Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Ce este Biblia?

Începând cu prima duminică a Adventului în Dieceza de Iași s-a inaugurat Anul Bibliei. Între inițiativele prezentate la nr. 3 în Scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel din 20 noiembrie 2005, se numără cele 12 teme biblice care vor fi prezentate în biserici, de regulă în duminica a treia a fiecărei luni. Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică propune ca primă temă întrebarea: "Ce este Biblia?".

Biblia apare în fața noastră ca o "carte" sau, mai bine zis, ca o "colecție de cărți". Termenul "Biblie" vine din limba greacă de la cuvântul ta biblia care înseamnă "cărți". Acest termen a fost folosit de autorii creștini precum Clement din Alexandria și Origene pentru a desemna scrierile sacre ale evreilor și ale creștinilor.

Cărțile Sfintei Scripturi au fost scrise în epoci diferite și în limbi diferite de cele moderne. Au fost scrise originar în ebraică, aramaică și greacă. Perioada de compunere cuprinde aproximativ 1.300 de ani. Aceste cărți sunt grupate în două mari unități: Vechiul Testament și Noul Testament. După canonul Bisericii Catolice, Biblia cuprinde un număr de 73 de cărți, dintre care 46 au fost scrise înainte de Cristos, iar 27 după Cristos.

Biblia sau Sfânta Scriptură este scrierea sacră pentru aproximativ două miliarde de oameni, deci pentru o treime din populația planetei. An de an, Biblia rămâne cea mai vândută carte, ajungând la 30 de milioane de exemplare pe an - poate 150 de miliarde de exemplare în total de când Gutenberg a inventat tiparul în 1453 și a făcut din Biblie primul său proiect.

Pentru aproximativ două miliarde de oameni și pentru generațiile de dinaintea lor Biblia a fost și este cartea prin excelență, cartea sfântă, care conține în paginile sale revelația lui Dumnezeu, gândul lui Dumnezeu despre lume și planul lui Dumnezeu cu lumea. Este cartea de suflet a creștinilor. De fapt, "fără Sfânta Scriptură nu există creștinism". Nu ne putem imagina creștinismul fără Biblie.

Există însă ceva prin care Biblia se deosebește de orice altă carte din lume: Biblia este o carte inspirată de Dumnezeu. Pe parcursul paginilor sacre găsim la tot pasul formulări precum: "Și Dumnezeu a zis"; "Așa vorbește Domnul"; "Cuvântul Domnului a fost adresat lui...", "Isus a luat cuvântul și a spus" etc. Toate aceste formulări sunt expresie a conștiinței că toate paginile Bibliei conțin cuvântul lui Dumnezeu.

Pentru a descrie acțiunea lui Dumnezeu în Biblie se folosește termenul de inspirație. Prin inspirație se înțelege o acțiune specială a lui Dumnezeu prin care autorul sacru sau hagiograful este asistat atunci când scrie, pentru a scrie fără greșeală și pentru a exprima gândul lui Dumnezeu.

Sfânta Scriptură este cartea în care noi, oamenii de astăzi, ascultăm glasul lui Dumnezeu și ne formăm la școala credinței - "credința vine din ascultare" (Rom 10,17). Din această ascultare, creștinii învață imitarea lui Cristos, iar prin imitare pot transforma chipul acestei lumi. Mesajul pe care sfântul papă Pius al X-lea îl transmitea cardinalului Casetta în anul 1907 rămâne de mare actualitate: "Deoarece noi vrem să reînnoim toate în Cristos, desigur nimic nu este mai de dorit pentru noi, decât ca fiii noștri să-și facă propriu obiceiul de a poseda cartea evangheliilor pentru o lectură frecventă, chiar zilnică, pentru ca să poată învăța din ea, cum totul poate și trebuie să fie reînnoit în Cristos".

Pentru a reflecta
1. Citește în cuprinsul Bibliei tale lista cărților din Vechiul și din Noul Testament, apoi răspunde la această întrebare: de care din aceste cărți nu ai auzit niciodată și nu le cunoști?
2. Atunci când citești Biblia personal sau în grup, care sunt cărțile frecvente? De ce?
3. Care dintre cărțile biblice pe care le-ai citit vreodată ți s-a părut mai greu de înțeles? De ce?



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat