Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Investigațiile de laborator (II)

Continuăm cu prezentarea celor mai importante investigații de laborator.

5. Bilirubina (bilirubinemia)

Valorile normale sunt cuprinse între 0 și 1,3 mg/dl.

Analiza bilirubinei este necesară în investigarea cauzei apariției icterului (colorația galbenă a tegumentelor).

Valori crescute sunt întâlnite în: afecțiuni hepatice; hepatita alcoolică; hepatita acută tip A sau B; cancerul de pancreas; intoxicații acute cu diverși produși chimici; obstrucția căilor biliare; anemii hemolitice (care apar prin distrugerea masivă a globulelor roșii).

Bilirubina poate crește normal (fiziologic) la nou-născut, constituind așa-numitul icter fiziologic al nou-născutului.

Observație: Nu întotdeauna o valoare crescută a bilirubinei înseamnă o afecțiune hepatică.

6. Leucocitele

Valorile normale sunt cuprinse între 4.100 și 10.900. Leucocitele trebuie cercetate în suspiciune de infecție bacteriană sau virală, în hepatomegalie (mărirea de volum a ficatului), splenomegalie (mărirea de volum a splinei), în leucemie, în dureri abdominale de cauza neprecizată, în tratamentul cu citostatice.

Valori crescute întâlnim în: stres, efort fizic intens, boli infecțioase, apendicita acută, pancreatita, leucemie. Valori scăzute întâlnim în: ciroza hepatică, rubeola, rujeola, faza inițială a leucemiei acute, tratamentul cu anumite medicamente, deficit de vitamina B12, boala de iradiere. Numărul leucocitelor se poate schimba la intervale scurte de timp (ore).

7. Diferențierea leucocitelor sau formula leucocitară

Prin investigații de laborator, se determină valoarea unor anumite tipuri de leucocite: eozinofilele: cresc în afecțiuni alergice și parazitoze intestinale; limfocitele: cresc în infecții virale, leucemii și scad în anumite tipuri de anemie; monocitele: cresc în infecții bacteriene; bazofilele: cresc în sinuzita cronică și scad în stres, boli ale tiroidei; neutrofilele: cresc în leucemii, boala reumatismală, boli infecțioase și scad în anumite forme de anemie.

8. Numărătoarea eritrocitelor

Este utilă evaluarea acesteia în stabilirea diagnosticului de anemie. Valoarea normală este cuprinsă între 4.200.000 și 6.300.000.

Valori crescute întâlnim în: fumat excesiv, boli pulmonare cronice, la personale ce locuiesc la mare altitudine, în cancerul renal și în situații de deshidratare. Valori scăzute întâlnim în: hemoragii, deficit de vitamina B12, boli ale tiroidei.

9. Hemoglobina

Valorile normale sunt cuprinse între 12 și 18 grame/decilitru. Cercetarea valorilor hemoglobinei este utilă în: diagnosticul și tratamentul anemiei, stabilirea cauzei scăderii în greutate. Valori crescute întâlnim în stări de deshidratare. Valorile scăzute sunt specifice cancerului, alcoolismului cronic, tulburărilor gastro-intestinale, malabsorbției intestinale, hemoragiilor. (va urma)

Dr. Doina-Lucia Amza, medic primar

Plante medicinale

Albăstrelele

(Centaurea cyanus L. Familia Compositae)

Puțini cunosc virtuțile terapeutice ale acestei buruieni care crește pe câmpuri de grâu, secară sau pe dealuri, uneori în locuri pietroase și uscate. Înflorește în perioada iulie-august. În aceste luni de vară puteți culege inflorescentele acestor plante, impropriu denumite "flori".

Se utilizează în special extern, în conjunctivite, iritații, înroșiri ale pleoapelor, având rol calmant, sub formă de cataplasme și comprese pentru ochi. Pentru acest lucru se prepară o infuzie concentrată (se toarnă apa clocotită peste planta mărunțită și se acoperă 15-20 minute) folosind o linguriță de albăstrele la 300 ml apă.

Albăstrele mai au și alte indicații, fiind utilizate și pentru uz intern. Astfel, au indicații în diaree, dispersie, afecțiuni renale și ale vezicii urinare, deoarece au calități antidiareice și diuretice (intră în compoziția ceaiului diuretic 2). Pentru aceste indicații se utilizează o infuzie ceva mai slabă, dintr-o jumătate de linguriță la o cană de apă clocotită, care se bea în 2-3 reprize, cel mai bine cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Dr. Sorin Bolog



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat