Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Lansare de carte
După prima lansare de la Iași, din ziua de 16 decembrie 2005, volumul al treilea al lucrării de excepție "Catolicii din Moldova universul culturii populare", avându-l ca autor pe Ion H. Ciubotaru, a fost lansat, în cadru festiv, în mai multe localități din România. Astfel, la Bacău, în aula magna "Sf. Tereza a Pruncului Isus" de la Parohia Bacău-centru, în ziua de miercuri, 28 decembrie 2005, la ora 11.00, cartea a fost prezentată de către prof. Vasile Munteanu, directorul Inspectoratului Județean pentru Cultură și Culte, Iași, de PS Petru Gherghel și de pr. dr. Ștefan Lupu. La Săbăoani volumul a fost lansat în aceeași zi începând cu ora 16.00, în biserica "Sf. Mihail". Vineri, 20 ianuarie (ora 13.00) la sala de consiliu a Academiei din București a avut loc lansarea. Au prezentat: PS Petru Gherghel, pr. Cornel Cadar, prof. univ. dr. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor "C. Brăiloiu". prof. dr. I.H. Ciubotaru, autorul cărții. În deschidere a vorbit Eugen Simion, președintele Academiei Române. Cartea a fost lansată și la Cluj, vineri, 27 ianuarie.

Inaugurare de biserică
În prezența episcopului auxiliar Aurel Percă, în cadrul Liturghiei din noaptea Crăciunului, a fost inaugurată biserica "Fericitul Ieremia Valahul" situată pe Strada Siretului, nr. 2, din Roman. Cu sprijinul majorității familiilor din comunitate, care însumează 440 de familii, beneficiind de o echipă harnică de muncitori, biserica a fost ridicată de la cota zero într-un timp relativ scurt: șapte luni. Având o lungime de 32 de metri și o lățime egală cu înălțimea interioară centrală (15 metri), biserica a fost executată în stil clasic modern. (Pr. Alois Moraru)

Pentru copii și tineri
Sub deviza "E Crăciun..., e bucurie" a avut loc joi, 29 decembrie, la subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, mult așteptatul de copii spectacol al vacanței de iarnă: "Marele bingo". Organizat de Congregația "Iosefinii lui Murialdo", cu concursul parohiei gazdă și al animatorilor de la cele patru parohii din orașul mușatin, spectacolul a inserat numeroase cântece atractive, jocuri și trei runde de tombolă. Cei aproximativ 300 de copii romașcani prezenți au trăit peste 100 de minute ca o adevărată familie, animați de seminariștii și tinerii organizatori. În ziua de 15 ianuarie 2006 a avut loc cea de-a doua repriză de "bingo". Protagoniștii acestui moment au fost adolescenții și tinerii celor patru parohii din Roman. Organizat tot de Congregația "Iosefinii lui Murialdo" chiar în casa lor, cu sprijinul unor animatori din parohii, spectacolul a inserat numeroase cântece atractive și jocuri, precum și trei runde de tombolă. Au fost prezenți peste 120 de tineri. (Pr. Alois Moraru)

Concert de orgă la Iași
Un concert extraordinar de orgă - "Muzică de orgă europeană din patru secole" - a avut loc în catedrala romano-catolică "Sf. Fecioară Maria, Regină" din Iași vineri, 30 decembrie, începând cu ora 19.00. La orgă a fost maestrul Engelbert Schön din Germania. El a interpretat piese ale mai multor compozitori celebri: Mozart, Händel, Bach, Schubert, Widor și alții. Au fost și piese executate la orgă și violoncel, invitat fiind violoncelistul Alexandru Moroșanu de la București. Orga, oferită de o biserică din Germania și montată de specialiști germani, a răsunat pentru prima dată cu ocazia consacrării noii catedrale, la 1 noiembrie 2005. Orga are trei manuale, 3.883 de tuburi și 43 de registre.

Sesiune ecumenică
La Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți, de la Traian, sub egida Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost organizată o sesiune ecumenică-științifică intitulată Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu" (Mt 18,18-20). Organizatori au fost Centrul de Cercetare Ecumenică și Dialog Interreligios "Pax et Unitas" și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe "Precista Mare", ambele din localitate. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie. În program au fost conferințe susținute de reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Evanghelice.

Aniversare Mozart
Cu ocazia aniversării a 250 de ani de la moartea compozitorului, W.A. Mozart (1756-2006), echipa Centrului de Cultura și Spiritualitate "Xaverianum" din Iași, al iezuiților, a organizat, vineri, 27 ianuarie 2006, la ora 18.00, un moment muzical deosebit, prilej cu care a fost vizionată opera Don Giovanni. În fața audienței, prezentatori au fost: prof. Paula Ciochină și pr. Marius Taloș SJ.

Programul Liturghiilor în limba română în străinătate
* Italia: Cremona: începând cu luna septembrie 2005, în fiecare duminică la ora 10.30, în biserica din Via Borghetto nr. 9, biserica de la Institutul "Isus, Bunul Păstor". În timpul săptămânii, se celebrează de două ori sfânta Liturghie, marți și vineri, la ora 19.00, la capela Caritasului; Milano: Via Coernico, 7: în a doua duminică din lună, la ora 16.30; San Dona: în prima duminică din lună, la ora 10.30; Salerno: în fiecare ultimă duminică a lunii; Spello: în biserica "S. Maria Maggiore", Piazza Matteotti, 18: în fiecare a treia duminică din lună; Torino: Via Del Carmine, 3, în fiecare seară în cursul săptămânii, la ora 19.00; duminica, la ora 11.00; Treviso: biserica "Santa Rita e San Leonardo", din Piazza Santa Maria dei Battuti (în spatele Domului din Treviso): în fiecare a treia duminică din lună, la ora 10.30; Roma și împrejurimi: biserica "Santa Maria in Portico in Campitelli", Piazza Campitelli, 9: duminica, ora 15.30; biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", Piazza Siderea, 1-A (Grotte Celoni): duminica, la ora 12.30; biserica "San Giovanni Battista", Ladispoli, Via Benedetto Croce, 1: duminica, ora 9.00; biserica "San Giuseppe", San Cesareo, Palestrina: duminica, ora 12.30; catedrala "La Storta": Liturghie internațională în fiecare a II-a duminică din lună, ora 11.30.
* Austria: Viena: biserica "Blut Christi", strada Galvanigasse, nr. 1, sect. 21: numai în prima duminică a fiecărei luni și la cerere expresă.
* Israel: Yaffo - Tel Aviv: biserica "Sf. Anton de Padova", Str. Yeffet, 51: în fiecare sâmbătă, la ora 8.00; ocazie de spovezi, în timpul Rozariului, începând cu ora 7.30; Ierusalim: biserica "Sancti Petri in Gallicantu" (lângă Poarta Sionului): o dată la două săptămâni, la ora 11.00; Haifa: biserica "Sfânta Familie", str. Hameginim, nr. 80: o dată la două săptămâni, la ora 17.00.
* Ungaria: Budapesta: biserica "Szent József" din cartierul "Józsefváros" (1082 Bp. Horváth Mihály tér), în fiecare prima duminică din lună (cu excepția lunilor iulie și august), este posibilitate de spovezi (ora 18.15) și participarea la Liturghia în limba romană (ora 19.00).
* Irlanda: Dublin: biserica "Our Lady of Lourdes" (Sean McDermott Street, Dublin 1), Liturghie în fiecare zi din cursul săptămânii la ora 20.00; duminica la orele 13.00 și 19.00.
* Liturghii în limba română se mai celebrează în diverse orașe din Spania, Germania, Canada, SUA..., al căror program nu-l cunoaștem.

Pe scurt
- 3-5 ianuarie: Mărăcineni: Tineri din București, Bacău, Roman și Huși s-au reunit împreună cu tineri din comunitatea locală, sub deviza: "Iată o stea mergea înaintea lor"
- 6 ianuarie: La Adjudeni a fost prezentată monografia Adjudeni. Șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului (coord. dr. Dănuț Doboș)
- 7-8 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Lilieci
- 10 ianuarie: Iași: Întrunire pentru definitivarea Cărții sinodale
- 14-15 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Lespezi
- 28-29 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Luncași
- 1 februarie: Întâlnire cu consiliul prezbiteral și vicarii episcopali la sediul Episcopiei de Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat