Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Semnificația suferinței
Papa Benedict al XVI-lea îi încurajează pe medicii catolici să își învețe pacienții despre semnificația transcendentă a bolii și a suferinței. Într-un mesaj trimis congresului "Boala și viața creștină", organizat în perioada 10-17 iulie, la Lima (Peru), papa i-a îndemnat pe medici să îi susțină pe bolnavi "cu o atitudine de iubire, învățându-i să își accepte limitele umane și boala, încurajându-i să ofere Domnului suferințele, unindu-se astfel cu jertfa mântuitoare a lui Cristos". O astfel de atitudine "contribuie la a da o viziune despre viață puternic înrădăcinată în credință și hrănită de contemplarea crucii", a mai spus Sfântul Părinte. Congresul a fost organizat de Institutul pentru Viață și Spiritualitate și de Asociația Medicilor Catolici din Peru.

Cântul liturgic
Documentul de lucru pentru următorul Sinod al Episcopilor sugerează că "muzica folosită în prezent" în liturgie trebuie "reanalizată". Această propunere apare la nr. 60 al documentului ce va sluji drept cadru de dezbatere în Sinodul Episcopilor ce se va desfășura la Roma între 2 și 23 octombrie, cu tema: "Euharistia, izvor și culme a vieții și misiunii Bisericii". Instrumentul de lucru, publicat la 7 iulie, descrie temele de discuție la viitorul Sinod. O sugestie cuprinsă este ca "muzicienii și poeții să fie încurajați să compună noi imnuri, după standardele liturgice, care să conțină învățătura autentică despre misterul pascal, despre duminică și despre Euharistie". Documentul recomandă în special redescoperirea cântului gregorian, care "satisface aceste cerințe" și deci poate "servi ca model", se spune citându-l pe papa Ioan Paul al II-lea. La nr. 61, textul afirmă că "unii s-au plâns de calitatea slabă a traducerilor textelor liturgice și că multe texte în limbile naționale sunt sărăcite de frumusețe și sunt chiar neclare teologic, contribuind astfel la slăbirea învățăturii Bisericii și la înțelegerea greșită a rugăciunii". Textul se referă în special la Liturghiile de tineret, subliniind nevoia "evitării formelor muzicale care, datorită folosirii lor profane, nu conduc spre rugăciune".

Copiii misionari
Peste 370 de copii și tineri au participat la Cel de-al Doilea Congres Național al Copiilor Misionari, desfășurat între 29 și 31 iulie în estul Cubei, în orașul Camagüey. Evenimentul a început cu o procesiune în care participanții au primit o statuie de dimensiuni mari a Fecioarei Carității, patroana Cubei. Organizată de directorul național pentru Operele Misionare Pontificale din Cuba, pr. Raul Rodriguez Dago, și de secretarul național pentru Copiii Misionari, Enrique Cabrera Napoles, întâlnirea a oferit participanților ocazia să reflecteze asupra a diferite întrebări, precum de ce sunt ei misionari și care este rolul lor în întărirea operei misionare. A fost și o invitație la descoperirea mai profundă a chemării lui Isus și de implicare a copiilor în activități misionare.

Arestați la Liturghie
Guvernul Chinez a arestat un preot, un seminarist și nouă credincioși, în timpul celebrării sfintei Liturghii într-o casă particulară din Pingtan. Evenimentul a avut loc miercuri, 27 iulie, când pr. Lin Daixian, de 40 de ani, preot al Diecezei de Fuzhow, sud-est de Fujian, celebra Liturghia pentru un credincios bolnav de cancer. Alături de el erau 50 de credincioși. Miliția "i-a bătut cu sălbăticie pe credincioșii care au încercat în van să prevină arestarea părintelui Lin". Mulți credincioși au sfârșit prin a avea oase rupte, dinți lipsă, afecțiuni craniene și alte consecințe ale brutalității forțelor chineze. Casa a fost de asemenea devastată. Numele seminaristului și a celor nouă credincioși arestați nu sunt cunoscute, dar se știe că sunt în închisoarea din Pingtan. Pentru pr. Lin este a patra arestare.

Seminar SIGNIS
Cel de-al patrulea seminar SIGNIS (Asociația Catolică pentru Comunicare Audio-Vizuală) pentru producătorii TV va avea loc în zilele de 7 și 8 noiembrie la centrul Valpré, lângă Lyon, informează SignisRomania.blogspot.com. Primul seminar de acest gen s-a ținut în noiembrie 2003 în Cape Town, cel de-al doilea la Strasbourg în aprilie 2004, iar cel de-al treilea a avut loc în primăvara acestui an, la Praga. Fiecare din aceste seminarii au adus laolaltă un grup de producători de televiziune și șefi ai departamentelor de programe religioase din televiziuni private sau de stat. Scopul asociației SIGNIS este să încurajeze schimbul de programe și coproducțiile între producătorii catolici. Majoritatea programelor prezentate au o bază religioasă, deși tratează o largă varietate de subiecte. Seminarul SIGNIS TV dă ocazia producătorilor catolici să prezinte programele lor canalelor de televiziune, și s-a dezvoltat un proiect de schimburi și un proiect de marketing. La seminarul de la Lyon vor participa 60 de producători și șefi de departamente din toată lumea.

Sărbătoare în Africa
În Coasta de Fildeș, pe continentul african, părintele Gabriel Cimpoeșu a organizat la 15 august o serie de festivități pentru a sărbători Adormirea Maici Domnului, la Djebonoua. Procesiunea a fost organizată de către grupul Scout. Dacă anul trecut statuia sfintei Fecioare a fost purtată în brațe, anul acesta a fost așezată într-un suport și transportată pe umeri, făcând-o mult mai vizibilă celor prezenți, care au cântat în limba locală (baoule). Toți cei prezenți (circa 500 de credincioși) au participat trup și suflet la această sărbătoare. După sfânta Liturghie a fost binecuvântat magazinul unde se vor afla obiecte religioase la dispoziția credincioșilor ("La Procure"). Cântecele și jocurile Scoutului și ale Acțiunii Catolice, precum și prânzul comunitar au făcut ca această zi să se sfârșească pe nota bucuriei și a comuniunii dintre toți.

Pastorația laicilor
În Satu Mare se va desfășura în perioada 28-30 octombrie Cea de-a III-a Întâlnire Națională a Responsabililor Diecezani și Eparhiali cu Pastorația Laicilor. Întâlnirea se dorește a fi continuarea întâlnirilor de același gen care au avut loc în anii 2003 și 2004 la Oradea. Tema întâlnirii de anul acesta este: ""M-ai chemat, aici sunt" (1Sam 3,9): Viața laicilor în Biserică". Scopul este acela de a continua construirea structurilor pastorale diecezane, eparhiale și naționale în munca de pastorație cu laicii. Pentru a-și atinge scopul, programul întâlnirii a fost construit pe baza metodei: "Vezi - Analizează - Aplică". La întâlnire vor participa aproximativ 60 de persoane, preoți și laici, care lucrează ca responsabili sau referenți în domeniul pastoral la nivel de eparhie, dieceză, asociație, parohie. Fiecare dieceză și eparhie este invitată să participe cu o delegație formată din 5-6 persoane (pentru Diecezele de Alba-Iulia și Iași: 8 persoane). Persoană de contact: Istvan Lepeduș (tel.: 0261/715011, 0740/115464, e-mail: vai@catholic.ro, vai@delphy.ro, http://szatmar.catholic.ro. Mai multe informații și programul detaliat sunt pe www.ercis.ro.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat