Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente interne

Întâlnire "Pax et Unitas"
Cea de-a XIX-a întâlnire a Centrului de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et Unitas" a avut loc sâmbătă, 23 iulie, la Roman, gazdă fiind Episcopia Ortodoxă de Roman, prin amabilitatea părintelui Mihăiță Popovici, membru coordonator al centrului. La reuniune au fost prezenți majoritatea membrilor acestui centru. Ordinea de zi a inclus: analiza centrului pentru anul universitar 2004-2005, noi proiecte de colaborare cu alte centre, identificarea unor noi teme pentru revista "Pax et unitas", diverse. Cu acest prilej a fost lansat și numărul patru al revistei "Pax et unitas" care este editată semestrial de acest centru. Următoarea întâlnire va avea loc la Iași, la Centrul Cultural "Xaverianum", în ziua de 15 septembrie.

Program GREF
Continuând tradiția începută acum 6 ani, Institutul "Sf. Ioan Calabria" din Răcăciuni a organizat și în această vară un program recreativ-educativ-formativ, GREF-2005, în perioada 18-30 iulie, în parohiile Horgești și Vladnic, iar în localitățile Răcăciuni, Fundu-Răcăciuni, Berindești, Valea Mică și Ciucani, în perioada 1-13 august. Au participat un număr aproximativ de 1.250 de copii care au fost îndrumați de peste 110 animatori din parohiile respective, în colaborare cu tinerii de la institut. Cei prezenți s-au bucurat de suportul și sprijinul unui grup de 25 de tineri veniți din Italia special pentru aceste activități, din localitatea Pedrengo, în apropiere de orașul Bergamo.

Sărbătoarea familiei
În Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman, 198 de familii au împlinit sau împlinesc anul acesta un număr rotund de ani de la căsătorie, cele mai multe având 20-25 de ani de căsătorie. La inițiativa părintelui paroh, jumătate din familiile sărbătorite, împreună cu ceilalți creștini ai comunității, s-au întâlnit duminică, 7 august, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest dar, printr-o sfântă Liturghie solemnă, iar apoi printr-un mic program artistic prezentat de copiii și tinerii comunității. Familiile sărbătorite au împlinit 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 și 45 de ani de la căsătorie, la Liturghie făcând și reînnoirea făgăduințelor specifice sacramentului Căsătoriei.

Profesiune solemnă
În cadrul unei sfinte Liturghii solemne, celebrată în ziua de sâmbătă, 13 august, la Hălăucești, 19 frați franciscani minori conventuali au depus profesiunea religioasă perpetuă în mâinile ministrului provincial, pr. Ion Ciuraru. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care, în predica sa, a încurajat pe frații neoprofeși subliniind importanța consacrării lor lui Dumnezeu prin voturile de ascultare, castitate și sărăcie. La sfânta Liturghie au concelebrat circa 80 de preoți, au fost prezenți numeroși credincioși din Hălăucești și din parohiile de origine a fraților care au depus profesiunea perpetuă.

Oaspeți de seamă
Comunitatea din satul Fărcășeni a avut deosebita bucurie ca marți, 16 august, în a doua zi după hramul bisericii ("Adormirea Maicii Domnului"), să fie vizitată de PS Petru Gherghel și de PS Mihaly Mayer, al Diecezei de Pécsi (Ungaria). Înainte de a ajunge în sat, cei doi episcopi au fost întâmpinați de o turmă de oi și un păstor îmbrăcat în alb, având o pancartă pe care era scris: "Pastor bonus. Il buon pastore. Bunul păstor". În sat gardurile erau împodobite cu covoare. La sfânta Liturghie au participat mai mulți preoți. Omilia a fost ținută de PS Petru Gherghel. La finalul celebrării euharistice, PS Mihaly Mayer din Ungaria a vorbit credincioșilor prezenți, accentuând faptul că a rămas surprins de primirea foarte călduroasă. La sfârșitul Liturghiei, Excelența sa a primit ca amintire din partea parohiei un goblen reprezentând-o pe Maria ridicată la cer. (Pr. Valeriu Ciorbă)

Aniversare
La împlinirea a 110 ani de la înființarea canonică, Provincia Fraților Minori Conventuali "Sf. Iosif" din România, împreună cu Institutul Teologic Franciscan organizează, în ziua de 3 octombrie, la Roman, simpozionul "Provincia Fraților Minori Conventuali "Sf. Iosif" din România. 110 ani de la înființarea sa canonică". Totodată, se va marca și deschiderea anului academic și formativ 2005-2006. Mai multe informații privind participarea: pr. Antonel-Aurel Ilieș, tel. 0745/499551, e-mail secretar@ofmconv. ro, și pr. Mihai Dămoc, tel. 0234/218194.

Activități de formare
La Gherăești duminică, 21 august, a avut loc inaugurarea sediului Surorilor Campostrini pentru activități de formare. Sfânta Liturghie de inaugurare a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Imediat după acest moment a urmat un concert al corului Campostrini și binecuvântarea casei. Surorile Campostrini vor realiza în această localitate activități de formare profesională în colaborare cu Fundația "Centro Studi Campostrini" din Verona, Italia, prin intermediul proiectului de formare la distanță www.educo.it. Congregația "Micile Surori ale Carității Mariei Îndurerate" - Surorile Campostrini - a fost fondată la Verona, Italia, în anul 1818, de Teodora Campostrini, având ca principale obiective: contemplația, educația și misiunea.

Concurs de admitere
Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași anunță înscrieri în perioada 9-15 septembrie pentru ocuparea a 24 de locuri cu taxă rămase libere. Afișarea rezultatelor va fi la 16 septembrie. Conform noilor norme, studenții vor avea posibilitatea ca, începând cu anul II de studii, să se înscrie pentru acumularea a 60 de credite la oricare dintre cele 70 de specializări ale celor 15 facultăți din cadrul Universității. La finalizarea studiilor, absolvenții vor primi un supliment la diplomă care le va permite înscrierea la master în cea de-a doua specializare pentru care au optat. Taxa de înscriere este de 160 RON, iar cea de școlarizare, pentru locurile cu taxă, este de 1.600 RON. Alte detalii privitoare la dosarul de înscriere pot fi obținute la secretariatul facultății: tel.: 0232/201115, 0232/201114; e-mail: ftrc@uaic.ro, edumea@uaic.ro; www.ftrc.uaic.ro.

Numiri și transferuri
Începând cu 1 septembrie, PS Petru Gherghel i-a numit sau i-a transferat pe următorii:
- pr. Viorel Ababei - director spiritual la Institutul Teologic Iași;
- pr. Mihai Dumitru - director economic la Institutul Teologic Iași;
- pr. Petru-Bogdan Răchiteanu - paroh la Florești;
- pr. Cazimir Biur - paroh la Valea Mare;
- pr. Ernest-Ilarion Roca - administrator parohial la Cleja-Buda;
- pr. Petre Țâmpu - vicar la Frumoasa.

Pe scurt
- 24-28 august: Congresul Comunităților "Sant'Egidio" a avut loc la Mănăstirea Brâncoveanu din localitatea Sâmbăta de Sus, com. Voila (BV);
- 27-29 august: Zile de reculegere pentru tinere la Mănăstirea "Maica Unității" din Piatra Neamț (predicator: pr. Eduard Mihai Coșa);
- 27-28 august: Vizită pastorală în Parohia Huși-Corni;
- 1-4 septembrie: Campus parohial pentru tineri la Răducăneni cu tema: "Bucuria de a fi împreună";
- 20-27 septembrie: Palatul Patriarhiei din București: Reuniunea ecumenică a episcopilor în organizarea Mișcării Focolarelor, sub coordonarea card. Vlk, arhiepiscop de Praga;
- 24 septembrie: Zile de reculegere pentru terezine la casa Surorilor Divinei Providențe din Iași;
- 24 septembrie: Deschiderea oficială a noului an de studiu în cadrul Școlii de Teologie pentru Laici la Traian; înmânarea atestatelor absolvenților;
- 26-28 septembrie: Conferința Episcopilor din România la București.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat