Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Când slăbește credința, crește superstiția

Interviu cu pr. Gabriele Amorth

"Spiritele malefice, cu influență nefastă, fatală există, dar numai prin Biblie am știut cine sunt". A vorbit despre această temă preotul italian Gabriele Amorth la mitingul prieteniei între popoare la Rimini, la sfârșitul lunii august 2006. El a povestit experiența sa de preot exorcist. Interviul luat de Luca Collodi a apărut pe situl Radio Vatican.

- Ce relație există între omul care îl caută pe Dumnezeu și posesia diabolică a unei persoane?
Trebuie să se țină cont că exorcismul este ceva în care se crede deoarece se petrec fapte pe care rațiunea nu poate să le explice și pe care, în schimb, Biblia ni le expune. Leg imediat prezența exorcismului de învățămintele Bibliei pentru că rațiunea de la sine nu ar ajunge niciodată să înțeleagă anumite fenomene și pe care doar prin cunoașterea revelată ce ne vine din Biblie reușim să le aprofundăm. Ținem cont de faptul că toate popoarele de toate rasele, și popoarele cele mai vechi, au fost sensibile față de existența unor spirite malefice. Dar numai prin Biblie am știut cu certitudine cine sunt aceste spirite, adică faptul că sunt îngeri creați buni de Dumnezeu, dar care s-au răzvrătit și care din ură față de Dumnezeu ispitesc omul la rău.

- Mulți se întreabă - deseori dintr-o curiozitate rațională - ce este un exorcism, cum se manifestă răul și cum este izgonit din om...?
Exorcismul este o rugăciune făcută în numele Bisericii, deci cu o forță mai mare decât simpla rugăciune sau simplele invocații private, pentru a elibera persoanele lovite de diavol, de prezența sau de influențele malefice. Trebuie să se țină cont de această deosebire, pentru că prezența malefică este foarte rară, adică existența unei persoane realmente posedate de demon, în timp ce este mai frecventă influența malefică, adică existența unei persoane care are chinuri provocate de diavol.

- Cum se prezintă diavolul într-o persoană?
Diavolul este, firește, spirit pur, nu se vede: se văd efectele, prin urmare, suferința pe care o persoană o îndură și pe care medicii nu reușesc nici să o identifice și cu atât mai puțin să o vindece...

- Cum se manifestă, la începutul celui de-al treilea mileniu, demonul?
Se manifestă cu mare forță, pentru că nu trebuie să uităm că atunci când credința scade, slăbește, crește superstiția, pentru care persoanele, dedicându-se ocultismului care e în creștere, deschid căile influențelor demonice.

- Biserica, ce raporturi are cu exorcismul și cu preoții exorciști?
Aș zice că Biserica a oficializat mandatul lui Isus: "Mergeți, predicați, izgoniți diavolii, vindecați bolnavii".

- Putem recunoaște prezența diavolului și în istorie, de pildă în istoria contemporană?
Da, pentru că diavolul poate poseda nu numai persoanele individuale, ci și grupuri și populații întregi. De exemplu, sunt convins că naziștii erau toți posedați de diavol. Dacă ne gândim la ceea ce au săvârșit un Stalin, un Hitler... negreșit, erau posedați de demon. Se vede din faptele, din acțiunile lor, din comportamentul, din ororile pe care le-au comis sau au făcut să se comită, de aceea e nevoie să fie apărată de demon și societatea.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat