Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cacica - Pelerinaj 2005

La Cacica, în zilele de 14 și 15 august au avut loc celebrări speciale cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Ca în fiecare an, au participat zeci de mii de pelerini din Moldova, dar și din alte zone ale țării sau din străinătate. Printre pelerini au fost PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Mihaly Mayer, episcop de Pecs (Ungaria). În seara zilei de 15 august, la ora 18.30, cei trei episcopi au fost la Iași, pentru a celebra Liturghia de hram a catedralei. Alte 13 localități din Moldova au avut hramul la 15 august.

Anul acesta, călăuziți de cuvintele Sfintei Scripturi: "Am venit să ne închinăm lui" (Mt 2,2), motoul pentru Cea de-a XX-a Zi Mondială a Tineretului, și la Cacica, pelerini din Moldova, din alte părți ale țării, dar și din străinătate, asemenea magilor, au venit să se închine lui Isus. Fecioara Maria a făcut din Cacica ieslea în care l-a așezat pe Isus pentru ca pelerinii să-l redescopere și să i se închine.

Pelerinajul s-a deschis în ziua de 14 august, la ora 10.00, printr-o celebrare penitențială. La ora 12.00, a avut loc sfânta Liturghie solemnă de deschidere.

La miezul zilei, după ce s-au rugat împreună rugăciunea Îngerul Domnului și Ora medie, de la circa 6 km au pornit spre Cacica în jur de 500 de tineri însoțiți de păstorul diecezei, de preoți și surori; alți circa 400 de tineri așteptând deja la Cacica. La bazilică s-a ajuns în jurul orei 14.00.

La ora 16.00 a avut loc celebrarea devoțiunii Calea sfintei cruci, urmată de adorația la preasfântul sacrament.

Liturghia de la ora 18.00 a fost animată de tineri, seminariști, călugări și călugărițe. Preasfințitul Aurel, cel care a prezidat Liturghia, a ținut să amintească pelerinilor cât de important este rolul sfintei Fecioare Maria care stă mereu aproape de Isus. La rândul său, și părintele predicator Aurel Ilieș a scos în evidență importanța rămânerii noastre cu Maria în credința lui Dumnezeu...

La ora 22.00, alături de cei trei episcopi, după ce a avut loc ritualul încredințării luminii, tinerii prezenți împreună cu toți pelerinii s-au rugat rugăciunea Vesperelor și Rozariul. Un moment emoționant l-a constituit procesiunea cu lumânările aprinse. O mare de lumină apărea în timp ce mii de glasuri ale celor prezenți intonau din tot sufletul refrenul: "Ave, ave, ave Maria!"

A urmat, cu ajutorul imaginilor prezentate pe un ecran mare, un moment de rugăciune și de reflecție, care a avut ca subiect principal sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și pe cei doi papi: Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. Surorile din Congregația Misionarele Patimii lui Isus, care activează la Butea, l-au prezentat și pe Ernesto Olivero, fondatorul SERMING, Serviciul Misionar pentru Tineri.

Ziua sărbătorii propriu-zise a Ridicării Maicii Domnului la Cer a început cu Liturghia de dimineață de la ora 6.00. Au urmat apoi alte Liturghii în diverse limbi, după care, la ora 11.00, a avut loc Liturghia solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat PS Aurel Percă, PS Mihaly Mayer, pr. Ioan Ciuraru și un mare număr de preoți. Din partea autorităților civile au participat Ghervaze Linger, deputat din partea Uniunii Polonezilor, primarul și viceprimarul comunei Cacica.

La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit pelerinilor prezenți pentru mărturia de credință de care au dat dovadă venind în pelerinaj, a amintit legătura care este între această inițiativă și pelerinajul tinerilor care au plecat în Germania pentru a participa alături de Sfântul Părinte la Ziua Mondială a Tineretului și i-a invitat pe toți cei prezenți să continue să dea mărturia lor de credință.

Cu bucuria că și anul acesta, Maica Domnului a revărsat din belșug harurile sale asupra celor prezenți, pelerinii s-au întors acasă pentru a continua în fapte ceea ce au auzit și trăit în cele două zile la Cacica.

Pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat