Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Corespondență din Kenya

Pr. Eugen Blaj relatează câteva dintre dificultățile și bucuriile vieții de misionar îndemnând la solidaritate cu "frații noștri mai mici".

În noiembrie 1999, pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru au plecat ca misionari în Kenya. Inițial, ei și-au desfășurat activitatea misionară în Dieceza de Nyahururu, susținuți fiind de Dieceza de Padova. În noiembrie 2001, pr. Isidor Mârț s-a alăturat pr. Eugen Blaj. La 28 aprilie 2002 au preluat misiunea Maikona, aflată în Dieceza de Marsabit, în deșertul Chalbi, din nordul Kenyei. Misionarii lucrează în mijlocul triburilor nomade gabra și borana. În noiembrie 2004, pr. Victor Osoloș s-a alăturat pr. Eugen Blaj, pr. Isidor Mârț întorcându-se în țară. Împreună cu pr. Victor au plecat și doi studenți ai Institutului Teologic din Iași, Ioan Oancea și Cristian Pișta, pentru anul pastoral în misiune, întorcându-se în mai 2005.

* * *

În mod obișnuit, o dată pe lună, vizităm comunitățile mai îndepărtate de misiune (peste 10 km), împreună cu asistenta medicală, care lucrează atât ca doctoriță cât și ca moașă și catehetă, pentru clinica ambulantă și pentru bolnavi. Prin clinica ambulantă vreau să spun imunizarea (vaccinarea) copiilor, care ar trebui să fie completă până la 5 ani, și consultațiile acordate femeilor însărcinate pentru a urmări creșterea normală a copilului. Tot cu ajutorul clinicii ambulante sunt îngrijiți și bolnavii din cătunele în care ajungem. Credincioșii noștri sau lumea de la noi are nevoie de multă imaginație pentru a-și închipui cum, în mijlocul deșertului, uneori nu există nici măcar un copac pentru a agăța cântarul pentru sugari, iar vântul suflă cu atâta intensitate încât zboară nu numai hârtiile, ci și caietele de înregistrare cu cei vaccinați sau registrele de tratament.

Ajunși în cătun, sub un copac, ne oprim și așteptăm să vină lumea. Vântul care suflă încontinuu umple totul de praf, soarele arzător face viața patetică, însă din iubire față de lumea aceasta și față de Cristos, suntem prezenți cu regularitate în aceste comunități pierdute în deșertul Chalbi. Fotografiile sunt insuficiente pentru a vă forma o imagine, pentru că, deși revelează activitățile noastre, nu reușesc să redea cu adevărat condițiile reale în care lucrăm.

Puneți pe lângă toate acestea o grămadă de lume care vrea să ajungă în cătunele de nomazi unde mergem cu clinica ambulatorie. Evident că nu este loc suficient pentru toți. Ei nu înțeleg lucrul acesta, pentru că unica mașină care merge în locurile acestea este cea de la

misiune și ei nu trebuie să plătească transportul. Este nevoie de caracter pentru ca să convingi lumea simplă din deșert, dar este nevoie de caracter, de asemenea, pentru a fi întotdeauna prietenul lor, întrucât fără prietenie nu există o poartă pentru evanghelizare. Prietenia cu ei este lichidul amniotic pentru catehizare, adică transmiterea credinței în Cristos.

Cred că ajutorul dat lumii din partea misiunii în domeniul educației, al sănătății, al dezvoltării de orice tip ajută lumea de la noi să înțeleagă rostul nostru acolo în misiune.

Eu cred că toată filozofia misiunii este schimbată prin schimbarea unui singur cuvânt: pentru schimbat cu o conjuncție: "cu". Nu suntem acolo pentru a lucra pentru lumea de acolo, ci împreună cu lumea de acolo. Nu suntem noi bogații care dăm și facem, ci suntem parte din acea comunitate, simpli și umili, învățăm să trăim cu ei, să transmitem valorile noastre spirituale, să învățăm de la ei valorile lor spirituale și să trăim împărtășind cu ei viața, sub toate aspectele ei.

Pr. Eugen Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat