Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de biserici

Bacău

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia" din Bacău (str. Digu Bârnat, 4) au avut loc sâmbătă, 6 august, sărbătoarea Schimbării la Față. Liturghia care a început la ora 11.00 a fost prezidată de PS Petru Gherghel; alături de Excelența sa au concelebrat PS Aurel Percă și PS Virgil Bercea. Au participat numeroși preoți (aproximativ o sută), persoane consacrate și credincioși. Au fost de față: reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, primarul orașului, autorități locale, oficialități, persoane care au contribuit într-o formă sau alta la ridicarea bisericii... Patronul noii biserici este fericitul Ieremia, sărbătorit la 8 mai; în acest sens, Sfântul Scaun a dat o aprobare specială.

Biserica era îmbrăcată în sărbătoare: pancarte cu "Bine ați venit", ghirlande, flori, stegulețe etc. Fanfara, de asemenea, a dat o notă de solemnitate.

Episcopii au fost primiți cu pâine și sare la intrarea în curtea bisericii. În casa parohială s-au îmbrăcat pentru celebrare, venind apoi în procesiune până la intrarea în biserică.

Pr. Isidor Dâscă, parohul locului, le-a urat bun venit episcopilor, i-a salutat pe cei prezenți și i-a invitat pe toți să-i aducă laudă lui Dumnezeu; a dat citire apoi unui scurt istoric al lucrărilor care au dus la ridicarea actualei biserici, un rol deosebit avându-l pr. Ștefan Erdeș și pr. Viorel Ababei; a amintit contribuția credincioșilor și aportul arhitecților, inginerilor și al tuturor lucrătorilor.

Păstorul diecezei a sfințit apa și a stropit poporul din jurul bisericii în amintirea Botezului; dintre toți, nașii ieșeau în evidență; ei au înconjurat biserica cu o pânză lungă de aproape 350 m. Episcopul a preluat apoi cheile, a deschis noua biserică și a spus: "Intrați cu credință prin porțile casei Domnului, veniți în pridvoarele sale cântând".

Predica a fost ținută de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Preasfinția sa și-a exprimat bucuria, spunând că biserica impunătoare și somptuoasă trezește emoții și predispune la rugăciune și meditație; a subliniat faptul că biserica vie este formată din cei prezenți, din credincioși; a vorbit despre schimbarea la față a Domnului, spunând că prezența unei biserici schimbă fața acelei comunități; în cele din urmă, a vorbit despre patronul bisericii, fericitul Ieremia, despre drumul făcut de el spre Italia pentru a-și sfinți viața, drum care amintește de acela pe care trebuie să-l facă toți credincioșii după ce și-au văzut biserica din piatră terminată.

După rugăciunea credincioșilor, la piciorul altarului a fost așezată o relicvă a fericitului Ieremia adusă de frații capucini de la Onești.

A urmat Litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă; PS Aurel Percă și PS Virgil Bercea au uns cu untdelemn sfințit pereții bisericii și au incensat; apoi pe altar s-a așezat un vas cu cărbuni aprinși și s-a pus tămâie. Pe altarul consacrat s-au pus fața de altar, florile și lumânările care au fost aprinse.

La oferirea darurilor, printre cele aduse au fost un cancioc, o mistrie, o cărămidă și o pictură reprezentând parohia cu biserica în centru.

După ce parohul a mulțumit din nou lui Dumnezeu, celor prezenți și tuturor care au contribuit la construirea bisericii, s-a dat citire decretului de consacrare a bisericii. PS Petru Gherghel l-a felicitat pe paroh și pe toți cei care au ajutat la ridicarea clădirii: arhitecți, constructori, credincioși; a înmânat parohului o cruce mare ca recunoștință pentru munca depusă.

"E o minune această biserică", a spus episcopul diecezei, pornind de la cuvintele pe care cu mai mulți ani în urmă i le-a spus Václav Havel papei Ioan Paul al II-lea care a vizitat Cehoslovacia: "Nu știu exact ce înseamnă o minune, dar știu că cu câteva luni în urmă eram în închisoare, acum sunt președinte". Noua biserică e o minune, a continuat episcopul, pentru că acum câțiva ani se îngrămădeau toți în bisericuța mică din centru, stăteau pe afară, nu aveam voie să ridicăm lăcașuri de cult: azi avem mai multe biserici.

După căderea sistemului comunist, pentru o pastorație cât mai eficientă a credincioșilor din Bacău, s-au înființat în anul 1993 alte trei parohii: "Fericitul Ieremia", "Sfânta Cruce" și Izvoare, începându-se din anul 1990 construirea a trei biserici noi, printre care și cea care a fost sfințită în ziua de 6 august.

"Dorința noastră, a declarat parohul comunității, a fost ca biserica să fie cât mai frumoasă și primitoare și să înalțe inimile celor ce intră în ea spre Dumnezeu, să aducă pace, liniște și fericire celor însetați de adevăr... Credincioșii din parohie au asigurat benevol mâna de lucru. Sponsorii au fost familiile catolice din parohie dintre care unii au contribuit cu sume mari. La construire au participat părinții vicari și colaboratori: Marcelin Rediu, Cristian Farcaș, Andrei Cocianga, Eduard Farcaș, Claudiu Gabriel Ianuș, Cazimir Biur și Iosif Agiurgioaie. Mulțumesc tuturor care au răspuns cu mărinimie și generozitate la toate apelurile mele".

* * *

Parohia "Fericitul Ieremia are în prezent 1.262 de familii, cu 3.256 de credincioși. În ziua de 17 septembrie 1990 s-a trasat locul viitoarei biserici, în partea de nord a Bacăului, și au început lucrările de fundație, după un proiect al arhitectului Gheorghe Nistor și al inginerului Costel Grapă. Coordonator a fost pr. Ștefan Erdeș. Până în anul 1993 s-au turnat fundațiile și subsolul. În anul 1993, lucrările au fost preluate de pr. Viorel Ababei, primul paroh al noii biserici, care, până în anul 1995 a terminat subsolul, o parte din stâlpi, structura corului și temelia.

La 20 iunie 1999, a fost numit un nou paroh, pr. Isidor Dâscă. Sfinția sa a continuat lucrările în regie proprie, până la faza finală, colaborând cu arhitecții Rozela Georgescu Burnea, Viorel Dorneanu. În 1999 și 2000 s-a terminat toată bolta bisericii și s-au confecționat de către credincioși bolțari pentru zidărie; în 2000 și 2001 s-au construit zidurile bisericii și turnul; în 2002 și 2003 s-au făcut tencuielile, încălzirea în pardoseală, pardoseala din gresie granit și subsolul bisericii; între 2003 și 2005 s-a lucrat la finisările interioare, după un proiect al arh. Mihai Maica, iar în 2005 s-au făcut vitraliile, coordonate fiind de Virgil Moraru. Biserica are lungimea de 75 m, lățimea de 30 m, înălțimea cupolei centrale 19 m, iar înălțimea turnului până la vârful crucii de 67 m.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Târgu Frumos

Biserica din Târgu Frumos a fost sfințită în ziua de 13 august (ora 11.00). Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel.

Lucrările la actuala biserică au început în anul 1992, fiind coordonate de către pr. Medveș Maricel. Din anul 2002 au fost inițiate finisările interioare și exterioare duse la bun sfârșit în anul 2005 de către actualul paroh, pr. Iulian Faraoanu. Biserica se remarcă prin stilul său arhitectonic modern și prin simplitate.

Până la funcționarea ei ca parohie de sine-stătătoare, Târgu Frumos a fost filială a Parohiei Bălțați. Înainte de 1989, credincioșii catolici din Târgu Frumos se adunau într-un apartament, unde pr. Alois Bișoc celebra sfânta Liturghie. La 31 decembrie 1979, ca filială a Parohiei Bălțați, Târgu Frumos avea 34 de familii catolice și 102 credincioși. Pr. Mihai Gal, paroh de Bălțați, a început construirea unei case parohiale. Aceasta a fost finalizată în anul 1988 și a permis celebrarea sfintei Liturghii în capela din interiorul casei parohiale.

Decretul de înființare a Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Târgul Frumos a fost dat de PS Petru Gherghel în anul 1991. Conform ultimelor statistici parohia are un număr de 75 de familii cu 270 de credincioși.

Pr. Iulian Faraoanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat