Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Identitatea catolicilor din Moldova

La Editura "Presa Bună" a apărut volumul III din Ion H. Ciubotaru, Catolicii din Moldova. Universul culturii populare. Tipărită la Vatican în condiții grafice deosebite, cartea este un impresionant volum de documente etno-folclorice, adunate de autor pe parcursul unor îndelungi cercetări în aproape 200 de localități ale Diecezei de Iași.

Cartea a fost lansată mai întâi la Iași (vineri, 16 decembrie 2005), la Bacău și la Săbăoani (miercuri, 28 decembrie 2005), apoi la București (vineri, 20 ianuarie) și la Cluj (vineri, 27 ianuarie).

După un excurs bibliografic este studiată poezia obiceiurilor calendaristice și a obiceiurilor familiale, după care sunt tratate literatura populară și folclorul muzical. Volumul se încheie cu o bibliografie, rezumate în franceză, engleză, italiană, germană și cu indici de jocuri populare, de nume și de cuvinte; în anexă sunt prezentate 66 de ilustrații.

După apariția volumul I, în anul 1998 (279 de pagini, format A4), care tratează despre arhitectura tradițională, textilele de interior și portul popular de sărbătoare, și a volumului II apărut în 2002 (500 de pagini, format A4), care tratează despre obiceiurile familiale și calendaristice, în cele 650 de pagini ale celui din urmă volum, Ion H. Ciubotaru prezintă spiritualitatea populară: poezia obiceiurilor tradiționale, literatura populară și folclorul muzical.

Pe lângă PS Petru Gherghel, cei de la Departamentul de Istorie și de la Editura "Presa Bună", cei mai buni colaboratori, așa cum o afirmă și domnul profesor în introducere, au fost locuitorii satelor, creatorii și artizanii civilizației țărănești.

În Moldova sunt aproape 250.000 de catolici în 130 de parohii. Care este originea lor? Cine sunt ei? Cum se explică portul popular și obiceiurile lor? Sunt întrebări la care cele trei volume dau un răspuns argumentat științific.

Autorul precizează în concluzia celui de-al treilea volum: "Cele trei volume pe care le-am consacrat universului culturii populare din satele catolicilor moldoveni stau mărturie pentru identitatea românească a celor mai mulți dintre credincioșii Diecezei de Iași. Străini de intrigile ce s-au urzit mereu în jurul lor, locuitorii acestor vechi meleaguri moldave și-au continuat existența de veacuri, cu dragoste de țară și respect pentru valorile naționale, rămânând ceea ce au fost din moși-strămoși: români catolici!".

Astfel, autorul arată cum modul de a-și construi casele, poezia, portul de sărbătoare, cântul... oamenilor din Moldova vorbesc despre identitatea lor.

În afară de identitate, cele trei volume vorbesc despre idealurile și credințele, speranțele și bucuriile celor ce sunt bunii și străbunii catolicilor din Moldova. Citind cele trei volume ești invitat să descoperi cum unele obiceiuri precreștine au fost încreștinate mai mult, altele mai puțin... În cercetările autorului descoperi cum din toate formele de exprimare populară ale oamenilor din Moldova nu lipsește credința în Dumnezeu... Textele și evenimentele Sfintei Scripturi sunt prezente în cântările și în urările lor, în obiceiurile de naștere, de la nuntă sau de la înmormântare... Dumnezeu este cel care dă roada, din darul lui sunt toate, el este cel care le orânduiește pe toate, oferă ajutor oamenilor și le dă sănătate.

Într-o emisiune la Radio România Actualități, autorul declară: "Nu este un secret pentru nimeni că au existat voci care i-au asimilat (pe catolicii din Moldova) cu o populație maghiară ceea ce cercetările române nu puteau să contrazică atâta vreme cât nu a existat o investigație specială a fenomenelor de care discutăm. În proporție covârșitoare credincioșii catolici din Dieceza de Iași sunt români prin naștere, prin formație, prin mentalitate, prin zestrea etnoculturală pe care o conservă și pe care o aduc de dincolo de vreme... Relațiile care se fac în permanență în cele trei volume, însumând aproape 1.400 de pagini, fac trimiteri la Dobrogea, la Bihor, la Câmpia Dunării, la Basarabia încât este o cercetare asupra culturii populare tradiționale românești în ipostazele ei mai puțin cunoscute".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat