Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

"În adevăr este pacea"

"În adevăr este pacea" este tema Mesajului Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a 39-a Zi Mondială a Păcii, care va fi celebrată în Biserica Catolică la 1 ianuarie 2006. Comunicatul emis de Biroul de Presă al Vaticanului, la 25 iunie, anunță tema și amintește că "pacea este adevărată pentru că răspunde la o dorință înscrisă de Creator în inimile tuturor oamenilor. [...] Drepturile omului se cer respectate. [...] Când activitatea umană nu răspunde ordinii lucrurilor, când ea restrânge viața și îi împiedică dezvoltarea, când impune sacrificii umane intolerabile, atunci pacea nu există, deoarece nu există respect pentru adevărul lucrurilor".

Relații cu China

Arhiepiscopul Giovanni Lajolo, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele, a declarat la Radio Vatican că "nu există dificultăți insurmontabile" pentru stabilirea de relații diplomatice între Sfântul Scaun și China. În perioada 11-22 iunie el a fost în sud-estul Asiei, în Thailanda, Malaysia, Singapore și Brunei. Cu privire la perspectivele recunoașterii reciproce între Sfântul Scaun și China, arhiepiscopul Lajolo a explicat: "Este evident că Sfântul Scaun recunoaște statul chinez, deși nu are relații diplomatice cu el". Beijingul a întrerupt relațiile cu Sfântul Scaun în 1951, expulzându-l pe nunțiul apostolic de atunci. China pune două condiții înainte de reluarea relațiilor: papa să nu intervină în situația religioasă a țării - între altele, să nu numească episcopii de aici - și să renunțe la relațiile cu Taiwanul.

Europa lui Benedict

Ultima carte a cardinalului Joseph Ratzinger, scrisă înainte de a fi ales papă, a fost lansată la 21 iunie în Roma. "L'Europa de Benedetto nella crisi delle culture" (Europa lui Benedict în criza culturilor) a fost prezentată în Palatul Wedekind, în prezența cardinalului Camillo Ruini, președintele Conferinței Episcopilor Italieni, și a lui Marcello Pera, președintele Senatului italian. Volumul de 143 de pagini, publicat de Editura Vaticanului și Editura Cantagalli, include trei discursuri ale cardinalului Ratzinger susținute în diferite ocazii, având însă o temă comună: criza culturii și figura sfântului Benedict de Nurcia. Prezentând cartea, cardinalul Ruini a spus: "Creștinismul a primit în Europa cea mai eficientă expresie culturală și intelectuală, din punct de vedere istoric".

Vatican și Moscova

Cardinalul Walter Kasper, care s-a întors de la Moscova din vizita făcută în luna iunie, a declarat că discuțiile cu liderii ortodocși ruși au fost "cordiale", chiar "fraterne", dar nu "calde". Vorbind la Radio Vatican sâmbătă, 2 iulie, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a declarat că a mers la Moscova pentru a continua dialogul ecumenic cu liderii ortodocși. Călătoria a fost una de "explorare", pentru evaluarea perspectivelor dialogului. "Am găsit unele domenii în care putem colabora", a spus cardinalul Kasper, amintind "socialul și cultura" și bătălia împotriva secularizării societății. El a mai spus că liderii ortodocși au fost de acord că ar fi utilă pe viitor o discuție între călugării catolici și ortodocși pe tema vieții monastice. Dialogul cu Bisericile Ortodoxe ar trebui să se reia în toamnă, cu o discuție despre "Biserică, [despre] ce semnifică ea de fapt".

Vizită la sinagogă

Cardinalul Joachim Meisner de Köln a confirmat faptul că papa Benedict al XVI-lea va vizita sinagoga din orașul său când va sosi aici pentru Ziua Mondială a Tineretului. Vizita la sinagogă ar urma să aibă loc la 19 august. Cardinalul a subliniat gestul simbolic al vizitei unui papă german la sinagoga din Köln. În timpul unei conferințe de presă care a avut loc în ziua de marți, 5 iulie, la sediul Radio Vatican, cardinalul a arătat că Holocaustul "este încă o rană deschisă pentru noi, germanii". "Trebuie să cooperăm pentru ca nimic din ceea ce s-a întâmplat să nu se mai repete". Aceasta va fi a doua vizită a unui papă la o sinagogă. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat sinagoga din Roma în 1986.

Libertatea religioasă

Într-un studiu asupra amenințărilor la adresa libertății religioase în lume, ramura italiană a organizației internaționale de ajutorare "Kirche in Not" (KIN) citează situații extrem de grave pentru creștinii din China, Nigeria și unele țări islamice. Raportul pe anul 2005 al KIN afirmă că persecuția creștinilor a ajuns anul trecut să fie alarmantă în țări islamice precum Arabia Saudită sau Pakistan. Se mai spune că, în ciuda promisiunilor guvernului provizoriu irakian, 88 de creștini au murit în diverse atacuri începând din aprilie 2003. "Situația în China este extrem de gravă, cu 19 episcopi răpiți... și nouă preoți condamnați la muncă silnică - la care se adaugă călugării și călugărițele arestați, de asemenea, și "dispăruți fără urmă" timp de ani și ani". "Situația este la fel de tristă în Nigeria", afirmă KIN, amintind de ciocnirile dintre creștini și musulmani și exodul a zece mii de creștini spre statul african Bauchi. Mai sunt amintite de asemenea cele 100.000 de victime ale războiului civil din Uganda. Și în alte părți ale lumii sunt probleme: KIN citează "alarmantele" violări ale libertății religioase din Columbia, unde, în 2004, 3.000 de persoane au fost ucise și 2.200 răpite. În fine, raportul mai indică "evidenta înrăutățire a calității vieții în Cuba", unde disidenții sunt închiși în condiții deosebit de dure.

Acte barbare

Atacurile cu bombă de la 7 iulie din Londra au provocat moartea a 53 de persoane, inclusiv a patru dintre atacatori, și rănirea altor 700 de persoane. Printre victime a fost și o emigrantă română, Mihaela Otto, ucisă în exploziile din metroul londonez. Papa Benedict al XVI-lea a adresat în aceeași zi un mesaj către familiile victimelor, apoi a transmis și o telegramă prin card. Angelo Sodano, secretar de stat al Vaticanului, către card. Cormac Murphy O'Connor, arhiepiscop de Westminster, Marea Britanie. "Sfântul Părinte a înălțat rugăciuni fervente pentru victime și pentru cei care le plâng. În timp ce deploră aceste acte barbare îndreptate împotriva omenirii, el vă cere să transmiteți familiilor celor afectați sprijinul său spiritual în aceste momente de durere. Asupra poporului Marii Britanii el invocă acea consolare pe care doar Dumnezeu o poate da în astfel de circumstanțe". La rugăciunea Angelus din duminica următoare, papa le-a transmis teroriștilor: "În numele lui Dumnezeu, opriți-vă!". Seria atacurilor teroriste a continuat la 23 iulie, în stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh au fost detonate două încărcături explozive, care au cauzat peste 88 de morți și 200 de răniți.

Diacon franciscan

În biserica parohială "Maria SS. Immacolata" din Gabicce Mare (IT), încredințată păstoririi Franciscanilor Minori Conventuali, Provincia "Sf. Iosif" din România, la Liturghia de duminică, 17 iulie, la ora 10.30, prin impunerea mâinilor ES Mons. Piero Coccia, arhiepiscop de Pesaro (Italia), a fost hirotonit întru diacon fratele Sergiu Mihail Chelaru din Parohia Barticești. La celebrare au participat circa 15 preoți din România și Italia, precum și un preot din Austria. De asemenea, încăpătoarea biserică din Gabicce Mare a fost aproape plină de credincioși din localitate, precum și de numeroși oaspeți, majoritatea turiști. Fr. Sergiu Mihail Chelaru s-a născut în ziua de 18 ianuarie 1979, la Barticești (NT). (Fr. Antonel Aurel Ilieș, OFMConv.)

Concurs literar

În Spania, în localitatea Lleida (Catalonia), la 2 octombrie va fi un concurs literar "Jocurile florale, unice în lume, în cinstea sfintei Maria, Maica lui Dumnezeu", organizat de Academia Pontificală și Regală Mariană din Lleida. Vor fi prezenți PS Petru Gherghel și un ierarh din Biserica Ortodoxă Română, precum și domnul Teodor Baconsky, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din România, fost ambasador al României în Vatican și Portugalia. La acest concurs, pe lângă secțiunea de proză și poezie catalană, va fi și o secțiune de poezie în limba română, cu trei premii speciale: un premiu în valoare de 600 euro pentru cea mai bună poezie care să cânte România, "grădina Maicii Domnului"; un premiu în valoare de 600 euro pentru cea mai bună poezie care să cânte devoțiunea românilor față de Maica Domnului; un premiu constând într-o colecție de 28 de monede de argint pentru o poezie pe temă mariană liberă. Lucrările care vor concura în acest concurs literar marian trebuie să fie originale; ele vor fi trimise în dublu exemplar la secretariatul Academiei Bibliografice Mariane, str. Accademia, nr. 17, Lleida, Spania, înainte de 31 august. Academia își rezervă dreptul de a deveni proprietara tuturor lucrărilor în original premiate în concurs. Lucrările nepremiate nu se vor returna. Rezultatele concursului vor fi publicate în mass-media locală din Lleida, iar câștigătorii vor fi înștiințați din timp pentru a putea asista la solemna decernare a premiilor care va avea loc în ziua de duminică, 2 octombrie, în Lleida.

Adunare generală

La Sinaia, la 23 iunie, a avut loc Adunarea Generală a Casei de Pensii și Asigurări Sociale a Salariaților Bisericii Romano-Catolice din România (CPASSBRC), din Diecezele de Alba-Iulia, București, Iași, Oradea, Satu Mare și Timișoara. Din partea Episcopiei Romano-Catolice de Iași au participat: pr. Isidor Mocanu, șef al Biroului Personal, pr. Petru Sescu, econom diecezan, și Tereza Cojocaru, contabil. Ordinea de zi a cuprins: raportul de activitate privind pensiile și evidența contribuțiilor pe dieceze și parohii; proiectul unui nou Statut al Casei de Pensii adaptat noilor cerințe. Forma finală a Statutului va fi votată într-o ședință viitoare. Dintre prevederile acestui Statut amintim: toți pensionarii și salariații care plătesc contribuții la CPASSBRC, din cele șase dieceze, atât clerici, cât și laici, pot beneficia de subvenționarea biletelor de tratament și odihnă. CPASSBRC are sediul în str. G-ral Berthelot, 19, sector 1, 010164-București, tel. + fax 021/3144636.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat