Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Întâlnire zonală
La Oratoriul preoților salezieni - Bacău (Parohia "Fericitul Ieremia"), în ziua de joi, 9 iunie, a avut loc o întâlnire zonală a Mișcării Focolarinilor, onorată și de prezența episcopului Petru Gherghel. Mișcarea Opera Mariei, cunoscută și sub denumirea de Mișcarea Focolarelor, are o prezență de mai bine de 20 de ani în teritoriul Bisericii locale de Iași. Din rândul ei fac parte toate categoriile de persoane din toate vocațiile: copii de diferite vârste, tineri și tinere, adulți căsătoriți sau necăsătoriți, călugări și călugărițe, seminariști, preoți. Sunt cunoscute întâlnirile periodice numite giornate, sau cele anuale, numite Mariapolis, la care participanții pot aprofunda spiritualitatea unității. Pe parcursul celor 20 de ani de prezență în Dieceza de Iași, un număr mare de preoți diecezani și călugări au intrat în legătură cu Mișcarea Focolarinilor, participând în țară sau în străinătate la diferite întâlniri. (Pr. Eduard Coșa)

Olimpiadă la religie
Cea de-a VI-a ediție a olimpiadei la religie romano-catolică, etapa diecezană, a avut loc la Bacău, la Liceul "Al.I. Cuza", în ziua de 28 mai. Au participat 81 de elevi romano-catolici ai claselor a V-a, a VI-a și a VII-a, din localitățile: Iași, Suceava, Rădăuți, Huși, Roman, Cacica, Hălăucești, Gherăești, Traian, Gura-Humorului, Răchiteni, Adjudeni, Tămășeni, Luncași, Frasin, Dărmănești, Botoșani, Siret, Faraoani, Dofteana, Pildești, Tețcani, Valea Seacă, Somușca, Onești și Bacău. Etapa a fost precedată de un concurs de eseuri: "Rugăciune, candelă aprinsă". A fost organizată și o expoziție cu desene cu mesajul: "Prin copii Dumnezeu salvează lumea!". Câștigătorii olimpiadei vor fi menționați în următorul număr al revistei "Isus, prietenul copiilor".

Inaugurări la Caritas
Centrul Diecezan Caritas Iași în parteneriat cu Primăria orașului Tg. Frumos au demarat oficial, la 9 iunie, proiectul "Centrul AID-SENIOR" - asistență și îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice defavorizate din orașul Tg. Frumos. Proiectul își propune să dezvolte servicii de îngrijire social-medicale la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente din localitate și este finanțat de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei și de Consiliul Local al orașului Tg. Frumos. De asemenea, la Răchiteni, duminică, 19 iunie, a fost deschiderea oficială și sfințirea unui nou Centru de Îngrijire la Domiciliu. Proiectul își propune să dezvolte servicii de îngrijire social-medicale la domiciliu pentru persoanele vârstnice imobilizate din comuna Răchiteni, dar și întregii comunități locale. (Mihaela Condac)

Sfințiri de biserici
Parohia "Înălțarea Domnului" din Moinești și filiala Pietrosu au fost duminică, 19 iunie, în sărbătoare, prilejuită de sfințirea bisericilor proprii. Cele două Liturghii de sfințire au fost celebrate de episcopul Petru Gherghel, alături de mulți preoți și credincioși. La celebrări au luat parte și reprezentanți ai autorităților locale. Noul lăcaș de cult din Moinești se remarcă prin picturile și arhitectura deosebită. La celebrarea din Moinești au asistat și mai mulți preoți ortodocși. Într-un cadru neoficial, după Liturghie, a fost analizat cu interes și a fost apreciat efortul depus de toți pentru finalizarea lucrărilor de la cele două biserici sfințite. (Pr. Valentin Cochior)

Capucinii în sărbătoare
Custodia "Fericitul Ieremia" din cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini din Onești găzduiește, în perioada 29 iulie - 1 august, o serie de evenimente ocazionate de instituirea custodiei, primirea a patru diaconi (Albert Iștoc, Horgești; Cristian Lupu, Bacău- centru; Daniel Gălățeanu, Buzău; Gabriel Samiraș Brahaș, Călărași), profesiunea perpetuă pentru 11 frați și recunoașterea canonică. Liturghia din 30 iulie, de la ora 10.30, va fi prezidată de PS Petru Gherghel. Au fost invitați ES Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Atoni Dydycz, episcop din Polonia, și pr. Felice Cangelosi, delegatul ministrului general al OFMCap, reprezentanți ai autorităților religioase din Roma și Napoli. În program vor fi, de asemenea, o expoziție și un spectacol coral. (Pr. Ubaldo Oliviero)

Hirotoniri
Prin impunerea mâinilor Excelenței sale Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, șase frați franciscani conventuali au primit sacramentul Preoției duminică, 26 iunie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Candidații sunt: Cristian-George Cherecheș, din Constanța; Sebastian Cochior, din Faraoani (BC); Cristian Dumea, din Săbăoani (NT); Cristinel Farțadi, din Faraoani (BC); Adrian Magdici, din Horlești (IS); Cristinel Sociu, din Mărgineni (BC). În sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, miercuri, 29 iunie, în catedrala din Iași, au primit hirotonirea întru preoție 16 diaconi. La Liturghia de hirotonire prezidată de PS Petru Gherghel au fost prezenți ÎPS Ioan Robu și PS Aurel Percă.

Missio canonica
Pentru ca profesorii de religie să poată obține "missio canonica" pentru anul școlar 2005-2006 examenele vor avea loc: luni, 11 iulie, la Bacău Centru; marți, 12 iulie, la Roman "Sf. Tereza"; miercuri, 13 iulie, la Iași catedrală. Fiecare își poate alege ziua și locul care îi convin, proba fiind obligatorie pentru toți, indiferent de gradul didactic deținut. Materia de examen: Scriptură - Faptele Apostolilor, Catehism - Crezul. Fiecare se va prezenta cu scrisoare de recomandare în plic închis, din partea parohului unde își desfășoară activitatea. Probele încep la ora 09.00, în toate cele trei localități.

Admitere la ITRC Iași
Pentru cei care au simțit chemarea Domnului Isus Cristos de a-l urma și de a-l sluji pe calea sfintei Preoții, Institutul Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar "Sfântul Iosif" din Iași anunță că, și în acest an, va fi organizat un concurs de admitere la Facultatea de Teologie Pastorală din cadrul Institutului. În perioada 20-22 iulie va avea loc examenul de admitere pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care vin atât de la Seminarul Liceal "Sf. Iosif" din Bacău, cât și de la alte licee. Înscrierile se fac la secretariatul institutului în perioada 15-19 iulie. Detalii despre probele de concurs și actele necesare pentru înscriere pot fi obținute de la secretariatul institutului: str. Th. Văscăuțeanu 6, 700462-Iași; tel.: 0232/224482; 0232/225228; fax: 0232/211476; e-mail: secretar@itrc.ro sau la www.itrc.ro, www.ercis.ro.

Pelerinaj în Polonia
Agenția de Turism "Mondial Travel" organizează în perioada 12-18 august un pelerinaj în Polonia la Madona Neagră din Czestochowa și casa memorială a papei Ioan Paul al II-lea din Wadowice. Pentru înscrieri până la data de 11 iulie costul pelerinajului va fi de 185 euro + 1.990.000 (199 LG) / persoană. Pentru înscrieri între 11 iulie și 1 august costul călătoriei va fi de 195 euro + 1.990.000 (199 LG) / persoană în limita locurilor disponibile. Plata se poate face și în rate. Programul și detalii suplimentare pot fi găsite pe situl www.ercis.ro sau la sediul firmei din str. Aurel Vlaicu, 138, sector 2, București, tel. + fax 021/2109527, 0724/398067, e-mail: office@mondialtravel.ro.

Pelerinaj la Cacica
Tinerii din Dieceza de Iași sunt invitați la pelerinajul anual de la Cacica, în zilele de 14-15 august. Din locul dinainte de serpentine duminică, 14 august, în jurul orei 12.00 se va porni spre Cacica; în jurul orei 14.00, PS Petru Gherghel va prezida o celebrare pentru tineri în bazilică; la ora 18.00 va fi Liturghia pentru tineri; seara va fi privegherea mariană cu rugăciunea Vesperelor și a Rozariului; după miezul nopții va fi un program de cântece, rugăciuni, reflecții și prezentarea unor imagini din viața Sfântului Părinte.

Pe scurt
- 29 mai: La Iași s-a celebrat o Liturghie pentru absolvenții de licee și facultăți
- 4-5 iunie: La Mănăstirea "Don Orione" din Iași s-a desfășurat seminarul "De la izolare la participare", organizat de Caritas Iași și Fundația "Star of Hope", destinat asistenților personali și părinților cu copii cu dizabilități
- 9-11 iunie: Vizită la Iași a cardinalului Sudanului, Gabriel Zubeir Wako
- 11 iunie: Încheierea cursurilor la Școala de Cântăreți Bisericești "Sf. Cecilia" din Tomești
- 11-12 iunie: Vizită pastorală în Parohia Hălăucești
- 19 iunie: La Iași a avut loc Consiliul Diecezan al AC
- 25-26 iunie: Vizită pastorală în Parohia Horgești
- 7-10 iulie: La Gioseni va fi organizat campusul diecezan al Acțiunii Catolice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat