Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Orientarea sigură

Grava neascultare a protopărinților Adam și Eva, aducătoare de blestem (sudoarea frunții, chinurile nașterii, moartea), s-a perpetuat de-a lungul timpului. Pierderea armoniei inițiale este resimțită de neamul omenesc, accentuată chiar în multe feluri.

Dumnezeu-iubirea, creatorul universului și al oamenilor, și-a arătat nemărginita îndurare prin mesagerii pe care i-a ales și i-a împuternicit (patriarhii și profeții din antichitate) să-i fie purtători de cuvânt și călăuze pe calea cea bună.

Autorul Psalmului 118 este conștient de legătura continuă a lui Iahve cu poporul său, prin mesajele exprimate, purtătoare de lumină și binecuvântare: "Cuvântul tău, Doamne, este făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (versetul 105). Vrednică de luat în seamă și de împlinit este voința sa, manifestată în hotărârile pe care le ia și le transmite: "Poruncile tale sunt moștenirea mea în veci, ele sunt bucuria inimii mele" (versetul 111).

Cuvântul veșnic al Tatălui, Fiul, în Treimea cea de o ființă și nedespărțită, întrupat în sânul Fecioarei preacurate, prin puterea Duhului Sfânt, Isus Cristos, născut în peștera din Betleem, propovăduitor al vestei celei bune și împlinitor al operei de mântuire, a voit prin acestea să fie îndrumător permanent spre Tatăl. În momentul culminant al dezvăluirilor sale, când le-a spus iudeilor că nu pot avea viață adevărată, dumnezeiască, decât prin intimitatea deplină cu el: "Adevăr, adevăr vă spun, dacă nu mâncați trupul Fiului Omului și nu beți sângele lui, nu veți avea viață în voi", mulți dintre discipolii lui s-au retras și nu mai mergeau cu el. Adresându-se celor doisprezece, Isus îi întreabă: "Nu cumva vreți să plecați și voi?" Inspirat și vrednic de reținut este răspunsul lui Petru: "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice, iar noi am crezut și am cunoscut că tu ești sfântul lui Dumnezeu" (In 6,53.66-70).

Cuvântul Domnului, cuvântul întrupat, Isus-Euharistie, sunt numaidecât necesare pentru adevărata viață veșnic fericită.

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat