Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Gânduri de noiembrie

Nu este o surpriză faptul că oamenii sunt într-o continuă alergare pentru îndeplinirea unui scop sau țel, apăsați fiind de grija zilei de mâine. Dar v-ați pus vreodată întrebarea: "Alergăm spre ce? Sau spre cine?" Mulți dintre noi ar răspunde poate că ne îndreptăm spre moarte.

Nu putem vorbi despre moarte dacă nu o relaționăm cu viața și viceversa. Pentru a înțelege mai bine moartea fizică și legea naturii rânduită de Dumnezeu, putem să facem o analogie (sau să ne imaginăm) decorul toamnei în care frunzele cad, legănându-se ca niște bărci în bătaia vântului, atingând solul, parcă cu teamă și reținere, sfărâmându-se și devenind una cu pământul. Gândiți-vă că "vântul" este Duhul Sfânt, care smulge "frunza", adică viața omului. Acceptarea morții trebuie să survină ca un fenomen natural, în care moartea trebuie privită ca un proces, căci după moarte vine viața simbolizată de mugurii primăverii.

Dacă am înțeles moartea fizică și o acceptăm ca o realitate naturală, mânuită de Dumnezeu, haideți să înțelegem viața, acordându-ne un răgaz pentru a sta de vorbă cu... sufletul nostru. Să ne oprim puțin din drumul vieții, din vâltoarea zilelor, pentru a ne acorda nouă înșine și celor din jur mai multă atenție. De exemplu, v-ați plimbat vreodată pe stradă, uitându-vă mai insistent în ochii trecătorilor? La atitudini? Câte priviri mohorâte nu ați întâlnit? Câte coloane vertebrale îndoite vremelnic nu ați văzut mergând cu pași șovăielnici, sau poate cu capul puțin aplecat, încercând să se ascundă de ceva, de cineva, sau poate de ei înșiși... Aceștia sunt morții noștri vii.

Un mort viu surprinde starea latentă din om, în care sufletul, în goana după existență, se împovărează cu egoismul, vanitatea, lăcomia..., păcate ce întunecă viața omului, îndepărtându-l de Dumnezeu. Acesta se lasă târât de viață, pentru el viața fiind o povară, în loc de un dar ceresc.

Poate că ar fi mai bine să nu ne lăsăm atât de copleșiți de morișca vieții și să reflectăm, chiar și în momentele cele mai rele de vanitate și egoism, la lumina bunătății oamenilor obișnuiți sau poate la frumusețea naturii ce ne înconjoară. Se poate întâmpla minunea ca în noroi să zărim puritatea și strălucirea unui nufăr... Cu alte cuvinte, să credem în bunătatea omului, pentru că Dumnezeu, expresia supremă a frumuseții și bunătății, locuiește în fiecare om. Nouă ne rămâne datoria de a o identifica printr-un cuvânt, o faptă bună sau o privire plină de încredere și blândețe adresată celuilalt, dar și nouă înșine.

Răutatea, egoismul, sunt o parte din cauzele ce îl duc pe om în starea de moarte psihică. În plus, această stare latentă a omului se datorează și automatismului vieții: facem mereu aceleași lucruri în fiecare zi. Uităm să ne bucurăm, să simțim, să privim, să ajutăm, într-un cuvânt, să trăim.

Și tinerii se lasă antrenați de egoismul și materialismul lumii, alergând cu toții în același sens, pentru a se realiza. Și totuși de ce uităm? Oare nu pentru că renunțăm să stăm de vorbă cu Dumnezeu? Uităm să ne rugăm? Da. Uităm să ne rugăm pentru ei, cei vii, pentru ei, cei morți, pentru noi, pentru lume... astfel sufletul se închide în el însuși, orbecăind în pustiu și în întuneric.

Este timpul să ne trezim din această moarte; ca Lazăr să ieșim din criptă, la auzul glasului lui Isus. Să ne rugăm deci pentru morții vii și pentru morții de dincolo.

Izabela Adam

* * *

Toate plâng

Prima dată plângi când ochii
Au văzut lumina zilei;
Când ți-apar în viață zorii
Dragostei și floarea milei.

Plângi când trupul tău te doare
Și când sufletu-i rănit;
Plângi când cineva îți moare
Sau la greu te-a părăsit.

Plânge frunza ruptă-n două,
Plânge norul fumuriu,
Plânge ceru-n stropi de rouă,
Plânge tot ce este viu.

Dar există o "basma"
Care șterge lacrimi, lacrimi...
E speranța, steaua ta
Și virtutea-n mii de patimi.

Dar și atunci când speri, tot plângi,
Ca și cum n-ar fi de-ajuns!
Până când, plângând ajungi
Într-o stea, în ceruri, sus.

Pr. Iosif-Irinel Iosub



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat