Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Există totuși niște limite

La Iași, în luna decembrie regizorul Benoit Vitse a pus în scenă piesa Evangheliștii, după Alina Mungiu-Pippidi. Un spectacol murdar, interzis celor sub 16 ani, care batjocorește cele mai sfinte persoane ale creștinismului, dat ostentativ în timpul când creștinii se pregăteau pentru sărbătoarea Crăciunului.

Autoarea tratează modul în care s-au scris textele sfinte: Evangheliile ca fals, ca produs al unor tineri (evangheliștii), crescuți într-o vreme antică, dezgustătoare și desfrânată dintr-o academie grecească din Asia Mică de sub stăpânirea romană. Isus e un simplu povestitor, cel care e plătit să relateze istoria; identitatea lui e deformată, murdărită... Pavel îi plătește pe toți pentru a scrie evangheliile frumos; la final, pentru a se păstra secretul, acesta îi otrăvește pe apostoli, iar pe Isus îl înjunghie; astfel nu Cristos moare pe cruce, ci Baraba. Spectacolul prezintă scene dezgustătoare și personaje dezbrăcate pe scenă. Viața lui Cristos este batjocorită; sunt terfelite cele mai importante învățături creștine.

Înainte de premiere, Bisericile Ortodoxă și Catolică au adoptat o poziție tranșantă față de spectacol. "Considerăm piesa de referință drept atentat la morala publică, drept indecență gravă deghizată în "artă", un atentat la credința în Dumnezeu, o batjocorire a celor mai sfinte persoane: Isus, Maria, apostolii, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei de Iași. În timpul reprezentărilor mai mulți tineri și adulți au protestat în tăcere sau cu lumânări aprinse în fața sălii de teatru. "Suntem o țară de țărani, avem puține contacte cu Occidentul și nu ne-am învățat că valorile pot fi discutate. La noi catehismul sau ideologia partidului erau acceptate fără a fi discutate. Deci este o reacție țărănească", a replicat autoarea față de protestele la adresa piesei Evangheliștii.

Piesa e scrisă de vreo zece ani și ceva, dar nu s-a jucat. Datorită subiectului tratat, teatrele în general au refuzat montarea ei. S-a jucat doar în Ungaria prin 1993. În România, datorită vulgarității scenelor, avându-l protagonist pe Cristos, regizorii și actorii au refuzat să monteze sau să joace asemenea roluri. În cele din urmă s-a montat și s-a jucat la Iași cu actori studenți în perioada 3-12 decembrie.

În fața protestelor și criticilor venite din partea Bisericii și a societății, regizorul, autoarea și unii jurnaliști, prefăcându-se că au fost impresionați plăcut, au făcut apel la: "libertatea de expresie", "simțul estetic", "libertatea de exprimare", "demers artistic", acuzându-i pe cei care au îndrăznit să spună că se simt jigniți că nu au văzut spectacolul, că vor să cenzureze, că trăiesc într-o "atmosfera de ev mediu", că sunt "tradiționaliști retrograzi", "antidemocratici", "fundamentaliști creștini", subliniind că spectacolul a fost doar "un act de cultură", că Biserica le-a făcut reclamă pe gratis, că toți cei ofensați au opțiunea de a nu viziona spectacolul, că oamenii Bisericii ar face bine să-și vadă de treaba lor, să nu se amestece, că doar piesa a câștigat, în 1992, premiul "Uniter" etc.

Toate acestea au ridicat și ridică întrebări care au rămas fără răspuns. Poate cineva să insulte credința altuia și să nu i se atragă atenția?

Ateneul din Iași e subvenționat din banii publici. Este corect sa-ți fie insultată credința pe banii tăi și apoi să fii considerat retrograd, intolerant, din evul mediu?

Ar îndrăzni autoarea să publice o piesă similară sau ar putea regizorul să facă un spectacol batjocură la alte culturi sau religii? S-ar grăbi oare "Uniter"-ul să premieze o asemenea piesă cu tot atâta elan muncitoresc? Nu cumva lipsa de curaj arată că singura care mai poate fi batjocorită e religia creștină?

Idealul moral reprezentat de Isus este singurul reper care a mai rămas curat în lumea noastră. Oricât de legați am fi de valorile democrației, există totuși niște limite de bun simț, care nu pot fi depășite fără a deranja.

Nu se poate trece cu vederea că sub stindardul libertății de exprimare se cultivă subcultura, se încearcă inversarea sistemului de valori, numirea binelui rău și a răului bine, dărâmarea oricărei valori, mai ales dacă e creștină, promovându-se îndoiala, libertinajul, cultura morții, minimalizarea rolului familiei, murdărirea întregii noastre vieți...

Ce să mai înțelegem din toate nonvalorile promovate cu atâta nerușinare? Suntem invitați să le înghițim ca valori culturale!

"Vacanța Mare", "La bloc", "Trăsniți în NATO", "Ciao, Darwin!" și altele de genul acesta cu care ne delectează televiziunile reprezintă tot atâtea mostre de "acte artistice libere", de gunoaie, de lipsă a limitelor, a bunului simț.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat