Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cartea sinodală

Considerată a fi un dar făcut de Dumnezeu Diecezei de Iași, Cartea sinodală, rod al Sinodului Diecezan desfășurat în perioada 8 decembrie 2001 - 8 decembrie 2004, după ce a fost anunțată, proclamată și prezentată în ziua de 8 decembrie 2005, a început să opereze din ziua de 2 februarie.

Evenimentul a fost marcat în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" la Liturghia pontificală celebrată de PS Petru Gherghel, care i-a avut alături pe PS Aurel Percă și 19 preoți, 60 de persoane consacrate și mulți credincioși.

Pentru definitivarea conținutului acestui document important pentru Biserica locală de Iași a avut loc în ziua de 10 ianuarie întâlnirea responsabililor de oficii din cadrul organigramei Episcopiei de Iași. La 1 februarie a avut loc întâlnirea consiliului prezbiteral. Aici a fost prezentată varianta definitivă a Cărții sinodale, printre altele analizându-se și Instrucțiunea de aplicare a Cărții sinodale cu privire la liturgie și sacramente, instrucțiune ce caută să sublinieze sau să corecteze unele aspecte cu privire la pastorația liturgică și a sacramentelor.

Cartea sinodală a fost elaborată de un colectiv coordonat de PS Aurel Percă, avându-i alături pe pr. Ștefan Lupu, pr. Cristinel Fodor, pr. Mihai Pătrașcu, pr. Wilhelm Dancă, pr. Cornel Cadar, pr. Pavel Chelaru etc.

Cele 357 de pagini ale documentului sunt structurate pe trei părți (I. Biserica Romano-Catolică din Moldova. Identitate și misiune; II. Forme de trăire a vieții de credință în Biserica Romano-Catolică din Moldova; III. Sectoare ale activității pastorale în Biserica Romano-Catolică din Moldova) și 16 capitole divizate în paragrafe numerotate pentru a facilita consultarea, fiind fundamentată pe Sfânta Scriptură și pe documentele magisteriului, realizarea ei fiind o etapă importantă în transpunerea pastorală a normelor bisericești.

Cartea sinodală reprezintă rezultatul numeroaselor ore de întâlnire din diferite parohii, apoi, la nivel diecezan, al întâlnirilor cu mai mulți preoți și credincioși, permițând astfel cunoașterea situației credincioșilor și a realității Bisericii locale din Moldova la începutul celui de-al treilea mileniu. "Scopul acestei cărți, subliniază ES Jean-Claude Périsset, este de a ne stimula să ne "întoarcem în largul mării" pentru "a arunca mrejele"".

La Liturghia solemnă din ziua de 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, când a fost marcată și intrarea în vigoare a Cărții sinodale, PS Petru Gherghel a subliniat că aceasta este "o rază de lumină ce vine din lumina lui Cristos, devine o normă și un ghid pentru întreaga activitate pe care trebuie să o desfășurăm în cadrul diecezei noastre".

Din partea păstorului diecezei, printr-un decret episcopal, a fost acordată o distincție deosebită - crucea sinodală, însoțită de diplomă - unora dintre vicarii episcopali, care au fost membri ai comisiei de redactare a Cărții sinodale. După cuvântul de învățătură, Cartea sinodală a fost oferită unui vicar episcopal, unui paroh, unui călugăr, unei călugărițe, unui seminarist, unei familii și unui tânăr, ca simbol că ea trebuie să ajungă la toți.

"Primul Sinod al Diecezei de Iași, scrie PS Aurel Percă în introducere, își vede eforturile încununate în această Carte sinodală, pe care păstorul diecezei o prezintă poporului lui Dumnezeu".

Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat