Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

În amintirea pr. medic Martin Benedict

La Galbeni, într-un cadru festiv, sâmbătă, 20 august, PS Petru Gherghel a prezidat ceremonia în care a avut loc dezvelirea și binecuvântarea bustului comemorativ al pr. medic Martin Benedict. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, oaspeți și credincioși din localitate. La finalul ceremoniei, episcopul a vizitat casa părintească a celui comemorat, a semnat prima pagină din cartea de oaspeți și a vizitat expoziția fotografică organizată pentru acest eveniment.

Doctorul și preotul Martin Benedict s-a născut la Galbeni, la 31 iulie 1931. Școala elementară a urmat-o în localitatea natală, între anii 1938 și 1944, după care s-a înscris la Seminarul din Hălăucești, unde a urmat cursurile gimnaziului în perioada 1945-1948.

În anul 1948, autoritățile comuniste au închis toate seminariile catolice și a fost nevoit să se întoarcă acasă. În același an s-a înscris la Liceul de Băieți din Bacău pe care l-a absolvit în anul 1951, după care s-a înscris la Facultatea de Medicină din lași. În anul 1957 și, printr-un ordin al Ministerului Sănătății, a fost repartizat la Circumscripția Sanitară Răducăneni, unde a activat ca medic între 15 octombrie și 1 decembrie; a fost transferat la Circumscripția Sanitară Tătăreni, până la 7 noiembrie 1961, după care, în urma unui concurs, a fost transferat la Spitalul din Bacău, unde a rămas până la 1 noiembrie 1962. Apoi a activat la Spitalul din Onești până în ultima clipă a vieții.

În luna august a anului 1972 a suportat în doar câteva zile trei intervenții chirurgicale, cauzate de o ocluzie intestinală. A rămas cu numai câțiva centimetri din intestinul subțire și este nevoit să țină un regim ieșit din comun. Sora lui, Varvara, îi va fi mereu aproape.

A intrat în secret în Ordinul Franciscan călăuzit de părintele Gheorghe Patrașcu, făcând noviciatul și profesiunea simplă în anul 1976, iar cea solemnă în anul 1979.

La 14 septembrie 1980, în mare taină, a fost hirotonit preot în biserica din Slănic Moldova de către episcopul Alexandru Todea.

A continuat să fie medic la Onești, dar nu a putut funcționa ca preot în public.

În anul 1983, a făcut parte din grupul de pelerini prezenți la beatificarea Fericitului Ieremia, celebrată în Piața "Sf. Petru" din Roma. Îmbrăcat în costumul tradițional moldovenesc, a proclamat în limba română o invocație la rugăciunea credincioșilor. În urma vizitei la Roma, Securitatea descoperă marele secret al medicului Benedict: preoția. După întoarcerea în țară, încep persecuțiile. Sănătatea șubredă și repetatele anchete care-l deteriorează și mai mult fizic și psihic duc la moartea lui în ziua de 12 iulie 1986. În testamentul său a cerut să fie înmormântat în satul natal.

Ca medic, s-a comportat cu toată lumea la fel, indiferent de clasa socială și politică. Viața lui a fost plină de rugăciune, dăruire, slujire a celor săraci și nevoiași, a luptat pentru apărarea vieții și în mod special contra avortului. Deși lumea nu știa că este preot, prin felul lui de a fi, era numit "părintele nostru, părintele săracilor".

Bustul care a fost dezvelit și binecuvântat la 20 august a fost făcut de italianul Silvio Amelio. Este realizat din bronz și are o greutate de circa 70 kg și înălțimea de 85 cm. Martin Benedict este reprezentat tânăr, când avea 24 de ani. Este îmbrăcat în halatul de medic. Este reprezentat artistic prin două semne: stetoscopul, cel mai utilizat instrument în examinarea medicală, și sfântul Rozariu care se încheie cu litera tau, crucea lui Cristos, devenit simbol specific franciscan.

Toți cei care l-au cunoscut spun că era mereu cu rozariul în mână, fiind un om al echilibrului dintre rugăciune și slujire; de aceea a fost sculptat cu mâinile mai mari.

Bustul vrea să reprezinte semnul a ceea ce spune chiar el în una dintre scrisori: "Să ne rugăm pentru noi și lumea întreagă, căci religia creștină este o rază de foc de iubire adusă de Isus din cer care cuprinde pe toți oamenii, indiferent de sex, naționalitate, religie sau convingeri politice, este universală".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat