Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Benedict al XVI-lea - Prima călătorie apostolică

Recenta Zi Mondială a Tineretului (ZMT) a fost prilejul pentru Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea de a efectua prima călătorie în afara Italiei de la alegerea sa ca papă, fiind prezent, între 18 și 21 august, în Germania, făcându-se pelerin alături de sute de mii de tineri.

Joi, 18 august, la sosirea pe un aeroport german, suveranul pontif a spus: "Cu profundă bucurie mă găsesc astăzi, pentru prima oară după alegerea mea pe scaunul lui Petru, în scumpa mea patrie, Germania". Referindu-se la ZMT, a declarat: "Este un eveniment extraordinar, ca tineri din toate părțile lumii și din toate culturile să vină la un loc, în căutarea adevărului și a iubirii lui Isus Cristos". După o ceremonie de primire, papa a mers la reședința arhiepiscopală din Köln. În timpul după-amiezii s-a îmbarcat pe o navă pe Rin, iar de la bordul acesteia a susținut primul discurs către tinerii participanți la ZMT, vorbindu-le despre drumul magilor către Betleem, asemănându-l cu drumul tinerilor către Köln. A mers apoi la catedrala din oraș, unde s-a rugat.

Vineri, 19 august, papa l-a vizitat la Bonn pe președintele german Horst Köhler. Întors la Köln, a participat la un serviciu de rugăciune în sinagogă. În discursul citit evreilor, papa a spus că dialogul dintre evrei și creștini, "dacă se dorește să fie sincer, nu trebuie să treacă sub tăcere diferențele existente sau să le minimalizeze: tocmai în aspectele în care, datorită profundelor noastre convingeri religioase, avem poziții divergente, trebuie să ne arătăm respect unii altora". A fost al doilea pontif care vizitează o sinagogă. La amiază, la Seminarul Major din Köln, a luat masa cu 12 tineri veniți la ZMT. Seara s-a întâlnit cu seminariștii, apoi a participat, la reședința arhiepiscopală din Köln, la o întâlnire ecumenică cu 30 de lideri ai celorlaltor Biserici și comunități ecleziale din Germania. Vorbindu-le, Sfântul Părinte și-a declarat "angajamentul ferm de a face din obiectivul regăsirii unității depline și vizibile a creștinilor o prioritate a pontificatului".

Sâmbătă, 20 august, a primit liderii politici locali la reședința arhiepiscopală. Printre oaspeți au fost invitați cancelarul Gerhard Schröder și președintele parlamentului, Wolfgang Thierse. După-amiaza s-a întâlnit tot aici cu liderii islamici locali. În cuvântarea rostită, papa a condamnat orice formă de terorism, oferind și o soluție: "Dacă reușim împreună să extirpăm din inimi sentimentul de ranchiună, să ne opunem la orice formă de intoleranță și la orice formă de violență, vom stăvili valul de fanatism crud ce pune în pericol viețile atâtor oameni, împiedicând progresul păcii în lume. (...) Credincioșii știu de fapt că, în ciuda fragilității noastre, ne putem baza pe puterea rugăciunii". Pentru câteva ore, seara s-a alăturat tinerilor la adunarea impresionantă de pe Marienfeld. Adresându-se participanților la privegherea de rugăciune, Benedict al XVI-lea a subliniat: "Doar de la sfinți, doar de la Dumnezeu vine adevărata revoluție, schimbarea decisivă a lumii".

Duminică, 21 august, Sfântul Părinte a revenit la Marienfeld pentru Liturghia de închidere a ZMT, la care au concelebrat zeci de episcopi. La predică, după ce a vorbit despre Euharistie, le-a spus tinerilor: "Știu că voi, tinerii, aspirați la lucruri mari, că doriți să vă implicați în construirea unei lumi mai bune. Demonstrați acest lucru oamenilor, demonstrați-l lumii, care așteaptă tocmai această mărturie (...)". A fost anunțată oficial locația următoarei ZMT: orașul Sydney, din Australia, în 2008. În aceeași zi, pontiful s-a întâlnit cu episcopii germani și ulterior cu organizatorii ZMT. Seara a mers la aeroport, și după o scurtă ceremonie, a lua avionul spre Roma.

Ovidiu Bișog



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat