Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întruparea - de la concept la principiu

După Sinodul diecezan și după reancorarea la documentele conciliare, în Anul Bibliei intronizate, reflecția noastră creștină poate atinge culmi speculative, dar și reconsiderări fundamentale. Dacă acceptăm imaginea unui edificiu, atunci atenția noastră trebuie să se îndrepte numaidecât spre cei trei pilaștri: credința, gândirea și întruparea. Cu Biblia suntem la nivel de izvoare ale credinței, dar nu numai atât. Cu formulările sinodale și conciliare suntem la nivel de gândire și exprimare ecleziastico-creștină. Dar întruparea ce-o mai fi însemnând? Răspunsul "totul!" poate provoca nedumerire. Și totuși...

"Această înrădăcinare a Bisericii în timp și spațiu ilustrează, în ultimă analiză, însuși procesul Întrupării" (Novo millennio ineunte, 3). Fapt istoric sau proces în desfășurare? Este vorba de întruparea divinului în uman. Mai înainte de a înțelege însă că Întruparea nu poate fi nicidecum redusă la un eveniment singular, fie el și culminant, din cadrul istoriei mântuirii, ar trebui îndepărtată teama de conceptul sau termenul însuși.

Ne temem de cuvinte, de înțelesul lor profund, sau este vorba de incapacitatea unora de a percepe lucrarea divină săvârșită în mare măsură tocmai prin cuvinte și prin Cuvânt? Nici perplexitatea în fața sublimului, nici suspiciunea de a nu fi înțeleși, nici toleranța față de cei mai reticenți și nici măcar caritatea creștină împinsă spre un umanism lăudabil, nimic din toate acestea nu pot scuza lipsa unor criterii clare, elaborate gândind ca regretatul Sfânt Părinte. O astfel de elaborare s-a făcut în măsură consistentă prin Sinodul diecezan. Principiul întrupării însă nu poate fi trecut cu vederea.

În termeni aparținând studiului comparat al religiilor, pe când unele sunt recunoscute ca "religii ale Cărții", în creștinism se evidențiază cu claritate faptul că însăși Cartea Cărților nu este decât suport pentru Cristos: creștinismul este religia persoanei divino-umane. Altfel spus, religia Întrupării. Întrupare înainte de Cristos, întrupare totală în Cristos și întrupare continuă de la Cristos istoric până la Cristos totul în toate. Dumnezeu s-a întrupat mai întâi într-o alianță, în cuvinte omenești cuprinzătoare de legi, în exprimările umane ale profeților în termeni de relație intimă și sacră, apoi în însuși misterul atotcuprinzător al Întrupării Fiului, pentru ca întruparea să continue cu predica prin viu grai și scrierile neo-testamentare, cu tradiția vie și celebrarea continuă, cu reflecțiile teologice și mai ales cu trăirea creștină în sensul expresiei pauline: "Cristos trăiește în mine".

În epoca postmodernă, în care viața personală riscă să fie redusă la consumism, iar gândirea frizează incoerența și fragmentarismul de tip computer, fără acceptarea întrupării ca principiu fundamental și fără elaborarea unui proiect unitar de gândire și trăire creștină pe linia procesului în desfășurare al întrupării, perspectiva este descurajantă. Iată cum se explică "dezertările" celor fugăriți de soartă pe meleaguri străine: rupți de o comunitate și de o familie în care întruparea divinului era fundament de trăire creștină, fie și în mod mai puțin conștient și deloc exprimat în termeni teologici, s-au simțit numaidecât în stare să imite trăirile nedemne ale acelor creștini cu pretenții de trecut istoric și cu statut de fii care-și trimit părinții (citește mama-Biserică) la azil (citește muzeu), tocmai pentru că principiul întrupării nu a fost acceptat în mod conștient ca fundament al vieții personale și ca proces în desfășurare care nu te lasă fără puncte sigure de referință. Cum să te referi la alții care etalează nerușinări patologice sau să te simți bulversat de sfârtecările biblice ale unora de mult rătăciți? Când vei putea spune: "Cristos trăiește în mine", fiind pe linia procesului întrupării, nimic nu te va mai tulbura și neliniști.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat