Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Simona (Italia). "De doi ani încoace nu am noroc în dragoste, dar nici spor la bani, noroc în viața de zi cu zi și în ultimul timp mi se întâmplă lucruri pe care nu le pot descrie".
Dragă Simona, mulți tineri care pleacă să muncească în alte țări se acomodează cu greu noilor condiții de viață și noilor mentalități. Poate că nicăieri în altă parte nu ne este pusă la mai grea încercare credința noastră. Sunt încercări diverse cărora tinerii uneori nu le pot face față și pot deveni foarte ușor victime. Când ai credință și-ți găsești refugiul în rugăciune, poți învinge. Nu este ușor. Dacă totuși te simți prea copleșită de tot ceea ce ți se întâmplă și nu faci față unor astfel de situații, poate cel mai bine este să te întorci acasă. Încearcă să ceri sfaturi unor persoane în măsură să ți le dea cu sinceritate și dacă numai revenind acasă îți poți recâștiga echilibrul interior, nu ezita, fă acest pas cu mult curaj și revin-o printre ai tăi.

* Ana (Italia). Am citit cu atenție scrisoarea trimisă, iar nemulțumirea ta poate să nu fie justificată deoarece, în ciuda înțelepciunii de care dau dovadă în general, bătrânii pot fi uneori dificili. Probabil și pentru surorile de acolo nu este ușor să-i mulțumească pe toți în condițiile în care și activitățile sunt multiple. Noi îți sugerăm să contactezi direct personalul de acolo și să le prezinți doleanțele tale.

* Iosif Iacob (Roman). "Isus a renunțat la nemărginita bogăție, s-a născut sărac, a trăit în sărăcie și a murit sărac. A făcut acest lucru pentru a ne răscumpăra și pentru a ne oferi și nouă marea bogăție a împărăției cerurilor. Dăruiește celor săraci și vei aduna comori în cer. Pentru a fi puternici și bogați nu este nevoie de aur, argint etc., ci avem nevoie numai și numai de harul sfinților. Să nu spunem niciodată "vrem să fim în rând cu lumea" deoarece lumea este condusă de pofte, de dorința de îmbogățire, de bani, de extravaganță. Să spunem mai degrabă că "vrem să fim în rând cu cei care iubesc valorile sfinte ale moralei creștine, cu cei care iubesc sărăcia trupului și bogăția sufletului" numai așa vom trăi în harul sfințitor și în iubirea de Dumnezeu".
Este îmbucurător faptul că în anul dedicat Sfintei Scripturi dv. dovediți că citiți cu smerenie această sfântă Carte din care ați extras câteva învățăminte esențiale pentru orice creștin care dorește să-l urmeze pe Cristos, purtându-și propria-i cruce. Vă mulțumim și vă dorim să urmați cu consecvență acest fir călăuzitor și să vă încredeți mereu în puterea și în cuvântul Domnului.

* Cristina Maria Nesimuca (Botoșani). "Învățăm încă de la prima sfântă Împărtășanie că sfânta Biserică propune creștinilor spre aprofundare următoarea temă: cele patru lucruri de pe urmă ale omului: moartea, judecata, raiul și iadul. Oare ajunși la maturitatea credinței, le medităm? Ne gândim noi îndeajuns la veșnicia noastră? A te gândi la momentul în care vei da ochii cu Dumnezeu... acesta da subiect de meditație! Ar pieri multora cheful de înavuțire dacă s-ar gândi, fie și pentru câteva clipe, că într-o zi îl vor întâlni pe Dumnezeu și vor petrece sau nu o veșnicie în compania sa. Merită cu adevărat să-ți ratezi veșnicia, să-l dai pe Dumnezeu în schimbul unor avantaje materiale trecătoare? Pentru un trai aparent mai bun, de cele mai multe ori oamenii fac compromisuri de natură morală sau în ceea ce privește timpul cheltuit cu dobândirea foloaselor materiale în detrimentul relației cu familia și cu Dumnezeu, uitând de ceea ce pierd atunci când câștigă anumite lucruri. Cât de adevărate sunt cuvintele Sfântului Părinte din enciclica sa Deus caritas est: Dacă în viața mea neglijez complet atenția față de celălalt, dorind numai să fiu evlavios și să-mi îndeplinesc datoriile religioase atunci și relația mea cu Dumnezeu se usucă... Această relație este doar corectă, însă este lipsită de iubire... Numai slujirea aproapelui îmi deschide ochii... Iubirea crește prin iubire".
Întrebările pe care dv. vi le puneți ar trebui să și le pună fiecare creștin în parte. Este perfect adevărat că mulți dintre noi dăm prea multă importanță bunurilor materiale, efemere și ne gândim prea puțin cum să ne zidim casa din cer, care ne asigură veșnicia. Această casă cerească are, evident, la temelia ei, iubirea. Acolo unde există iubire teama dispare. Acolo unde există iubire, omul nu mai este indiferent, egoist și egocentric, ci devine responsabil, solidar cu cel de lângă el; acolo unde există iubire, există speranță. Continuați să vă trăiți viața în iubire, căci iubirea vă întărește și vă pregătește calea către cer.

* Ioan Cojan (Traian, județul Neamț). "În fiecare zi în luna noiembrie Biserica Catolică face rugăciuni pentru sufletele răposaților din purgatoriu. Cu mulți ani în urmă am auzit la o predică faptul că Biserica Ortodoxă nu crede în existența purgatoriului și totuși credincioșii ortodocși fac și ei rugăciuni și îi pomenesc pe cei răposați. (...) Aș dori să întreb dacă și sufletele acelor credincioși răposați, care au aparținut altor culte religioase și care nu au crezut în existența purgatoriului pot avea parte de dreapta judecată a lui Dumnezeu".
La nedumeririle dv. s-a mai răspuns pe paginile acestei reviste. Gândindu-ne că poate ați rătăcit numerele respective ale revistei, reluăm cele scrise. Răspunsul corect cu privire la purgatoriu îl găsim în "Catehismul Bisericii Catolice" unde este notat (se pot citi nr. 1030, 1031 și 1032): "Cei care mor în harul și prietenia lui Dumnezeu, dar imperfect purificați, deși sunt siguri de mântuirea veșnică, suferă după moarte o purificare ca să dobândească sfințenia necesară pentru a intra în bucuria cerului. Biserica numește purgatoriu această purificare finală a celor aleși, care este cu totul deosebită de pedeapsa celor osândiți. Biserica a formulat învățătura de credință despre purgatoriu mai ales la Conciliile din Florența și din Trento. Tradiția Bisericii, făcând referință la anumite texte din Scriptură, vorbește de un foc purificator. Cu privire la anumite greșeli ușoare, trebuie să credem că există înainte de judecată un foc purificator, după cum afirmă cel care este adevărul, spunând că dacă cineva a hulit împotriva Duhului Sfânt nu i se va ierta nici în veacul acesta, nici în veacul viitor (Mt 12,31). Din această afirmație se deduce că anumite greșeli pot fi iertate în veacul acesta, iar altele, în veacul viitor. Această învățătură se întemeiază și pe practica rugăciunii pentru cei morți, despre care vorbește deja Sfânta Scriptură: "De aceea (Iuda Macabeul) a pus să se facă pentru cei morți jertfa de ispășire, ca să fie dezlegați de păcat" (2Mac 12,45). Cu privire la credincioșii ortodocși, deși nu numesc purgatoriu, se roagă pentru cei răposați. În cartea "Învățătura de credință creștină ortodoxă", la numărul 342, este întrebarea: "Dar atunci, nu e nici o putință să scape vreunii dintre cei ce ajung la chinuri?" "Este cu putință, ni se răspunde. Unii dintre ei pot scăpa de acolo prin rugăciunile Bisericii și ale fiecăruia dintre noi, precum și prin milosteniile noastre pentru ei...". Evident, nu e vorba de chinuri veșnice sau de iad, căci Scriptura spune că de acolo nu mai iese nimeni... Revenind la întrebările dv. și luând în considerare faptul că "Dumnezeu este iubire", răspunsul nu poate fi decât afirmativ.

* Liliana Adam (Luizi-Călugăra). "Mă bucur că am din nou ocazia să vă împărtășesc un pic din gândurile mele. În societatea de astăzi sunt mulți oameni care nu știu să lucreze îndeajuns pentru ca în familiile lor să fie armonie. Mă duce gândul mereu la copiii care au dreptul la fericire, iar părinții nu știu să le-o ofere. Ce jalnic pare să fie atunci când viața unei familii se zbate ca o corabie fără cârmaci pe valurile mării furtunoase. Iubirea lui Dumnezeu trebuie să domnească în toate familiile. Acolo unde harul și mâna lui Dumnezeu nu au fost lăsate să lucreze, credința este foarte slabă. Trebuie să fim pe deplin convinși că educația religioasă din familii este posibilă numai acolo unde există credință. Așadar, țin să felicit acele familii care au știut să țină strâns prezența lui Dumnezeu în familiile lor".
Este de lăudat faptul că te preocupă situația familiilor creștine, iar constatările pe care le faci sunt destul de pertinente. Este foarte adevărat că acolo unde lipsește credința și armonia, nu există încredere, nici respect sau iubire. Este trist că mai există și astăzi familii unde copiii devin victime ale unor părinți pentru care băutura este mai presus decât iubirea față de copii sau asumarea responsabilității de a-i crește și de a le oferi acestor copii un trai decent și un strop de iubire. Nu ne rămâne decât să ne rugăm pentru ca astfel de familii să-l regăsească pe Cristos și astfel să dea un sens vieții lor trăite în credință și în iubire unii față de alții. La a doua scrisoare îți vom răspunde prin poștă.

* Vasile (Onești). La cele scrise de dv. vă răspundem printr-o povestire citită undeva. Un om pierduse casa și pe mai mulți dintre cei dragi ai lui. Trecuse prin multe necazuri. Singurul lucru care-i mai rămăsese și de care se agăța era credința. Într-o zi a trecut pe lângă o biserică în construcție. Un muncitor șlefuia o piatră triunghiulară. Omul l-a întrebat: "Ce faci cu piatra aceea". "O șlefuiesc aici jos ca să se potrivească acolo sus", a fost răspunsul. Omul a plecat mai departe mulțumind Domnului că acum și-a înțeles mai bine situația sa. Dumnezeu îi vorbise printr-un muncitor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat