Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Jubileu de smarald

40 de ani în via Domnului

Doisprezece preoți au împlinit la 29 iunie 40 de ani de preoție. Printre ei se numără și PS Petru Gherghel. Cu această ocazie, joi, 30 iunie, 11 dintre ei au celebrat o Liturghie de mulțumire la Gherăești. Prezența a încă doi episcopi, PS Anton Coșa din Republica Moldova și PS András Veres din Ungaria, numărul mare al credincioșilor prezenți, copiii îmbrăcați în alb și corul au dat evenimentului o puternică notă de sărbătoare.

Preoții sfințiți în anul 1965 la Alba-Iulia de către episcopul Marton Aron au celebrat la Gherăești 40 de ani de slujire în via Domnului. Dintre cei 15 preoți hirotoniți atunci mai sunt în viață 12, trei trecând deja pragul veșniciei. La sărbătoare nu a putut participa din motive de sănătate pr. Alois Dămoc.

Liturghia solemnă a început la ora 18.00 printr-o procesiune din casa parohială spre biserică. În fruntea procesiunii s-a aflat crucea, urmată de un grup de copii îmbrăcați în alb. În spatele lor au mers preoții sărbătoriți, urmați de cei trei episcopi prezenți la celebrare. Ajunși în fața altarului, fiecare copil a pus pe altar câte o pâine și o lumânare aprinsă.

Pr. Ioan Jicmon a vorbit la predică despre măreția și frumusețea chemării la sfânta preoție. La rugăciunea credincioșilor, copiii, tinerii, seminariștii, surorile și ceilalți credincioși s-au rugat pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze cu roade bogate munca preoților săi, pentru ca ei să fie mereu fideli și docili glasului Duhului Sfânt, pentru ca din comunități să se nască noi vocații la sfânta Preoție. La ofertoriu s-au adus la altar, între altele, pâine și vin, un lecționar și o stolă, flori...

În finalul celebrării a vorbit episcopul din Ungaria, care a precizat că pentru el acest moment a reprezentat o mărturie de credință din partea celor prezenți; i-a felicitat pe preoții sărbătoriți. PS Petru Gherghel a dat citire unui text ce conține o binecuvântare specială acordată de papa Benedict al XVI-lea preoților jubilanți. A vorbit apoi Mons. Petru Mareș, care a prezentat o mică broșură dedicată acestui aniversar. Broșura conține o scurtă istorie a chemării și a drumului de formare a acestor preoți în Seminar, textul binecuvântării papei Benedict al XVI-lea, precum și o scurtă biografie a fiecăruia dintre cei 15 preoți. Din partea comunității gazdă, un copil și o tânără au rostit câte o poezie.

Rugăciunea, cântecul, bucuria, lacrimile de fericire, florile sunt cele care au caracterizat împlinirea celor 40 de ani de preoție. Cei prezenți s-au întors în familiile lor ducând cu ei bucuria de a fi descoperit ce lucrări minunate realizează Dumnezeu prin preoții săi. Ei sunt o binecuvântare pentru toți, o alinare pentru cei bătrâni, o încurajare pentru tineri și copii. Dumnezeu să le binecuvânteze munca și să le încununeze efortul cu roade multe și bogate!

Petru Tamaș

Sărbătoriții: PS Petru Gherghel, pr. Mihai Budău, pr. Ieronim Budulai, pr. Dămoc Alois, pr. Anton Dănculesei, pr. Iosif Doboș, pr. Leonard Donea, pr. Ioan Jicmon, Mons. Petru Mareș, pr. Isidor Mocanu, pr. Petru Patrașcu, pr. Ioan Tamaș.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat