Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Teme pentru ZMT
În prima jumătate a lunii decembrie, comitetul care a organizat Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) de la Köln a anticipat temele următoarelor trei ediții ale evenimentului, teme care au fost alese de însuși papa Benedict al XVI-lea. La nivel diecezan, tinerii din lumea întreagă vor medita în 2006 asupra temei "Făclie pentru pașii mei e cuvântul tău și lumină pentru cărările mele" (Ps 119,105), iar în 2007 vor fi meditate cuvintele evanghelistului Ioan: "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34). Cea de a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului, programată să se desfășoare în 2008 la Sydney (Australia), în perioada 15-20 iulie, va avea ca temă fraza din primul capitol din Faptele Apostolilor: "Veți primi o putere de la Duhul Sfânt și îmi veți fi martori" (Fap 1,8). Tema aleasă pentru 2008 a fost o surpriză, deoarece episcopii australieni făcuseră propunerea: "Ia-ți crucea și urmează-mă!" (Mt 10,38), după cum rezultă din situl oficial al ZMT 2008 (www.wyd2008.org). Acest sit, lansat la sfârșitul lunii octombrie, conține primele informații referitoare la organizare, în principal aspectele tehnice de cooptare a voluntarilor și a binefăcătorilor. (Pr. Felix Roca)

Muzica sacră
Congregația pentru Cultul Divin a organizat, în ziua 5 decembrie, un seminar de muzică sacră, pentru a marca cea de-a 42-a aniversare a documentului conciliar Sacrosanctum concilium. În cadrul manifestării, s-au alternat conferințe cu momente muzicale, totul desfășurându-se în aula sinodală din Vatican. S-a vorbit despre muzica sacră și despre participarea liturgică, despre rolul muzicii în înculturare, despre cântecele gregoriene, despre tema muzicii corale. Sacrosanctum Concilium, document promulgat de papa Paul al VI-lea la 4 decembrie 1963, a fost unul dintre primele și cele mai importante roade ale Conciliului Vatican II, stabilind cadrul pentru amplele reforme liturgice ce au urmat începând din anii 1960. În 2003, când se aniversau 40 de ani de la publicarea documentului, papa Ioan Paul al II-lea îndemna Congregația pentru Cultul Divin să încurajeze revigorarea tradiției muzicii liturgice catolice. Defunctul pontif scria că "muzica sacră este un mijloc privilegiat de facilitare a participării active a credincioșilor la celebrări".

Limba latină
Papa Benedict al XVI-lea încurajează folosirea limbii latine, în special de către tineri, cu folosirea de noi metodologii. Papa a făcut această propunere la 28 noiembrie, când i-a salutat pe participanții la o întâlnire organizată de Fundația "Latinitas", o instituție a Vaticanului care promovează limba oficială a Bisericii Catolice de rit latin. Sfântul Părinte s-a adresat audienței în limba latină și i-a felicitat pe câștigătorii concursului "Certamen Vaticanum", o competiție internațională de proză și poezie latină. Papa a spus că fundația trebuie să se asigure că limba latină continuă să fie o parte a vieții de zi cu zi a Bisericii, pentru ca înțelegerea multora dintre comorile ei să nu se piardă. Fundația "Latinitas", înființată de papa Paul al VI-lea în 1976, are un dublu scop de promovare, pe de o parte, a studierii limbii latine și a literaturii clasice și creștine și, pe de altă parte, a folosirii și răspândirii limbii latine prin publicarea de cărți în această limbă. Fundația are o publicație ce apare de patru ori pe an, Latinitas, și organizează anual competiția "Certamen Vaticanum". Fundația a publicat, de asemenea, un dicționar, Lexicon Recentis Latinitatis, care conține peste 15.000 de neologisme traduse în latină.

Dialog
Papa Benedict al XVI-lea i-a primit la 15 decembrie, la Vatican, pe membrii Comitetului Mixt de Coordonare a Comisiei Internaționale de Dialog Teologic dintre Bisericile Catolică și Ortodoxă. La începutul discursului, papa și-a exprimat bucuria privind reluarea dialogului după anii de "serioase dificultăți interne și externe". La 12 septembrie 2005, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a făcut cunoscută hotărârea Bisericilor Ortodoxe de reactivare a comisiei, hotărându-se atunci ca o primă întâlnire să aibă loc la Roma între 13 și 16 decembrie 2005. Sfântul Părinte a subliniat faptul că dialogul reluat va aborda "pe de o parte eliminarea diferențelor care au rămas, și pe de altă parte susținerea dorinței fundamentale de a face tot posibilul pentru restabilirea comuniunii depline". Comitetul Mixt de Coordonare are 21 de membri: 10 catolici și 11 ortodocși. Este condus de mitropolitul Ioannis de Pergamo, din Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, și de cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine. Aceștia conduc și Comisia Internațională de Dialog Teologic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe.

Arhiepiscopie Majoră
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU), a fost, până la 16 decembrie, Biserică Mitropolitană, în terminologia canonică răsăriteană. Începând de vineri, 16 decembrie, BRU este Biserică Arhiepiscopală Majoră, statut canonic care îi mărește libertatea de decizie. Biroul de Presă al Vaticanului a anunțat: "Sfântul Părinte a ridicat Biserica Mitropolitană "sui iuris" Greco-Catolică Română la gradul de Biserică Arhiepiscopală Majoră și, în același timp, l-a promovat pe Excelența sa Lucian Mureșan la demnitatea de arhiepiscop major de Făgăraș și Alba-Iulia al românilor". Biserica Română Unită face parte din Bisericile Catolice de tradiție răsăriteană. Numeric, Biserica Greco-Catolică din România este a cincea Biserică, după Biserica Greco-Catolică Ucraineană (care are peste patru milioane de credincioși), Biserica Siro-Malabareză, Biserica Maronită și Biserica Greco-Catolică Melchită. În acest moment, statutul canonic al Bisericii Greco-Catolice din România este identic cu cel al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

Raport Kolping
După adunarea generală a Organizației Kolping din România, care a avut loc la Mediaș, în zilele de 25 și 26 noiembrie 2005, a fost redactat un raport al praesesului central, semnat de Mons. Csiki Denes. Potrivit acestui raport, printre evenimentele mai importante pentru membrii Kolping au fost: inaugurarea și predarea în folosință a casei Kolping din Oradea, care a fost renovată și extinsă; exerciții spirituale pentru membrii Kolping la Centrul Manresa din Cluj-Napoca; întrunirea consiliului director la Sighișoara în 11-12 martie 2005; întrunirea consiliului director la Bacău în 27-28 mai 2005. La finalul raportului sunt propuneri pentru buna desfășurare în viitor a activității acestei organizații.

Sfințiri de diaconi și preoți
Prin impunerea mâinilor Mons. Francesco Marino, episcop de Avellino (Italia), în ziua de 7 decembrie 2005 au fost sfințiți diaconi în sanctuarul și Parohia "Santa Maria delle Grazie" - Avellino, Mihai Saraciu (Bălușești, NT) și Cristian-Vasile Paval (Suceava). În ziua de 7 ianuarie, Daniel Gălățeanu (Buzău), Cristian Lupu (Bacău) și Samiras-Gabriel Brahas (Pașcani), aparținând tot Ordinului Fraților Minori Capucini, vor fi hirotoniți preoți în biserica "Sacro Cuore" din Benevento (Italia) prin impunerea mâinilor Mons. Domenico Sorrentino, episcop de Assisi. În ziua de 8 ianuarie, Botezul Domnului, noii preoți vor celebra prima sfânta Liturghie în conventele unde activează: Daniel Gălățeanu la Arienzo - Conventul "Santa Maria Degli Angeli", Cristian Lupu la Pozzuoli - "Santuario San Gennaro alla Solfatara" și Samiras-Gabriel Brahas la Avellino - "Santuario Santa Maria delle Grazie".

Padre Pio în română
Recent a fost făcută traducerea în limba română a sitului dedicat sfântului Pius din Pietrelcina, cunoscut mai ales cu numele de Padre Pio. Adresa de internet la care poate fi vizitat acest sit este: www.padrepio.catholicwebservices.com/rumeno/index.htm.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat