Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În loc de editorial -

Cred că Răscumpărătorul meu trăiește...

Luna noiembrie ne invită să ne gândim mai mult la moarte și la viață. Pășind prin cimitire, rugându-ne la mormintele celor dragi ai noștri, avem ocazia să realizăm din nou că viața se duce, că suntem tot mai aproape de veșnicie.

La o primă vedere pare că luna aceasta ne transmite o stare de pesimism. Boala și moartea lovesc fără încetare. Toți am lăcrimat și am fost cuprinși de durere când cei de lângă noi, cei dragi: prieteni, rude, cunoscuți s-au îmbolnăvit sau ne-au părăsit.

Aceasta era și constatarea Vechiului Testament: boala și moartea lovesc, indiferent că omul este drept sau nedrept. Părea că moartea este cea mai puternică. Psalmistul strigă la un moment dat: "Este vreun om care să poată trăi și să nu vadă moartea, care să poată să-și scape sufletul din locuința morților?" (Ps 89,48). De aici și sentimentul de lipsă de sens al autorului altui psalm: "Cel ce moare nu-și mai aduce aminte de tine; și cine te va lăuda în locuința morților (Ps 6,5).

Întrebările care se nasc de pe buzele multora sunt următoarele: Moartea este într-adevăr puternică și face ravagii, dar există oare ceva mai tare decât moartea? Moartea produce frică și-și întinde umbra ei asupra vieții, făcând-o neliniștită, chinuită. Există însă vreo ieșire din această stare?

În găsirea unui răspuns, vine cartea Cântarea Cântărilor care la un moment dat constată: "Iubirea este tare ca moartea" (Cânt 8,6). E adevărat: moartea face ravagii, tulbură, distruge, dar există ceva tot la fel de puternic: iubirea. Ea ridică, înalță, construiește și merge până dincolo de existență, întocmai ca moartea.

În această zbatere și frământare apare și răspunsul Noului Testament. Este cineva care-i mai tare decât moartea. A coborât între noi, s-a născut la Betleem în sărăcie, le-a vorbit oamenilor, a fost condamnat la moarte și răstignit, dar a înviat: A biruit moartea cu moartea pe moarte călcând.

Citind evangheliile, vedem că episodul furtunii potolite le-a permis apostolilor să concluzioneze: Isus, care poruncește vântului și mării, este stăpânul naturii. Dar sunt alte evenimente prezentate care îi conduc pe apostoli la o concluzie și mai uluitoare: Isus are stăpânire asupra a toate din moment ce și moartea îl ascultă.

Dumnezeu nu a creat moartea și nici nu se bucură de pieirea celor vii.

Iair, un fruntaș al evreilor - ne relatează Evanghelia după Marcu (5,21-43) -, se apropie cu credință și smerenie pentru a cere vindecarea fiicei sale. "Nu te teme, îi spune Isus, credință să ai". Și fiica lui este înviată.

Vedem cum Domnul dă morții un sens și o speranță. Fiica lui Iair dormea, cei dragi ai noștri dorm, noi vom dormi, toți în așteptarea Domnului care vine să pronunțe din nou acele cuvinte de odinioară: "Talita kum - Îți spun scoală-te".

"Numai credința în Cristos îl poate călăuzi pe om către acel pas extrem și să-i însenineze fața. Prin Cristos și în Cristos se lămurește enigma durerii și a morții, care fără evanghelia sa ar fi de nesuportat" (GS 22).

Prin celebrările care au loc și prin lecturile propuse din Sfânta Scriptură, luna aceasta ne reamintește că moartea, datorită lui Cristos, a încetat de a mai fi o sentință fără apel, un eveniment fără speranță; viața continuă și după moarte pentru toți aceia care știu să-și folosească timpul spre slava lui Dumnezeu, cum spune Isus: Cine își pierde viața pentru mine, o va afla (Mt 10,39). Cântarea care răsună în această lună: "Cred că Răscumpărătorul meu trăiește..." exprimă tocmai această speranță.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Anii vieții noastre se ridică la 70 de ani, iar pentru cei mai tari la 80, și lucrul cu care se mândrește omul în timpul lor nu este decât trudă și durere, căci trec iute și noi zburăm" (Ps 89,10)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat