei 83 de membri. Întâlnirea a fost moderată de pr. Dumitru Farcaș, care a deschis adunarea și a prezentat principalele puncte din ordinea de zi. Secretarul Consiliului Pastoral Diecezan a reamintit membrilor care este rolul acestui organism diecezan în viața Bisericii locale.

Pr. Alois Moraru a prezentat procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de 5 aprilie 2006.

Prima temă a întrunirii a fost prezentată de pr. Cristinel Fodor, care a sintetizat principalele inițiative care au fost promovate în dieceză în anul pastoral 2005-2006. Pe baza aspectelor pozitive și negative culese din parohii, profitând și de dorința Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea de a dedica un an Sfintei Scripturi, în urma deciziei PS Petru Gherghel, pr. Fodor a surprins câteva dintre motivele pentru care anul pastoral actual este dedicat tot aprofundării cuvântului lui Dumnezeu. "Cuvântul Domnului trebuie trăit, nu numai cunoscut", a subliniat vicarul episcopal pentru evanghelizare, sacramente și pastorație. Se vede imperios necesar o mai bună cunoaștere a Bibliei, aprofundarea lectio divina, promovarea catehezelor desprinse din constituția dogmatică Dei Verbum, mediatizarea materialelor biblice existente etc.

PS Petru Gherghel a vorbit despre principalele aspecte sesizate în cadrul vizitelor pastorale din dieceză.

Tema a doua a întâlnirii a fost prezentată de pr. Egidiu Condac, care a analizat angajarea socio-caritativă a laicilor în prisma primei enciclice a papei Benedict al XVI-lea, Deus, caritas est. În cadrul discuțiilor ce au urmat s-a vorbit și despre rolul Acțiunii Catolice în dieceză.

O a treia temă supusă atenției s-a referit la mărturia credinței dată de câțiva episcopi, preoți și laici în perioada comunistă. Pr. Alois Moraru a prezentat succint biografia episcopului martir dr. Anton Durcovici, iar prof. Dănuț Doboș a subliniat demersurile care se fac pentru descoperirea figurilor de martiri ai Bisericii Catolice din Moldova. Dumnealui a evidențiat mai mulți martiri: Anton Maier, Anton Benchea, ep. Marcu Glaser, pr. Sandu Dumitru Matei, ing. Romuald Druszcz, ep. Anton Durcovici, pr. Vasile Gabor, pr. Anton Bișoc, pr. Dumitru Lucaciu, pr. Rafael Friedrich.

Continuând inițiativa de a desfășura pelerinaje la diferite sanctuare din lume, pr. Iulian Kropp a prezentat proiectele Oficiului pentru Pelerinaje pentru anul 2007. Pe lângă pelerinajele parohiale la Cacica sunt în studiu trei pelerinaje internaționale: în țara sfântă, în Polonia și la Fatima.

În cadrul discuțiilor libere, PS Aurel Percă a subliniat schimbările care ar putea surveni în pastorația emigranților, solicitând din partea preoților parohi o statistică mai clară cu ocazia sfințirii caselor. Au fost abordate și alte subiecte: problema celor care trăiesc împreună înainte de căsătorie, rolul preoților în spitale și închisori, profilul catolicului în Moldova și în Europa, metode de a-i încuraja pe oameni să citească Biblia și reviste creștine, Ritualul Căsătoriei, Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor etc.

Finalul întâlnirii a fost dedicat prezentării lectio divina ca o modalitate concretă și utilă de aprofundare a cuvântului lui Dumnezeu. Pr. Iosif Antile a expus această metodă de citire a Bibliei pornind de la experiența biblică, patristică, monastică și magisterială a Bisericii. Lectio divina nu este exegeză, nu este predică, ci este o lectură în care sunt implicați toți participanții, un efort al omului de a se întâlni cu Dumnezeu, de a se lăsa interpelat de cuvântul divin.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat