Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Ziua Prieteniei
În incinta Casei de Copii "Sfânta Maria" din Barați, duminică, 28 mai, s-a desfășurat Ziua Prieteniei, cu motoul: "Citește și vei cunoaște; cunoaște și vei îndrăgi; iubește și vei fi gata de slujire; slujește și vei cunoaște fericirea". Cadre didactice însoțite de colegii copiilor din instituție, precum și Centrul de plasament "Pinocchio" din Bacău și Centrul de zi "Arca Postel" din Schineni au participat la bucuria acestei zile. În deschiderea evenimentului, pr. Petru Sescu, președintele Consiliului de Administrație al casei, care a transmis binecuvântarea episcopului Diecezei de Iași. Copiii au susținut un program artistic și au asistat la un concert de prânz cu formația "Nostalgic". Au fost vizitate standurile și expozițiile cu vânzare a obiectelor confecționate de copii. Casa de Copii "Sf. Maria" din Barați funcționează din 1997 și, în prezent, ocrotește 50 de copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani și care provin din județele Bacău, Iași, Neamț și Vaslui. (Sr. Monica)

Pelerini din Barticești
"Totul din iubire" - sunt cuvintele Maicii Speranța, ele fiind și motoul grupului de pelerini din Barticești, membri ai Asociației Laicilor "Iubirii Milostive", care au mers la Cacica, în ziua de 3 iunie. Pelerinii au fost însoțiți de părintele paroh Ștefan Vacaru și de sr. Damiana Innocenti, din Congregația "Surorile Iubirii Milostive" din Barticești, care este și responsabila Asociației Laicilor "Iubirii Milostive". Cu această ocazie, 20 de persoane au făcut adeziunea la această asociație, iar alte 19 au reînnoit adeziunea. Scopul asociației este de a favoriza sfințenia vieții creștine a laicilor și de a-i stimula pe credincioși să fie mai activi în răspândirea împărăției lui Dumnezeu în lume. Asociația a fost aprobată la 20 decembrie 2005 de Vatican.

Pelerinaj și hram
Hramul Parohiei Romano-Catolice din Barați a avut loc în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt duminică, 4 iunie. Sărbătoarea a fost precedată de un pelerinaj al credincioșilor din parohiile vecine Barațiului, început încă din ziua precedentă, când, pentru copii, au fost organizate diferite grupe de cateheză. Seara, toți credincioșii au fost invitați la parcurgerea Căii sfintei cruci și la meditarea jertfei Domnului. Au urmat recitarea sfântului Rozariu și Litania lauretană. Sfânta Liturghie solemnă a ajunului sărbătorii Coborârii Duhului Sfânt a fost celebrată de pr. Neculai Iojă, primul preot provenind din Barați. La sfârșitul Liturghiei a avut loc o procesiune cu statuia Maicii Domnului și cu lumânări aprinse. Liturghia solemnă a hramului a fost celebrată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, alături de 25 de preoți. Au participat aproximativ 3.000 de credincioși din Barați și din parohiile vecine. (Pr. Ferenț Tancău)

Copii în sărbătoare
În filiala Dumbrăveni a Parohiei Ciucani a avut loc așa-numita Sărbătoare a Copiilor, eveniment organizat, duminică, 4 iunie, de Institutul "Don Calabria" în colaborare cu Parohiile din Fundu Răcăciuni, Ciucani și Valea Mică. La întâlnire au participat aproximativ 550 de copii. Sărbătoarea a început cu o Liturghie concelebrată de superiorii Institutului "Don Calabria" împreună cu preoții parohi, la care a participat și un număr mare de credincioși având în vedere solemnitatea Rusaliilor. A urmat spectacolul propriu-zis, care a înserat numeroase cântece, poezii religioase, scenete (pregătite de fiecare comunitate) și un concurs. Acțiunea va continua și anul viitor în Parohia Valea Mică. (Marius Mărtinaș)

Pelerinajele la Cacica
Pentru perioada iulie-septembrie, programul pelerinajelor la Cacica este următorul: 1 iulie: Butea, Vizantea, Tecuci; 8 iulie: Bălțați, Târgu Frumos; 15 iulie: Botoșani, Traian (NT); 22 iulie: Buhonca, Traian (BC); 29 iulie: Berzunți, Târgu Ocna; 5 august: Buruienești, Târgu Trotuș; 19 august: Cireșoaia, Slănic Moldova; 26 august: Chetriș, Trebeș; 2 septembrie: Brusturoasa, Tețcani; 9 septembrie: Călugăreni, Talpa; 16 septembrie: Ciugheș, Slobozia; 23 septembrie: Câmpulung-Moldovenesc, Vatra Dornei; 30 septembrie: Ciucani, Somușca. Pentru informații suplimentare: pr. Romuald Bulai, tel. 0230/237009; www.sanctuarcacica.ro.

Admitere
Pentru cei care au simțit chemarea Domnului de a-l urma și de a-l sluji pe calea Preoției, Institutul Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar "Sfântul Iosif" din Iași anunță că, și în acest an, va fi organizat un concurs de admitere la Facultatea de Teologie Pastorală din cadrul institutului. În perioada 19-20 iulie, va avea loc examenul de admitere pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care vin atât de la Seminarul Liceal "Sf. Iosif" din Bacău, cât și de la alte licee. Înscrierile se fac la secretariatul institutului, până în ziua de 18 iulie. Detalii despre probele de concurs și actele necesare pentru înscriere pot fi obținute de la secretariatul institutului: str. Th. Văscăuțeanu 6, 700462-Iași; tel.: 0232/224482; 0232/225228; fax: 0232/211476; e-mail: secretar@itrc.ro sau la www.itrc.ro, www.ercis.ro.

Pe scurt
- 21 mai: Vizită la Torino a PS Aurel Percă și administrarea Mirului în comunitatea română
- 21 mai: Ultima întâlnire din cadrul proiectului "Școala familiei" la Casa de Reculegere din Traian
- 24 mai: Binecuvântarea grotei din cimitirul de lângă Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași - 27 mai: Peste 300 de persoane din Bacău și Prăjești au mers în pelerinaj la Cacica
- 28 mai: Cateheza absolvenților catolici de la facultățile ieșene, în catedrala nouă din Iași
- 3 iunie: Priveghere de rugăciune pentru Rusalii la Centrul Cultural "Xaverianum" din Iași și în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman
- 5 iunie: Conferință cu tema "Comunitatea locală - chemată să fie exemplu și model asemenea lui Isus, prin trăirea evangheliei și slujirea săracilor", organizată la Chișinău (Republica Moldova) de Caritas Moldova, prezentată de pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași
- 10-11 iunie: Vizită pastorală în Parohia Pârgărești
- 11 iunie: Sfințirea noului tabernacol al bisericii "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman
- 11 iunie: Concert al Coralei "Gaudete" a Facultății de Teologie Romano-Catolică în catedrala nouă din Iași
- 24-25 iunie: Vizită pastorală în Parohia Oțeleni
- 17-23 iulie: Tabără Kolping la Izvoarele (jud. Harghita).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat