Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Conjunctivitele

Vi s-a înroșit un ochi? Vă lăcrimează și a început să vă doară? Programați-vă urgent la oftalmolog, e posibil să suferiți de o conjunctivită de sezon. Tratamentul e ușor și nedureros.

Conjunctivitele sunt afecțiuni inflamatorii ale conjunctivei - foiță fină ce tapetează fața posterioară a pleoapelor. Simptomele variază de la mâncărime, senzație de corp străin, usturime, înroșire, până la ușoară fotofobie (pacientul nu suportă lumina).

Majoritatea conjunctivitelor sunt de natură infecțioasă, transmise în urma unui contact direct cu rude sau colegi care suferă de această afecțiune, sau prin intermediul unor obiecte infectate (pernă, prosop, batistă). Dacă suferiți de conjunctivită bacteriană, veți simți senzația de înțepături sub pleoape, lăcrimare excesivă și lipirea pleoapelor la trezire.

Tratamentul conjunctivitelor bacteriene se face prin administrarea locală de antibiotic sub formă de colir sau unguent oftalmic în sacul conjunctival inferior. Nu aplicați nici un fel de comprese oculare umede sau pansament pe ochiul bolnav, deoarece puteți angrena agravarea bolii prin stagnarea și dezvoltarea germenilor. Conjunctivita virală poate apărea în cadrul unei infecții respiratorii superioare, însoțită de febră, dureri de cap, ganglioni preauriculari măriți. Simptomele ei sunt înroșirea ambilor ochi și apariția unei secreții conjunctivale apoase. În unele cazuri poate fi afectată și corneea, fapt ce duce la scăderea acuității vizuale timp de câteva luni. Conjunctivita alergică apare datorită unei sensibilizări anormale a conjunctivei la anumiți factori alergeni: polen, pene, alimente, praf de casă, cosmetice sau medicamente. Debutul afecțiunii este însoțit de o senzație de mâncărime, înțepături și o secreție filamentoasă redusă.

Tratamentul se face cu antihistaminice și corticosteroizi.

Datorită faptului că sunt boli contagioase, conjunctivitele pot fi evitate prin luarea unor măsuri de protecție individuală, de la igiena proprie la evitarea factorilor alergeni.

Sănătatea ochilor celui mic

Majoritatea copiilor au ochii sănătoși, însă, atunci când apar probleme, ele sunt greu de identificat, deoarece piticii nu au abilitatea de a realiza și de atrage atenția asupra faptului că nu văd.

Chiar dacă nu aveți nici o suspiciune legată de vederea copilului dv., el ar trebui să facă primul control de rutină la trei ani, urmat de altul la cinci ani. Copiii de vârstă școlară trebuie programați la oftalmolog cel puțin o dată la doi ani. Simptomele unor probleme de vedere nu sunt întotdeauna evidente pentru părinți, așa că trebuie să fiți foarte atenți la comportamentul celui mic. Pentru prichindeii de sub un an, o încrucișare constantă a ochilor sau o deviație spre în afară a unui ochi este anormală. Dacă copilul dv. nu poate menține contactul vizual sau pare că nu vede mișcările obiectelor din jur, consultați imediat un oftalmolog.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat