Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Compendiu al CBC
Un Compendiu al Catehismului Bisericii Catolice, pregătit de o comisie pe care actualul papă, Benedict al XVI-lea, a condus-o pe când era cardinal, a fost prezentat oficial la 28 iunie. "Sfântul Părinte a înființat în 2003 o comisie specială, care a primit sarcina pregătirii unui Compendiu al Catehismului Bisericii Catolice, conținând o versiune mai concisă și mai dialogală a aceluiași conținut al credinței și moralei catolice", a spus Joaquín Navarro Valls, directorul Biroului de Presă al Sfântului Scaun. Textul compendiului a fost publicat de Editura Vaticanului împreună cu Editura "San Paolo", care vor și monitoriza apoi distribuirea cărții în Italia. Traducerile și edițiile în diferite limbi vor fi realizate cu implicarea conferințelor episcopale naționale.

Beatificare demarată
În bazilica "Sf. Ioan din Lateran", la 28 iunie, în timpul primelor Vespere din solemnitatea Sfinților Petru și Paul, a fost deschisă oficial cauza de beatificare și de canonizare a papei Ioan Paul al II-lea. Procesul a început în Dieceza de Roma și presupune investigarea tuturor scrierilor și a documentației răposatului pontif, viața sa, virtuțile sale, mărturiile celor care l-au cunoscut și se vor analiza posibilele miracole atribuite mijlocirii sale. Deja dosarul de beatificare conține peste 600 de documente.

Întâlnirea familiilor
Convocată de papa Ioan Paul al II-lea, în februarie anul acesta, Întâlnirea Mondială a Familiilor se va desfășura în prima săptămână din luna iulie 2006, în Spania, la Valencia, cu tema "Transmiterea credinței în familie", fiind a cincea adunare de acest gen. Papa Benedict confirmă astfel că sprijină acest eveniment, într-o scrisoare trimisă cardinalului Alfonso López Trujillo, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie, în care spune că "în conformitate cu planurile lui Dumnezeu, Biserica nu poate să nu proclame faptul că familia și căsătoria nu pot fi înlocuite și nici nu admit alternative". Papa a mai scris: "Căsătoria și familia sunt indispensabile pentru creșterea societății și pentru transmiterea credinței".

Festa dei popoli
Comunitatea românilor din Roma a sărbătorit în ziua de 29 mai "Festa dei popoli" (Sărbătoarea popoarelor), împreună cu celelalte comunități străine prezente acolo. La ora 12.00 s-a celebrat o sfântă Liturghie, prezidată de PS Ernesto Mandara, episcop auxiliar de Roma, la care au concelebrat peste 50 de preoți de diferite naționalități și rituri. Din partea comunității catolice române au participat pr. Isidor Iacovici, pr. Benone Lucaci, pr. Cornel Berea și pr. Eduard Soare, împreună cu un grup mare de credincioși; din partea Bisericii Greco-Catolice au participat pr. Daniel Vereș împreună cu un grup de credincioși. După Liturghie, în piața din fața bazilicii "Sfântul Ioan din Lateran" s-au desfășurat celelalte secțiuni. În standurile românești ridicate în piață au putut fi văzute diferite exponate, imagini, pliante și costume populare. Un grup de 10 perechi de tineri și tinere, îmbrăcați în straie naționale din diferitele zone ale țării, au făcut o demonstrație de autentic dans popular românesc.

Liturghii în limba română
Pentru a veni în sprijinul credincioșilor catolici români din zona Roma, pr. Isidor Iacovici face cunoscut programul Liturghiilor în limba română: biserica "Santa Maria in Portico in Campitelli", Roma, Piazza Campitelli, 9: duminica, ora 15.30; biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", Roma, Piazza Siderea, 1-A (Grotte Celoni): duminica la ora 12.30; biserica "San Givanni Battista", Ladispoli, Via Benedetto Croce, 1: duminică, ora 9.00; biserica "San Giuseppe", San Cesareo, Palestrina: duminica, ora 12.30; catedrala, La Storta: Liturghie internațională în fiecare a II-a duminica din lună, ora 11.30. Pr. Isidor Iacovici, responsabilul cu pastorația românilor din zonă, poate fi găsit la adresa: Piazza di Campitelli, 9, 00186-Roma, tel. 0039/340/5326159, e-mail: giacomo2000ro@libero.it.

Exerciții spirituale
La Cluj, în perioada 26 iulie - 10 august, la Centrul spiritual "Manresa" (Mănăstirea "Sf. Ignațiu"), vor fi două serii de exerciții spirituale pentru tineri: prima serie va fi între 26 iulie - 31 iulie, a doua va fi între 1 august - 10 august. Detalii despre condițiile de participare pot fi găsite la www.ercis.ro sau prin pr. Olivo Bosa sau pr. Jurek, tel. 0264/406471, 0744/921777; e-mail: centru.manresa@cluj.astral.ro.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat