Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Fr. Roger a trecut la Domnul

Fr. Roger Schutz, fondatorul Comunității din Taizé, în vârstă de 90 de ani, a trecut la Domnul marți, 16 august, în Biserica Reconcilierii din Taizé, în timpul rugăciunii de seară, în urma unor lovituri de cuțit date de o româncă, cu tulburări psihice, din Iași.

Liturghia de înmormântare a avut loc marți, 23 august, cu participarea a peste 10.000 de persoane, din diferite Biserici și comunități creștine. Trupul fratelui Roger a fost înmormântat în micul cimitir din Taizé, unde se odihnesc mama lui și unii dintre frații comunității.

Liturghia s-a desfășurat în Biserica Reconcilierii, fiind prezidată de cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Din partea Diecezei de Iași a fost desemnat de către PS Petru Gherghel să participe la funeralii pr. Alois Fechet. În seara zilei de marți, în catedrala romano-catolică din Iași a avut loc o slujba specială pentru odihna veșnică a fratelui Roger.

Fr. Alois, un german catolic de 51 de ani, cel care îi urmează fr. Roger la conducerea Comunității din Taizé, la începutul Liturghiei de înmormântare a mulțumit celor prezenți și s-a rugat pentru români și pentru iertarea celei care, "într-un act bolnav, a pus capăt vieții fr. Roger. Cu Cristos pe cruce îți spunem: Tată, iart-o, că nu știe ce a făcut. Duhule Sfinte, ne rugăm pentru oamenii din România și pentru tinerii din România pe care i-am iubit atât de mult la Taizé. Cristoase al compasiunii, ajută-ne să fim în comuniune cu cei care au plecat înaintea noastră și cu cei care rămân atât de aproape de noi. Încredințăm în mâinile tale pe fratele Roger".

Cardinalul a concelebrat Liturghia cu patru preoți ai comunității și a citit un mesaj din partea papei Benedict al XVI-lea. Sfântul Părinte spune în mesaj că la Taizé "numeroase generații de creștini, în respect pentru propriile confesiuni, au parcurs... un autentic itinerar de credință, în întâlnirea cu Cristos, mulțumită rugăciunii și iubirii fraterne".

"Fr. Roger, mai mult decât un îndrumător spiritual, a fost pentru mulți ca un tată, un reflex al Tatălui etern și al iubirii sale universale", a spus cardinalul în discursul său. Cardinalul a explicat că fr. Roger a fost îndurerat și preocupat de diviziunile existente între creștini și între popoare. "Înainte de toate el credea în ecumenismul sfințeniei, acea sfințenie care schimbă profunzimile sufletului și care poate să conducă la comuniunea deplină", a spus cardinalul.

* * *

Durere și consternare

În ziua de 17 august PS Petru Gherghel a trimis o scrisoare Comunității din Taizé, iar din partea Episcopiei de Iași a fost dat un comunicat de presă.

Comunitatea romano-catolică din Iași a aflat cu durere vestea asasinării, marți, 16 august, a fratelui Roger de la Taizé, un om și un lider spiritual pe care toți l-au prețuit și iubit. Durerea a fost mărită de vestea că asasinatul a fost comis de către o tânără catolică, cu tulburări psihice, din Iași, în timpul rugăciunii de seară din Biserica Reconcilierii din Taizé. PS Petru Gherghel a trimis miercuri, 17 august, o scrisoare Comunității din Taizé, prin care își exprimă durerea pentru cele întâmplate, asigurându-i pe frații din Taizé de rugăciunile Preasfinției sale.

Comunitatea din Iași este consternată și regretă un asemenea gest nemaiîntâlnit și neașteptat. Suntem îndurerați cu toții și exprimăm totala noastră prețuire și considerație pentru marele frate Roger, care avea atâta deschidere creștină și ecumenică.

Împărtășind aceste sentimente, exprimăm regretul nostru pentru cele întâmplate, sperând ca Dumnezeul milostivirilor să arate îndurare față de tânăra care a comis acest gest necugetat.

În numele întregii comunități catolice din Iași, exprimăm fratelui Alois, noul lider al Comunității din Taizé, precum și fraților și simpatizanților acestei comunități, durerea noastră și comuniunea în rugăciune.

Ne rugăm lui Dumnezeu și cerem ca fratele Roger să fie primit în împărăția veșnică.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat