Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

În fața inundațiilor

Papa Benedict al XVI-lea s-a solidarizat cu sinistrații din Moldova. Creștinii romano-catolici din Episcopia de Iași au fost chemați să contribuie cu fapta și cu rugăciunea pentru ajutarea sinistraților din urma inundațiilor.

Inundațiile care au avut loc în ultimul timp, cu efecte dezastruoase asupra unor regiuni din țara noastră, într-un mod deosebit asupra unor localități din jud. Bacău, Vrancea și Galați, i-a determinat pe creștinii romano-catolici să se solidarizeze și să treacă la inițiative caritative comune de ajutorare și la rugăciune.

Astfel, Excelența sa Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a făcut apel la Roma pentru a primi ajutor pentru sinistrați. Roma a răspuns imediat. Papa Benedict al XVI-lea, prin intermediul Consiliului Pontifical "Cor Unum", a virat în contul Episcopiei Romano-Catolice de Iași suma de 25.000 de dolari. Banii vor fi distribuiți în zonele calamitate.

Preasfințitul Petru Gherghel i-a chemat duminică, 17 iulie, pe toți credincioși Episcopiei de Iași la rugăciune și la solidaritate cu cei aflați în suferință. În acest sens, duminică, 24 iulie, în toate cele 130 de parohii din Moldova s-a făcut o colectă specială pentru ajutarea sinistraților. De asemenea, în mai multe parohii s-au adunat haine, pături și alimente neperisabile.

În ajutorarea celor în nevoi este implicat și Centrul Diecezan Caritas Iași. Prin programul de intervenție în situații de urgențe și catastrofe naturale, centrul a contactat toate decanatele pentru a vedea cum ar putea să ajute mai bine. Mai multe echipe s-au aflat în zonele afectate. Caritasul a transportat deja camioane cu alimente și apă în zona Comănești, Heleciu, în localitățile de pe Valea Trotușului, în Vadu Roșca, Nănești etc. Mai mulți voluntari au fost convocați pentru a da o mână de ajutor.

Episcopul Diecezei de Iași îi îndeamnă pe toți să rămână cu sufletul și cu fapta alături de cei aflați în necaz.

Mesajul papei

Cardinalul Angelo Sodano a scris o scrisoare, în numele papei, nunțiului apostolic despre inundațiile care au devastat recent țara. "Sfântul Părinte continuă să urmărească cu atenție drama poporului român, lovit de ploi torențiale care au provocat durere, devastări și daune grave țării", se spune în mesajul publicat de Biroul de Presă al Vaticanului în ziua de 19 iulie. Papa "vă însărcinează pe Excelența voastră să informați autoritățile civile și religioase de durerea pe care o resimte în aceste momente și de apropierea în spirit în contextul acestei situații triste și dificile, care afectează o națiune ce îi este foarte dragă. Sanctitatea sa, ridicând rugăciuni fierbinți pentru cei care și-au pierdut viața în dezastru, asigură de rugăciunile sale întru Domnul pentru cei care și-au pierdut persoane dragi sau au rămas fără case, au fost forțați să își părăsească pământurile, iar acum trec prin momente deosebit de grave. Pentru aceasta, Sfântul Părinte invocă de la Domnul mângâiere și sprijin pentru acești frați și surori, și le trimite o binecuvântare apostolică specială, ca semn a afecțiunii sale pentru ei".

* * *

Rugăciune

Norii sfâșiați își varsă lacrimile amare peste omenire. Lumea șovăie, privește uluită la dezastrul care se așterne în fața ochilor.
Dumnezeu e din nou supărat pe noi! Tristețe, multă tristețe și lacrimi pe chipul oamenilor. Unde am greșit? De ce? Pare că nu știe nimeni.
Răspunsul e unul ascuns în conștiința fiecăruia pentru că știm cu toții că păcatul e cel care a adus potopul.
Și a vrut Dumnezeu să fie o pedeapsă această ploaie... Pe măsura păcatelor noastre.
Sufletele zac acum într-o vale a plângerii. Cine va fi salvatorul nostru? Cine va alunga potopul? Unde e Noe și arca salvatoare de care avem atâta nevoie?
Așteptăm smeriți porumbelul alb al păcii, al împăcării noastre cu Dumnezeu. Ramul de măslin să fie semnul divin adus din cer!
Doamne, ascultă ruga noastră! Suntem un pumn de oameni care invocă milostivirea ta.
Te rugăm, Doamne! Alungă potopul!

Florentina Butnaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat